Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

zenerovy stabilizator....
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2006, 7:44    Předmět: Citovat

A ted mě ještě vysvětli co jsem ti řekl já tak urážejícího,že jsi se zrovna na mě osočil,já ti jen vysvětlil,proč někteří pochybují o tvých znalostech,ale o tom že já pochybuji,jsem nic nepsal a navíc jsem ti dal radu že není potřeba napětí pro zesilovače stabilizovat.
A kdybych se ptal já v tvé situaci,tak bych se zeptal jak vlastně funguje zenerka,že jich mám doma větší množství a nevím co s něma a né začít o zdroji pro zesilovač,na který nemám schéma,ale nakonec jsi asi nějaký schéma našel aby jsi mě usadil.
Jestli chceš,tak ti dám link na stažení všech dílů malé školy elektroniky která vycházela v KTE a tam najdeš základy a hlavně zase neříkej že jsem se ti nesnažil pomoci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19528
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2006, 10:34    Předmět: Citovat

No, kluci, ještě si kvůli tomu roztrhejte občanky a cestovní pasy nebo tak něco.

Righte13: nevztekej se, tu otázku jsi položil blbě.
Pokud tvůj dotaz měl znít třeba takto: "mám hromadu zenerek KZ711 a neznám ani jejich prametry. Do čeho by šly použít?" nebo podobně, určitě by se celá diskuse odvíjela jiným směrem i v jiném tónu.
Ale bylo by od začátku jasno.
Dalšími příspěvky jsi to vylepšil - jak souvisí odběr zesilovače s dovoleným proudem zenerky netuším, leda bys ji zapojil do série s napájením. To by zase byla kontraproduktivní blbost, když jde přece o to, dostat ze zesilovače větší a větší výkony.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
right13



Založen: May 05, 2006
Příspěvky: 447

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2006, 17:36    Předmět: Citovat

dobre,ospravedlnujem sa vsetkym... uznavam,polozil som blbo otazku:oops: Embarassed ..takze do zosiku netreba stabilizovane napatie?len usmernene a filtrovane kondikmy?takze este raz,do coho by sa dali pouzit? su dost mohutne.a tak do nabijacky by to nefungovalo? tam potrebujem stabilny napatie a prud okolo 150mA...

P.S. kocur.mohol by si mi dat tie linky a pre tvoju informovanost viem dost dobre na co sluzi zenerova dioda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MetalGod



Založen: May 30, 2006
Příspěvky: 6558
Bydliště: Seč

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2006, 19:27    Předmět: Citovat

Stabilizace napájecího napětí má význam když:
a) je zdroj měkký a napětí brutálně kolísá
b) je U zdroje vyšší, než je povolené U spotřebiče (např. U sekundáru trafa je 100V, tzn. po usměrnění cca 140V a ten Tvůj zesík snese max. 75V)

A když si myslíš, že Tě někdo uráží- nikdo se přece s pájkou v ruce nenarodil!

_________________
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19528
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2006, 19:47    Předmět: Citovat

Tím, že zesík napájíš nestabilizovaným napětím, z něj můžeš krátkodobě dostat větší výkon, který se hodí třeba pro bicí, basu, klavír a třeba i řeč, protože střední hodnota výkonu bývá i podstatně méně, než desetina špičkového. Ten špičkový odběr se vykryje z náboje v kondenzátorech zdroje. Stabilizované napětí pro koncový zesilovač tedy nejen není nutné, ale v jitém smyslu není ani žádoucí.
Nebo jinak - ať nezačínám zesilovači z diskrétních součástek: koukni do katalogového listu některého koncového zesilovače pro autorádia. Jsou určené pro napájení 14,4V, vydrží provoz obvykle ještě při 18V, ale bez signálu na nich může být například 25V. V autě ti to moc platné není, akumulátor je hodně tvrdý zdroj, takže víc, než 14,4V, bude v palubní síti spíše v případě poruchy regulátoru dobíjení.
U zesilovače na síťový provoz takto naměříš trvalým sinusovým signálem nárůst zkreslení dejme tomu od 20W (sinusový výkon). Špičky v hudebním signálu však zkreslené nemusí být (podle konstrukce, toto je jen příklad) ještě při 35-40W, to je pak hudební výkon. Vlastně můžeš počítat s ještě vyšším, některé špičky třeba oříznuté už budou, ale tak krátce, že to nepostřehneš. Důležité je jen to, aby se kondenzátory zdroje mezi špičkami stihly dobít na plné napětí a konec se stíhal chladit.

No a ty zenerky? Ty můžeš použít právě třeba ke stabilizaci napájení pro předzesilovač. Ten totiž vyžaduje co nejlépe vyfiltrované napájení (obvykle stabilizované být nemusí). Jakékoli rušivé napětí se přece jinak zesílí spolu s užitečným signálem v koncáku.
Zenerka to napájecí napětí dokáže jako vedlejší efekt stabilizace vyhladit dost slušně, pokud zajistíš, aby na ni zbylo aspoň 10mA z proudu, který vedeš do předzesilovače. Ale není povinná, existují i jiné způsoby, jak filtrovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12463

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2006, 19:55    Předmět: Citovat

Pro Right13: Nezlob se, ale z tvých otázek je zcela zřejmé, že v základech elektroniky máš sem tam nějaké mezery, a to nesoudím jen podle tohoto vlákna. Není to nic, za co by se člověk měl stydět, ale pokud se chce od někoho něco dozvědět nebo naučit, měl by umět přiznat, že něco neví. V opačném případě je takový nekvalifikovaný dotaz nahrávkou "na smeč" třeba pro Galja nebo Kocura, protože je provokující, když se někdo snaží vypadat, že "všude byl a všechno zná". Na druhé straně není vhodné nebo slušné číhat na takový smeč. Posměch do odpovědi rozhodně nepatří. Tady moderátor Hill prokázal nejen odborné, ale také pedagogické schopnosti.
Tvůj zájem o elektroniku je jistě úpřímný a to je sympatické. A z takových menších trapasů si nic nedělej. Vzpomínám si, jak jsem kdysi jako malej kluk kupoval v brněnské prodejně Radioamatér "germánskou diodu" do krystalky, protože jsem nevěděl co znamená označení "germ. dioda" a styděl jsem se zeptat. Nikdy na to nezapomenu. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19528
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2006, 20:40    Předmět: Citovat

Je to i v něčem jiném.
Dost nás je tu takových, co jsme začínali v době, kdy se informace sháněly podstatně hůře a součástky dlouho. A zkušenost bývala podstatně dražší.
Sice jsem si jako budoucí průmyslovák na brigádě vydělal za šest týdnů stloukáním beden ve velkoskladu zeleniny na součástky na třílampový osciloskop (jen trafo bylo z nějakého rádia Tesla), ale za stejnou cenu bylo asi 10 tranzistorů 103NU70 a pět kousků OC170, na které se nebylo radno ani křivě podívat, jak byly choulostivé. A lidi koukali nic nevyhodit, dokud to šlo opravit, což většinou šlo. Tak se musely obrážet prodejny, protože skoro nikde neměli vše potřebné najednou. Nebo přizpůsobovat zapojení tomu, co se našlo v šuplíku.
Tak jako prevenci proti výdajům za zničený materiál nám nezbylo, než si shánět co nejvíc informací předem a varovat se chyb. To se taky vždycky nepovedlo. Dočetli jsme tam, kde se zdálo, že víme dost. Pak se ukázalo, že to ještě dvě tři stránky a pět jiných knížek chce. Proto jsem rád, když se podaří ulovit dušičku, která se jeví, že je náchylná stát se elektronickým závislákem.

>>Masar: (je to všechno poněkud mimo téma, prosím za prominutí) díky za poklony, hlavně si při nich neodři čelo.
Jestli jsem v životě něčím nechtěl být, tak pedagogem. Po tom, co jsem to pár let jako školník viděl zblízka, už vůbec bych nechtěl být učitelkou národní školy. Nenadávejte na ně, prosím, když si s nimi vaše ratolesti nepadnou do oka, on je to opravdu záhul na kabinu budky... i když já jsem si ani na mládež ani na učitelský sbor nemohl stěžovat.
Vyjasnili jsme si vztahy hned na začátku a vycházeli spolu skvěle
Numer one
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: čt červen 08 2006, 21:19    Předmět: Citovat

Link na malou školu elektroniky je asi a doufám že to tak bude.
kód:
http://rapidshare.de/files/15176261/mse.rar.html

S pozdravem,ted to všem natřeš Kocur. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
right13



Založen: May 05, 2006
Příspěvky: 447

PříspěvekZaslal: pá červen 09 2006, 16:39    Předmět: Citovat

diky za ten link....mate pravdu,s teoriou som trosicku pozadu,ja som zasa kupoval v obchode logicky potenciometer.bolo to davno a nevedel som co znamena log.pot v scheme..sranda.ten zosik aj tak nevyuzijem na plnych 40W lebo mam len 15W repraky,aj to uz idu dusu vypluvnut...pri takom vykone by malo stacit polovicne napajanie cize 30V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vav



Založen: May 14, 2006
Příspěvky: 108
Bydliště: SK/MA/

PříspěvekZaslal: so červen 10 2006, 21:25    Předmět: Citovat

si na omyle, ak si myslis, ze znizis napatie na polovicu a zosilnovac ktory je vypocitany na plne nap.ti bude spolahlivo pracovat.Vsetci sme ale nejako zacinali.Len mam z teba pocit, ze si tie zaciatky preskocil a teraz ti chybaju zaklady.Zozen si niekde stare amara a citaj a citaj ....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
right13



Založen: May 05, 2006
Příspěvky: 447

PříspěvekZaslal: ne červen 11 2006, 18:06    Předmět: Citovat

v niecom mas pravdu.zakllady mi trocha chybaju.na to idem ma strednu aby som sa to naucil nie?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund