Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Čím promazat mechaniku u videa?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út červen 27 2006, 13:24    Předmět: Čím promazat mechaniku u videa? Citovat

Zdravím vás. Měl jsem delší dobu takový problém s videem. Mám JVC HR-S 9500, S-VHS s rotační mazací hlavou, Insert-střihem, doplňkovým ozvučením podélné stopy, korektorem časové základny a dalšími funkcemi. Pravda, nestál tehdy nejmíň, ale slouží mi bez poruchy sedmý rok. Spolehlivě stříhal (postupným navazováním) záznamy z kamery, rotační mazací hlava byla výborná "rušička na reklamu" při nahrávání z TV (záznam se spojí tak, že reklamní vstup ani nepoznáte), nahrál co jsem po něm chtěl, od Arabely po Zemana a nikdy jsem s ním neměl problém. Pravidelně jsem prováděl čištění páskové dráhy pomocí Isopropylenu a speciální látky, která nepouští chlupy. Hadříky mám dva, jeden pouze na hlavy a druhý na páskovou dráhu.
Poslední dva roky se z mechaniky ozývaly divné pazvuky při jakékoliv změně funkce. Problém se projevil po delší době provozu. Po cca 10 minutách bylo již vysunutí kazety provázeno vrzáním, stejně tak změna funkce. Po dvouhodinovém provozu se z mechaniky ozývaly takové pazvuky, že jsem měl strach, že se to zadře. Jen při změně funkce či vložení/vysunutí kazety. Že jde mechanika ztuha, o tom mě přesvědčil i vytahaný řemínek pohonu od motorku.
Loni jsem přístroj rozebral, po demontáži bubnu s hlavami a odpojení kablíků jsem vyjmul celé šasi ven. Vyjmul jsem kolo pohonu pro převíjení, modeswitch a lištu, která pomocí drážek a vaček nastavuje mechaniku pro tu kterou funkci. Nenašel jsem naprosto žádné poškození či deformace. Odstranil jsem staré mazivo a vše namazal znovu bílým tukem MOLYKOTE, který mi pro tyto účely doporučili. Je na něm nálepka, že mazivo je pro A/V techniku. Po kompletaci přístroj pracoval naprosto spolehlivě, ale pazvuky z mechaniky byly po delším provozu ještě horší. Lišta, posouvaná přes páku z labyrintového kola šla po delším provozu dosti ztuha. Ani jsem se tomu nedivil, táhne celou mechaniku.
I přes tento problém video normálně pracovalo. Dnes jsem se ho rozhodl znovu rozebrat a mrknout na to. Demontoval jsem mechaniku až do stavu vyjmutí lišty a brzd. Odstranil jsem naprosto všechno mazivo a díly vymyl úplně dočista lihem. Tentokrát jsem použil mazací tuk ORELUBE, zakoupený v GESu.
Po kompletním namazání příslšných dílů a složení celé mechaniky jsem ji před zkouškou protočil rukou z jedné krajní polohy a zpět. Velmi mě překvapil lehký chod, snížení třecích odporů v mechanice. Po řádném vyčištění páskové dráhy a kontrole jsem při zatažených závěsech (venkovní světlo narušuje činnost optických čidel v mechanice) vložil zkušební kazetu. Hrála bez problémů.
Nyní se již čtvrtou hodinu dívám na video (včera jsem to na koupališti přehnal se sluníčkem, tak dnes sedím doma.... Smile Smile ). Občas přepnu funkci. Přístroj jen mírně "zavrní", tak, jak tomu bylo když jsem ho koupil. Žádné pazvuky ani vrzání.
TUK ORELUBE JE VŠAK ŽLUTÉ BARVY, MOLYKOTE BYL BÍLÝ, JAKO ORIGINÁLNÍ MAZIVO. Přitom se však neosvědčil. Mnoho z vás videa profesionálně opravuje a má s tím zkušenosti, jaké mazivo používáte? Myslím, že nastal čas začít si videa vážit. Stroj takové kvality a navíc S-VHS již dnes nekoupíte.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DjRix



Založen: Apr 30, 2005
Příspěvky: 1247
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá červen 30 2006, 15:57    Předmět: Citovat

Já používal něco typu toho orelube,byl to taky ten nažloutlý "sajrajt",a mimo to ještě z nedisu grafitovou vazelínu,je to taková ta šedostřbrná,podobná té co se dává do náprav na autech pod označením tuším molyka.
_________________
Klídek chlapi,to je nulák...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund