Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2468 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: st srpen 04 2010, 11:40 Předmět:
Co Vitana zavřela Kralupy, tak v Byšicích jen míchá koupené suroviny. A mám velký problém se vším hotovým v obchodech, protože to není k jídlu. A co hůř, moje kočky to odmítají také. Vepřová konzerva neprošla, krůtí pochoutka neprošla a s párkem si nenápadně hraje, až ho zastrčí za skříň a tváří se, že nikdy nebyl. Takže zbývá syrové maso, nebo šunka.
Poslední jedlík v potravním procesu je u nás ježek a ten naštěstí zatím žere vše.
A zmrzlinu si taky dělám sám, neříkejte mi, že Eskymo, nebo Ledňáček chutnaly dřív takhle.
Založen: Jul 01, 2005 Příspěvky: 2031 Bydliště: zbídačený kraj
Zaslal: so srpen 07 2010, 12:11 Předmět:
Před dovolenou jsem v podnikové prodejně jednoho takyvýrobce uzenin (mimochodem v testu špekáčků má nevyhovující výrobek) viděl studentské párky za 29,- Kč kilo!! Co v tom asi bude? Drcený papírový karton? _________________ *****
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: po srpen 09 2010, 9:48 Předmět:
Teď moje milá koupila u cesty pytel brambor a pytel cibule - brambory optimálně velký, čistý, bez jedinýho kazu, chuťově dobrý i za syrova. Cibule tvrdá, suchá. Když jdu do místního obchodu - brambory jsou malý, drahý, často uvnitř zkažený a moučný, cibule plná vody a za týden shnilá. Čili opět minimum nákladů a maximální zisk, či spíš maximální zlodějina. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
studentské párky za 29,- Kč kilo!! Co v tom asi bude? Drcený papírový karton?
mletá dřevotříska povařená v Masoxu a obarvená červenou řepou.
citace:
Teď moje milá koupila u cesty pytel brambor a pytel cibule - brambory optimálně velký, čistý, bez jedinýho kazu, chuťově dobrý i za syrova. Cibule tvrdá, suchá.
proto je to milá, že ti nestrká řetězcovou zeleninu, ne?
Normálně a odpradávna tyhle komodity řešilo tzv. tržiště, jak je vidět dodnes na místních názvech a v kronikách
(It. Město Pražské mají sami všecky úřady zpravovati, kteřížto úřadové města se dotýkají, jakožto ungelt, trh ovocný, trh solný, trh šruotky, trh chmelový, trh masný na frýmarku, trh vaječný, trh obilný, trh uhelný, trh rybný živých i tunných ryb, trh dřevný, trh prkenný, i všecka tržná, kteráž u městě jsú; a také tržná všecka, kteráž v jarmarky berú.)
Předkové ještě nic nevěděli o blahodějném vlivu denního transportu kamionů s chemickými nebo rozkládajícími se potravinami.
Na trhu každý prodával sám za sebe (odsud rčení nese kůži na trh) a klient ho příště mohl zfackovat a nebo pochválit a koupit zas. Zkus nafackovat panáčkovi v prosklený kukani v Lidlu za paštiku Ha*éé.
Dneska jsme dál
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: po srpen 09 2010, 10:20 Předmět:
Já měl ještě do nedávna za to, že vesnické obchůdky by ten městský trh měly aspoň trošku suplovat - jenže ty ženský tam nedělají nic jinýho, než že běhají a přelepují cenovky. Samozřejmě s cenou směrem vzhůru, týden co týden a stále a stále... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Vesnický obchůdky se moc nehodí k distribuci prvotních potravin jaké se nabízejí na trhu, spíš obsahujou podmnožinu toho, co velké obchody, ale vůči dodavatelům mají horší vyjednávací pozici a vůči zákazníkům mají problematické dodržování doby skladovatelnosti, tím hůř čím víc místních klientů jim uteče za "luxusem" Lidlu. Proto to šplhání cen.
S těmi městskými trhy to už taky žádná sláva, málokdo se bude ve středu a v pátek ráno plahočit na nějaký rynk, kam se ani nedá zajet s ofroutem
K těm vyšším cenám: člověk si musí rozhodnout, jestli si koupí bochník chleba z místní pekárny a dvacet deka madelandu nebo letmo uvařený bledý bochník a polský sojový sýr o 40% levnějc v kaufláči. Kaufláč ti ušetří 50,-, na druhou stranu ti vnutí patnáct dalších věcí který jsi nechtěl, ale oči to koupí a tlama večer sežere. Za čas z toho máš okolo pasu pneumatiku.
K tomu připočítej 12 km palivo do ofrouta, jeho amortizaci, hodinu svýho času, a pak můžeš srovnávat s vesnickým krámkem naproti domovu.
civilizace...
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: po srpen 09 2010, 10:59 Předmět:
Byla by to pravda, kdyby to pečivo mělo opravdu tu kvalitu vesnické pekárny a na mlíku nebyl nápis Tesco. A to se nebavím o uzeninách či tlačence, který jsou z počátku dobrý a velmi rychle jde jejich kvalita do háje, až jsou nahraženi jiným dodavatelem se stejným výsledkem. Je to taková "pila", bohužel s klesající amplitudou "kvality"....
Ten mrazák a půl prasete a čtvrt krávy od dobrýho řezníka je bohužel jediná jistota kvality. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Na pekárně nezáleží, jestli je vesnická nebo na rozhraní Václaváku a Jindřišský. Mouku tam navezeš a vodu pustíš z vodovodního řadu. Ostatní je na umu a na ochotě přidávat tam náhražky.
Ten problém kvality je otázka dostatku zákazníků ochotných zaplatit, což nemusí úzce souviset s velikostí sídla. Není vyloučeno, že se do osad s 25 čp budou přesouvat lidi, kterým megamarkety a megasídliště nevyhovujou. Jinak je to ale tristní a je to vidět i na hospodách. Zákazníci kvalitu nevyžadujou a nebo nepoznají, personál se často stejně vůbec nevyzná. Pologramotná servírka, pivo s chemickým stabilizátorem pěny, nenápaditý jídelní lístky, místo klidu nebo tlumeného blues na barpultu vřeští sotva 20letej frikulínskej moderátor z nějakýho "fajnráádia"
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6339 Bydliště: Husinec-Řež
Zaslal: po srpen 09 2010, 11:56 Předmět:
hospodský se dá vychovat
dnes (po několika měsících stěžování) má snížený tlak na céóčku a točí mi pivo tak, aby tam byla pěna "suchá" která chvilku vydrží a ne ta co tam dá na zpátečku a spadne dřív než si stihneš cokoliv přát
Maso ...
To si vážne myslíte, že nakúpite za rovnakú cenu rovnakú kvalitu pri čoraz vyšom záujme o potravinové výrobky a to nesúvisí len s globalnym rastom hladných krkov ale aj zvyšujúcou sa spotrebou na jedného jedlíka - dotknutý nech mi moje slová prosím prepáčia.
Raz bude tak či tak nutné prejsť na bio neživočíšne výrobky - holt budeme menšími labužníkmi ale dožijeme sa staroby zdravší, to si myslíte, že aj lieky a operácie následkov civizačných chorob sú taktiež """""""""zadarmo""""""""".
Aby to nevyzeralo, že nadržam jednej strane, nepatrím medzi tých vyvolených horných 10 000 - ono nákup nového bavoráka taktiež niečo stojí, či už bubačiky, ale aj čas, u tých menej nedočkavých, ktorý by to radi všetko stilhi kým majú 20.
Raz sme na opekačku skočili po klobásky do polska a po ochutnaní sme mali nebičko v papuľke a to doslova, lenže tiež záleži od koho sa nakúpi, mohlo isť o domácu produkciu, takže dávam zelenú a držím palce výrobcom zo dvora, aj keď si zapýtaju viac než hypertescokaufland a maloobchodníci ktorý u nich taktiež nakupujú. Už sa nedivim ani tomu, že ministrom obrany sa stal vedúci obchodneho reťazca.
Započal som experimentálny nákup mlieka z mliečnych automatov - len som nečakal, že zvolia takú vysokú cenu, a to mali plné ústa toho, koľko si berú sprostredkovatelia - pritom "obal" si donesie každý sám.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: pá září 03 2010, 9:55 Předmět:
Objevil jsem další perlu, tentokrát od Maggi. Moje milá uvařila pro dítě z pytlíku jejich Dětskou slepičí polévku s hráškem - bohužel prezervativ voní lépe. Pátráním v poměrně slušném složení jsem nakonec zjistil, že použitých celých 5% slepičího masa bylo doladěno slepičím aromatem a podobným hnojem, který si klidně mohli odpustit.
Vzhledem k tomu, že máme v mrazáku hromadu 100% masa včetně hotových vývarů - jen je rozmrazit, polévka letěla do záchodu.
Polévka obsahuje tolik výborných ingrediencí, že do ní nebylo třeba přidat glutamát - t.j. například ztužený rostlinný tuk, strouhanka, 2x aromata, kvasničný extrakt, bílkovinný hydrolyzát (fuj), barvivo, cukr, mouka a z koření "směs koření", rozmarýnový extrakt, česnek, kari, cibule... Někdy se divím, že když to všechno smíchají, že nevyletí do povětří jako pověstný výrobce mýdla ze Saturnina. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2468 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: pá září 03 2010, 16:01 Předmět:
Bílkovinný hydrolyzát, to jsou ta kopyta z pověstného polévkového koření. To není fuj. Fuj je to až všechno dohromady.
Např. zahustil bys doma polévku rozvařením strouhanky?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 3 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.