Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dvou (čtyř) drátové přípojení telefonů

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2656

PříspěvekZaslal: po duben 19 2010, 6:30    Předmět: Dvou (čtyř) drátové přípojení telefonů Citovat

Dobrý den, pánové.
Dostal jsem za úkol připojit 4 telefonní linky (klasické O2 telefony) pomocí 8mi žilového UTP kabelu. Jde to? Pokud ano, jaké piny 8mi vývodového konektoru na zdi mám zapojit?
Zkusmo jsem pokusně rozdělal jeden telefon (ETA853/10 T) a zjistil jsem, že používá 6ti vývodový konektor, kde jsou osazeny prostřední 4 piny. Musím použít všechny 4 piny?
Propojovací kabel bude mít délku 65 metrů.
Celkové schéma by bylo takové, že z ústřednového panelu bych měl vyvedeny čtyři 8mi žilové kabely do koncentrátoru (můj black box, kde se z každého připojeného kableu od panelu použily dva dráty. Tj. celkem 8 drátů (tj. ten jeden 65 m dlouhý UTP kabel)), to by se přivedlo do druhé budovy, kde by se to dekoncentrovalo (úplně stejná krabička jako koncentrátor, jen zapojená obráceně), výstupen z tohoto blackboxu by byly 4 kabely, které bych přivedl do 8mi pinových RJ45 zásuvek na zdi.

Děkuji za rady a názory.

Petr Filipi
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po duben 19 2010, 6:45    Předmět: Citovat

Klasický analogový telefon se připojuje dvoudrátově. Telefon ETA může mít čtyřpólový nebo i šestipólový konektor, ale zapoj jen vnitřní dva piny. Po vnějších dvou přístroj posílá přes vidlicový přepínač linku zpět ven na paralelku (která se tímto vyvěšením telefonu automaticky odpojí). U propojení pomocí strukturované kabeláže UTP se používají vnitřní piny (4-5), modrobílý pár. Ten je rezervován pro telefon a právě proto se nepoužívá pro ethernet (ten jede čtyřdrátově po pinech 1-2, červenobílý a 3-6, zelenobílý). Piny 7-8, hnědobílý, jsou normálně nezapojeny a používají se např. pro dálkové napájení po ethernetovém kabelu.
Pokud máš jeden čtyřpárový UTP kabel, nezakončený RJ45 zásuvkou můžeš klidně pustit do každého páru jednu linku a na konec dát 4 telefonní zásuvky (zapojíš opět jen vnitřní piny konektoru). Délka 65m nehraje roli, míval jsem v rajónu kdysi jednu linku dlouhou 17km (!!!!) a jela.
Výjimkou jsou německé přístroje a faxy, tam může být vstup linky naopak na vnějším páru konektoru a vnitřní pár nezapojen. Nebo mohou být spolu v páru i dva krajní piny. To chce potom vyzkoušet. Nebo ISDN telefony a modemy, ty jedou od NT do telefonu čtyřdrátově, v UTP kabelu používají piny 4-5 a 3-6. Tedy úplně vnitřní a vnější pár. Krajní páry zůstávají nezapojeny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2656

PříspěvekZaslal: po duben 19 2010, 7:00    Předmět: Citovat

Díky moc. Nejenom za radu k telefonům, ale i za vysvětlení rezervace modrého páru v UTP.
Petr Filipi
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33951
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po duben 19 2010, 7:12    Předmět: Citovat

Gigabitovy ethernet pouziva vsetky 4 pary, takze pozor na to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2656

PříspěvekZaslal: po duben 19 2010, 10:42    Předmět: Citovat

Můžu ještě otázečku - ty dva vnitřní vodiče, po kterých budu mít připojený telefon, jsou vzájemně záměnné, nebo musím dodržovat nějakou polaritu?

Petr Filipi
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po duben 19 2010, 11:06    Předmět: Citovat

Polarita se nemusí dodržovat, přístroj si ji srovná sám. Na vstupu má Graetzův můstek. Takže když se na něj pustí stejnosměrné napětí, dvě diody budou trvale otevřeny a druhé dvě trvale zavřeny. Když se zamění a-b dráty, zavřené diody se otevřou a původně otevřené zavřou. Výstup má tedy trvale správnou polaritu bez ohledu na polaritu vstupního napětí. Úbytek na dvojici diod cca 1,4V vzhledem k linkovému napětí 60V a odporu vedení nehraje roli.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund