Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Ledničky - úspornost
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6075
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: út říjen 19 2010, 23:53    Předmět: Citovat

eva22 napsal(a):

Ta lednice by neplesnivěla, protože by se celá namazala nějakým tím sajrajtem jako je silikon a nato by se přilepil ten polystyren takže by neměla kde plesnivět.

Tím, že ledničku obložíš 3cm polystyrenem, dosáhneš toho, že kovový plášť bude chladnější - bude mít cca 14-15°C. A to je poměrně obvyklá teplota rosného bodu vzduchu v místnosti. Pokud je to v kuchyni, tak tam bývá vzduch ještě vlhčí. Takže bys musela dokonale parotěsně utěsnit tu izolaci, aby se nikde vzduch a v něm obsažené vodní páry ke kovovému plášti nemohly dostat - jinak tam budou kondenzovat, a následně tam poroste plíseň nebo rez.

eva22 napsal(a):

Jo ale pořád sem se nedozvěděla tu základní věc. Ta naše lednička má stěny kolem ledničky ale i kolem mražáku tlustý jen 3,5 cm. A v nich je asi polystyren. Tak když je polepíme polystyrenem kterej má asi 3 cm tloušťku, tak o kolik procent tipujete že se sníží spotřeba?

Zkusím tipovat:
20% spotřeby se vyvrzá lezením do lednice - úspora 0
20% tepla naleze do lednice plochou dveří - ty snad nepolepíš, takže úspora 0
20% tepla naleze do lednice zády, kde je chladič - tam polystyren taky nenacpeš, takže úspora 0
40% tepla naleze do lednice boky, dnem a stropem - tady uspoříš polovinu tj. 20%.
Takže podle mého odhadu uděláš z ledničky monstrum ohrožené plísní a rzí a přitom ušetříš 20% spotřeby. Při denní spotřebě 1 kWh to dělá úsporu 73 kWh/r. Stojí to za to?
Já za rozumné považuji polepit zadní stěnu lesklou Al folií odrážející teplo z chladiče (slušnější chladničky to už mají, např. moje vinotéka Liebherr) a to samé udělat ještě v prostoru kolem kompresoru. Úsporu sice odhaduji menší, ale zato bez jakýchkoli negativních dopadů.

eva22 napsal(a):

A ještě ta lednička má tak obrazek_cenzuraí zavírání, že vlasně žádný nemá,, že to drží jen na ňákým magnetu, takže by tam brácha přidělal pořádnej uzávěr na páku, kterej ty dvířka přitáhne a budou tím pádem mnohem líp těsnit. Co vy na to je to dobrej nápad?

Ne, je to špatný nápad. Stávající systém těsnění plochým magnetickým páskem po celém obvodu je při nepoškozeném těsnění velmi slušně těsný. Přimačkáváním pomocí nějakého závěru to těsnění rychle zničíš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eva22



Založen: Jul 16, 2010
Příspěvky: 140

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2010, 1:44    Předmět: Citovat

jj díky, a kde by to podle vás mělo plesnivět nebo rezavět? Když říkám že se celej povrch natře silikonem nebo něčím takovým a na to se přilepí polystyren? tak tam nezůstane žádnej volnej prostor přece. Jedině snad uvnitř pod tím plechem? ale tam to je těsný anebo by se utěsnily silikonem i všechny škvíry ale tam asi žádný nejsou.

Jo tu fólii dát dozadu za ty trubky to nás taky napadlo. A ty říkáš že to už dnešní ledničky mají??

No jak to bude vypadat Smile Ten polystyren by se pak ještě polepil třeba silnou tapetou nebo ňákou umělohmotovou fólií nebo by se na něj udělal potah z plátna nebo tak něco...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eva22



Založen: Jul 16, 2010
Příspěvky: 140

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2010, 1:51    Předmět: Citovat

AmarokCZ
Jo to je právě dobře že to zarazí teplo, protože v létě se byt vyhřívá a my máme stříbrný žaluzie, ale stejně když na okno svítí slunko tak sou skla horký, a tak přemejšlíme už dlouho jestli klimatizaci nebo fólie.

Ale udělají ty fólie v bytě tmu (oproti normálnímu sklu) nebo ne? někdo říká že to je jako kouřový sklo tak to bych nechtěla.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18675
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2010, 5:42    Předmět: Citovat

Tato skla sníží průchod všem zářením a ty dva měsíce , kdy je to dobře , nevyváží těch 10 , kdy to stojí za PRDT . Ano , právě že se ta samotná skla ohřejí a teplo od sluníčka vyzáří většinou z bytu ven .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6075
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2010, 11:02    Předmět: Citovat

eva22 napsal(a):

Jo tu fólii dát dozadu za ty trubky to nás taky napadlo. A ty říkáš že to už dnešní ledničky mají?

Některé. Např. moje Electroluxka ne, Liebherr ano.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AmarokCZ



Založen: Dec 20, 2006
Příspěvky: 2838
Bydliště: Poličské krystalinikum

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2010, 16:05    Předmět: Citovat

eva22: no já mám doma žaluzie barvy "zlatá" a v létě jsou skla poměrně studený. To, že to zarazí teplo v létě je dobře, ale na podzim a na jaře je to průser díky kterém musíš topit ve dnech, kdy by ti byt vytopilo Slunce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund