Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Schéma zesiovače s EL11

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
David2
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: pá červenec 21 2006, 20:42    Předmět: Schéma zesiovače s EL11 Citovat

Nevíte kde sehnat schéma zesilovače s EL11 ? Googlil sem na netu ale nic, jedině katalogové listy jsem našel. Dík
Návrat nahoru
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: pá červenec 21 2006, 22:35    Předmět: EL11 Citovat

No a právě podle těch katalogových listů zjistíš, že EL11 má velmi blízké parametry pentodové části sdružené elektronky ECL86. Hledej tedy zesilovače s ECL86, klidně i s velmi rozšířenou EL84. Na tu najdeš plno plánků jak v jednočinném zapojení, tak push-pull či Ultralinear.

Hlavně ta EL11 potřebuje jiný výstupák, má anodovou impedanci 7K, to EL84/ECL86/ECL82/6L31 apod. mají 5K. Oproti EL84 má jen 9W anodovou ztrátu, EL84 má 12W.

Jinak samotné zapojení je dáno tím, jaký zesík chceš stavět. Jednočinný, push-pull, Ultralinear, třída A, AB, B? Se zpětnou vazbou či bez? Takže se můžeš inspirovat plánky s EL84 a pouze výstupák počítat na 7K místo 5K. Pokud jde o strmost a předpětí G1, rozdíl mezi EL84 a EL11 je malý. Hlavní rozdíl je nižší anodová ztráta a vyšší impedance.

Jinak proč zrovna EL11? Na těch 10-15W v push-pullu bych použil dnes rozhodně EL84 a EL11 schoval jako náhradní díl do něčeho historického. Víc z toho stejně nedostaneš. Z těch starých lamp je vynikající tak EL51, z dvojice dostaneš ve třídě B bez problémů 120-150W a jde s ní dělat leccos jiného, co nedokáže ani podobná dnes vyráběná EL6550/KT88. Protože má anodu na čepičce, hodí se třeba jako koncový stupeň pro AM pirátské rádio. Tam by KT88 vlivem vysokého VF napětí na anodě dokázala leda tak oblouk v patici.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hifista



Založen: May 15, 2005
Příspěvky: 751
Bydliště: U Ostravy

PříspěvekZaslal: pá červenec 21 2006, 23:14    Předmět: Citovat

Nevím sice jaký zesilovač bys chtěl stvořit, ale pokud by šlo o jeden kus této elektronky je možné pouze zapojení ve třídě A. Jak už bylo podotknuto v předchozím příspěvku, je nutno dodržet optimální zatěžovací impedanci 7 kiloohmů, tudíž asi nejkritičtější součástkou bude výstupní transformátor. Tady je ještě důležité pro konstrukci zesilovače jde-li jen o prosté trafo se dvěma vinutími, anebo o typ s dalšími vinutími, které se využívaly v obvodech zpětných vazeb.
Pokud najdeš jakoukoliv knihu schemat radiopřijímačů vyráběných ve 40tých letech, určitě tam budeš mít inspirace habaděj. Není ani nutno hledat zapojení zrovna s tímto typem, jelikož stejné parametry mají i EL3-ta je naprosto stejná kromě patice, pak EBL1, AL 4(jiné žhavení).
Takže nalezneš-li něco z toho, budeš mít vodítko pro bastlení s elektronkami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
David2
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: so červenec 22 2006, 7:46    Předmět: Citovat

No, asi jen s jednou, chtěl bych jen zkusit jak funguje. Teď jsem ještě cosi našel http://www.radiomuseum.org/images/tubeenvdiag_klein/el11.gif ale není tam hdnota kondenzátoru, když tam dám 100uF tak se snad nic nestane.
Dík za odpověď
Návrat nahoru
Hifista



Založen: May 15, 2005
Příspěvky: 751
Bydliště: U Ostravy

PříspěvekZaslal: so červenec 22 2006, 9:32    Předmět: Citovat

To schema je pouze základ pro nastavení správného záporného předpětí pro tuto elektronku. Skutečné zapojení pro fungující koncový stupeň musí být poněkud propracovanější. Do přívodů ke G1 a G2 je obyčejně nutno zařadit odpory řádu stovek ohmů k zamezení kmitání elektronky, z téhož důvodu a také pro úpravu kmitočtové charakteristiky je nutný kondenzátor paralelně k primáru výst. trafa, dále bývá třeba pro blokování kmitů zapojit malé kapacity řádu desítek až stovek pF k potenciometru regulace hlasitosti apod. Zapojení s elektronkami vyžadují daleko více pečlivosti s rozmístěním součástek a s vedením spojů než zařízení tranzistorová, jelikož vzhledem k vyšším impedancím jsou daleko náchylnější ke vzniku různých nechtěných vazeb.
Pohled na schema téměř jakéhokoliv elektronkového radia prozradí více.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vakuum



Založen: May 28, 2006
Příspěvky: 75

PříspěvekZaslal: st červenec 26 2006, 1:11    Předmět: Citovat

Highend z toho asi nebude, ale jako pokus to je možný začátek. Pokud máš jen jednu nebo dvě (možná i použité) EL11, tak bych rozhodně nevinul nové trafa - jsou pracné a drahé. Vyraboval bych nějaké staré lampové rádio - běžné výstupní trafo by mělo mít převod asi 1:30. Použil bych i zdrojové trafo. Pořebuješ ještě nějakou vstupní elektronku.....stylová je třeba kovová EF12, nebo jinou (EF86, ECC83, ECC82, EF22, EF9, EF6, EBC3, 6SN7 a mnoho dalších nevýkonových, nejlépe nízkofrekvenčních triod a pentod).
Zapojil bych to asi podle tohodle http://www.badongo.com/pic/245705
schémátka a pak si s tím hrál až by to trochu hrálo.....není to odzkoušené, takže s rezervou- radši si něco o tom přečti než něco slepě zapojíš..... Cry -je tam nebezpečné napětí! ....jiná vstupní lampa by se možná musela zapojit trochu jinak - třeba podle datasheetů[/url]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund