Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zapojení TV-Video

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milan10



Založen: Dec 09, 2009
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 12:31    Předmět: Zapojení TV-Video Citovat

Dobrý den, měl bych amatérkský dotaz. Zapojuji nové video S-VHS a novou televizi. Napřed jsem to propojil jen Scartem, obraz mírně zrnil. Nemyslím rušený příjem, ale zrnilo i menu z videa. Pak jsem zjistil že je to kabelem Scart, propojil jsem místo scartu žlutý cinch (VIDEO) a obraz nezrní. Je tam ale ještě zástrčka S-Video a potřeboval bych poradit, jaký je v nich rozdíl a jestli musí být zapojeny obě současně. Jestli mám dokoupit kabel cinch nebo radši S-video. Jestli to chápu dobře, tak pro nahrávky VHS je kabel VIDEO, a pro nahrávky super-VHS je kabel S-Video s vyšším rozlišením? Díky za rady Milan
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Banda



Založen: Mar 22, 2005
Příspěvky: 1170
Bydliště: OV

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 13:09    Předmět: Citovat

Nejdřív doporučuji proštudovad návod. Trochu mě zaráží koupě videa v dnešní digitalizované době, ale jak se říká: "proti gustu žádný dišputát".
Obraz menu videa zrnit nesmí, ať už je propojení kabelem scart nebo s-vhs, pokud tomu tak je, je někde chyba.
Propojení pomocí s-vhs poskytuje lepší kvalitu obrazu než compositní (scart). Avšak pozor, je potřeba ještě propojit audio signál a to se provede s největší pravděpodobností pomocí konektorů cinch.
Takže to shrnu, kabely potřebné pro propojení videa a TV jsou např. tyto:
http://www.ges.cz/avk-158-ges06904547.html
http://www.ges.cz/cable-4522-ges06900329.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 13:32    Předmět: Citovat

Zrnět to rozhodně nesmí. Na S-Video konektoru je videosignál rozdělen do dvou složek, jasové (úplný ČBTV signál) a barvonosné. S-VHS video zpracovává tyto signály odděleně, proto jsou taky odděleně vyvedeny a jejich sloučením do kompozitního signálu se kvalita dost podstatně zhorší. Proto doporučuji propojení S-video signálem. Ten je kromě S-video konektoru zpravidla vyveden i na Scart, který se pro tento typ přenosu musí přepnout. Buď je na zadní stěně videa přepínač, pokud tam není hledej v menu. Někde tam určitě najdeš možnost přepnout Scart 1 na S-Video výstup (v tom případě samozřejmě nejde použít jako S-Video vstup, používá to totiž stejné piny pro přenos barvonosného signálu). Jasový signál potom na Scartu vystupuje na pinu 19 a barvonosný na pinu 15, který je u RGB propojení (DVD, set top boxy apod.) použit pro signál R. Příslušné země (spojené stejně paralelně) jsou na pinech 17 a 13.
Jakmile to přepneš, musí se ti na televizi objevit místo barevného čistý ČB obraz. Pokud do něj jdou barevné šmouhy, občas se objeví barva apod. pak používáš nekvalitní Scart kabel se společným stíněním-barvonosný signál se dostává do jasového vzájemnou kapacitou mezi žilami v kabelu. Potom kabel vyměň za takový, který má samostatné stínění jednotlivých signálů (ten tlustý neforemný, ten tenký je jen společně stíněný). Kabel se zlacenými konektory za 1000-3000Kč však určitě nekupuj!
Potom v menu televize přepni příslušný Scart na S-Video vstup. Většinou to bývá tak, že Scart 1 umí RGB a Scart 2 umí S-video. V tu chvíli ti naskočí barevný obraz, podstatně kvalitnější než při propojení kompozitním signálem. Toto propojení pak používej pro přehrávání VHS i S-VHS, dosáhneš nejlepší kvality obrazu.
Koupě videa v dnešní době-a proč ne? Většinou máme dost nahrávek z dřívější doby, ke kterým potřebujeme mít stále přístup. Takže video, pokud možno s TBC korektorem (S-VHS stroje ho mívají) určitě ano. Já třeba v dnešní digitalizované době zvažuju, že si domů pořídím jednopalec. Prostě, proti gustu žádný dišputát Laughing Laughing .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan10



Založen: Dec 09, 2009
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 13:50    Předmět: Citovat

Jo díky, tohle chápu, v návodu je jen napsáno kde je výstup video, kde s-video atd. ale který je lepší už tam není.

Takže jestli to dobře chápu tak propojím: L-audio, R-audio a S-video a bude to mít nejlepší kvalitu a už nemusí být propojený ani scart ani žlutý cinch?

PS: to jsem nekupoval teď , ale už před pár lety, ale měl jsem to propojené koaxiálem, ale teď potřebuju uvolnit koaxiál pro starší TV která tyhle konektory nemá, takže tuhle novou chci propojit přes tyhle "nové" konektory. A zarazilo mě, že přes ten scart to zrnilo víc než předtím přes koaxiál, když všichni říkají že to má mít mnohem kvalitnější přenos.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 13:59    Předmět: Citovat

Žlutý Cinch je kompozitní videosignál. Pokud použiješ S-video kabel, tak žlutý Cinch ani Scart nepropojuj, v tom případě ale musíš propojit audio. Prostě buď propoj S-Video a L/R, nebo Scart, který má všechny signály komplet v sobě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan10



Založen: Dec 09, 2009
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 14:04    Předmět: Citovat

Díky moc, tak už je mi to jasné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BIPOLAR



Založen: Dec 07, 2007
Příspěvky: 1540
Bydliště: Litvínov

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 14:40    Předmět: Citovat

Protože vlastním asi 7 roků S-VCR JVC HR-5950, tak bych Tě chtěl upozornit na problém shánění videokazet S-VHS, nakonec jsem sehnal 2ks za bratru 600kč Shocked . Byl jsem stejně nakonec nucen nahrávat na normální kazety VHS zn. BASF-EMTEC v režimu ET. Wink
_________________
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan10



Založen: Dec 09, 2009
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 14:49    Předmět: Citovat

Jo to je pravda, já teď už ani moc nenahrávám, dneska už stahuju filmy z netu Smile

Ale tak mě napadá u toho konektoru S-video jedna blbá otázka:-) Proč radši neudělali místo toho - jas zvlášť, barvy zvlášť, proč radši neudělali 3 cinch konektory vedle sebe - jeden na červenou, jeden na zelenou a jeden na modrou? Pokud vím tak černobílé TV stejně tyhle konektory nemají tak nebylo by to lepší? Takle se asi zase budou míchat v S-video kabelu dohromady barvy ne?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 14:56    Předmět: Citovat

Ano, S-VHS kazety jsou již cca 3 roky zcela nedostupné. Mám JVC HR-S 9500 již 11 let, ale už na něj nenahrávám, jen přehrávám starší záznamy. Tohle video ještě nemělo ET režim, ale samozřejmě jsem udělal pár pokusů s S-VHS záznamem na normální kazety, jen tak pro zajímavost, abych viděl co to udělá. Tehdy nejčastěji používané modré BASF-EMTEC nahrané S-VHS mi po 11 letech dropují že se na to nedá dívat, naproti tomu modré TDK Superavilyn EHG drží S-VHS nahrávku stejnou dobu v takové kvalitě, jak kdyby byly nahrané včera. Samozřejmě jsem to nepoužíval na archivaci, na tu jsem kupoval S-VHS kazety, stejně jako na střih z kamery stejného formátu, zatímco z televize jsem nahrával v kvalitě VHS na běžné kazety.
I v dnešní digitální době se nespoléhám na DVD a neopakovatelné záběry (včetně již nežijících členů rodiny apod.) mám archivovány kromě DVD i na původní S-VHS kazetě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: pá duben 30 2010, 15:00    Předmět: Citovat

Jinak k těm RGB signálům, to samozřejmě neudělali proto, že S-VHS video zpracovává právě signál Y/C (odděleně jasový a barevný), ne RGB. U DVD máš RGB výstup na Scartu a komponentní YUV výstup (zpravidla pro projektory) právě na trojici konektorů Cinch.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund