Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Robot vysavač - máte ho někdo?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Oldradio



Založen: Oct 12, 2005
Příspěvky: 995
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne listopad 29 2009, 14:27    Předmět: Citovat

Cust napsal(a):
jooo roboti, co když se to rozhodne vysát i postel a vlezemi to pod peřinu, když po obědě tvrdě přemýšlím Laughing
S tím Co60 to tak žhavé nebude, nevým ale jak velkou potvoru v Roztokách mají (energie Co60 je něco málo přes 1 MeV) - pokud ti to teda neozařovali týden. Jinak elektroniku mám v místě s dost vysokým dávkovým příkonem a docela mě překvapuje kolik let to tam funguje (energie fotonů 0-25 MeV)....
Jinak na to dřevo je podle mě nejlepší magnetron - prej na 1 m2 stačí 1 kW po dobu 1 hod. To pak člověk vidí jak ty mrchy z toho dřeva utíkají. Teda jen odvážlivec, který si k tomu stoupne při ozařování.


Údaje o té komoře jsou zde http://www.muzeum-roztoky.cz/Panely/sluzbyKOP.htm , červotoč se likviduje dávkou 500Gy.

Jinak k tomu vysavači, je to hezká hračka, ale nedovedu si to představit např. v domácnosti, kde je pes, to musí být za chvilku od chlupů ucpané, psy máme dva a normální vysavač je během vysávání jedné místnosti plný rouna z chlupů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne listopad 29 2009, 14:29    Předmět: Citovat

musíš ještě přikoupit robota na čištění robotického vysavače.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6327
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: ne listopad 29 2009, 18:44    Předmět: Citovat

Oldradio, takovou dávkou polovodič nezničíš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
canapino



Založen: Dec 21, 2009
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: po prosinec 21 2009, 12:12    Předmět: srovnání s centrálním vysáváním Citovat

ahoj,
předtím jsem uvažoval o centrálním vysávání, ale teď už jsi nejsem tak jistej. přecijenom, když ten robot to za mě vysaje sám... co myslíte že je lepší?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út prosinec 22 2009, 16:08    Předmět: Citovat

U nás by ten robot asi neprošel, kočka by na něm celej den jezdila nebo by jí to vcuclo ocas....
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
zbynek-p



Založen: Oct 04, 2010
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt říjen 07 2010, 9:07    Předmět: Citovat

Mám vysavač iRobot Roomba. Je to - musím říct - dobrá věc. Máme 2 pokoje, chodbu a kuchyň (občas ho pustím i do kupelny), cca 65m2, a prakticky všude máme plovoucí podlahy a nemáme prahy, jen takové ty lišty. Před jeho pořízením manželka 3x týdně vytírala z bytu nečistoty a vždy za ty dva dny byly zejména u stěn nebo v koutech takové ty chomáče prachu. Nejdříve jsme pořídili "levnou" čínskou kopii pod názvem FunBeat 600. Náhodná koupě v Alze se slevou za 4600,- (jinak asi 6000,-). Byli jsme velmi spokojeni. Prach z bytu zmizel, vysavač ho denně v nastavenou dobu sám vyjel uklidit. Po cca měs& iacute;ci se mu ale nějak urazil závěs nárazníku, kterým ťuká do překážek, a musel do záruční opravy. Tam byl měsíc (prý se čeká na náhradní díl od výrobce) a když se vrátil, tak baterie měla kapacitu jen 60% stavu před opravou (před tím vydržel jezdit cca 105minut, po opravě končil po 60 minutách) a vysavač evidentně někdo "zkoušel" doma - vrátil se špinavý s dlouhými vlasy v kartáči atd...
Protože jsem hned po koupi reklamoval, že nejde programovat na jednotlivé dny v týdnu (měli to uvedeno jako "hlavní výhodu", ale nebyla to pravda), tak jsem celkem neměl problém vysavač vrátit.

Ovšem již jsme se namlsali...

Takže přišlo rozhodnutí koupit kvalitní značku, kterou iRobot bezesporu je a raději jsme si připlatili.
Vysavač denně z bytu sebere zhruba hrst hrubšího a cca 1dcl jemného prachu. Když jsme ho vypustili na chalupě do ložnice s kobercem a linem, tak za 8-10 "procházek" po té ložnici z ní vytahal skoro půl odpaďáku prachu a to i přes to, že se tam občas, když tam jedem, normálně luxovalo.

Mám od známých zkušennost i s vysavačem Samsung NaviBot, který funguje trochu jinak - má nahoru namířenou kameru a snímá si obrys stropu a podle toho se orientuje. Ale myslím, že iRobot, i když jezdí systémem "náhodné procházky" je lepší a účinější. Navíc má několik typů, různě vybavených v cenách od cca 7000 do 14000,-

Ten iRobot za 7000,- (typ 520) se musí sice ručně stisknutím tlačítka spustit, ale pak už jezdí sám a nakonec se zaparkuje na nabíjení. Od typu 555 (tu mám já) jsou Roomby programovatelné, takže si z nabíjecí stanice vyjedou samy v přednastavenou dobu a dá se jim určit program na celý týden, tak, že třeba jezdí obden, nebo každý den v jinou dobu, prostě jak je potřeba.
K vysavači lze použít i tzv. "virtuální zeď" - krabička, která vysílá neviditelný infračervený paprsek, který vysavač vnímá jako překážku a přes něj dál nejede. Tím mu lze třeba zabránit k vjezdu do místa, které mu chceme zakázat - třeba psí nebo kočičí pelech, místo s kabely pod psacím stolem a pod. Jinak sám třeba zabrzdí, když najede na hranu schodu, aby nespadnul. Takže se dá třeba dát na stůl a tam jezdí a nespadne.
Ten nejdražší model Roomby má kromě toho kompletní dálkové ovládání i pro programování, ty virtuální zdi myslím tři, a navíc ještě umí tyto krabičky (říká se jim "maják") fungovat tak, že s vysavačem komunikují (radiem) a pokud se umístí do dveří, podrží vysavač v místnosti pomocí té virtuální zdi tak dlouho, dokud není místnost celá uklizená - vysavač si z délek přejezdů po místnosti spočítá přibližnou dobu, za kterou místnost z cca 97% uklidí. Pak dá pokyn "majáku" ve dveř&iacut e;ch, ten vypne virtuální zeď a pustí ho do další místnosti.
Při ježdění po místnosti střídá vysavač několik režimů pohybu - jezdí do spirály, křižuje místnost nebo jede podél stěn. Při tom opravdu projezdí skoro vše a pokud nějaké místo přeci jen vynechá, uklidí je třeba zítra. Každopádně množství prachu v bytě po nasazení vysavače klesne a nemusí se ani tak často utírat prach z nábytku.

Ten NaviBot od Samsungu je sice na pohled asi efektnější, protože místnost projíždí systematicky jako když se třeba orá pole, ale na můj vkus moc dlouho z toho času "přemýšlí", nedojíždí až ke stěnám - končí cca 10cm od nich a i když se na něm spustí program (musí se ručně nebo dálkovým ovládáním) pro "rohy", tak to dělá nesmyslným způsobem pohybem cik-cak, ne podél stěny, jako Roomba.

Firma iRobot kromě vysavačů Roomba nabízí ještě i model Scuba, který nejen že vysává, ale i na vlhko stírá podlahu. S tím ale zkušennost nemám.

My máme sice v celém bytě plovoucí podlahy, což podobně jako dlažba nebo lino je pro robovysavač ideální, ale ze zkušennosti vím, že si Roomba bez problému poradí s přejezdy hladká podlaha - koberec (třeba mu při úklidu hodím do předsíně rohožku a on ji vyčistí) a nedělá mu problém ani nižší práh (tak do 12mm, možná i maličko víc), který celkem úspěšně dokáže přejet (na rozdíl od NaviBotu - tomu dělá problém i nerovnost pod kobercem - prostě já bych ho nechtěl, ani kdyby byl za méně než těch 13000,-)

Každopádně, baz robotického vysavače u nás už ani ránu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund