Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Lze nějak zamezit provozu mobilních telefonů?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> GSM / CDMA / LTE technika a telefony
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
anonym






PříspěvekZaslal: čt květen 25 2006, 9:02    Předmět: Lze nějak zamezit provozu mobilních telefonů? Citovat

A PŘITOM SE NEZAPLÉST SE ZÁKONEM? To je problém a nic pořádného mě nenapadá. Nedávno jsem byl po dlohé době v kině. Během filmu se několikrát nahlas ozvalo typické PI-PÍP! PI-PÍP!, tedy přišla SMS na telefon Nokia. Jednou dokonce se nahlas ozvalo zvonění kousek ode mě. Bohužel, existuje dost lidí, na které v tomto ohledu neplatí nic jiného než pár facek.
Jednoduchým a 100% účinným řešením je RUŠENÍ SIGNÁLU. Postačí vysílat přes obě pásma downlinku GSM rušivý signál, který je rozmítán přes celé pásmo a modulován bílým šumem. Úroveň musí být taková, aby v nejvzdálenějším místě od antény byl rušivý signál o pár dB silnější než signál nejsilnějšího operátora v daném pásmu. Musí se nastavit zvlášť pro 900 i 1800 MHz.
Takto zarušený prostor se jeví jako oblast nepokrytá signálem. Telefon nedokáže v zarušeném pásmu identifikovat svoji síť a je tedy DOČASNĚ NEDOSTUPNÝ. Toto funguje, prakticky vyzkoušeno.
Problém je jinde-používání rušiček naše zákony nepovolují a na jejich používání se nahlíží stejně, jako např. na záměrné rušení TV signálu, pirátské vysílání apod. Přitom zde rozhodně nejde o nějakou škodolibost, ale o řešení situace, s níž si majitelé kin, divadel a restaurací už prostě neví rady.
Existuje nějaké jiné, amatérsky dostupné řešení? Faradayova klec je neproveditelná, o nějakých stavebních úpravách s ní spojených vůbec nelze uvažovat. Nakonec, dejte si mobil do hrnce, přiklopte poličkou a uzemněte silným drátem-stejně se na něj dovoláte. Detektory taky nic nevyřeší. Dálkové vypnutí přes Bluetooth taky ne, řada telefonů Bluetooth nemá a dá se to obejít úpravou firmware (podobně jako odblokování). Takže smůla a nic jiného mě nenapadá. Takže buď rušička nebo nic (eventuelně již zmíněných pár facek?... Smile Smile ? NEMÁTE PŘECE JEN NĚJAKÝ NÁPAD?
Návrat nahoru
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: čt květen 25 2006, 9:04    Předmět: OMYL Citovat

To předchozí jsem napsal já, NENÍ TO ANONYM, ale omylem jsem se odhlásil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hurvo



Založen: May 09, 2006
Příspěvky: 156
Bydliště: Pod Javorinou

PříspěvekZaslal: čt květen 25 2006, 16:17    Předmět: Citovat

O amatérskych rušičkách neviem nič, ale nedávno dávali v televíznych novinách TV Nova reportáž, že vo väzniciach vyššej nápravnej skupiny sa budú montovať rušičky na mobilné telefóny, aby väzni ktorí si tajne zaobstarajú mobolné telafóny nemohli nikam tajne volať, a pritom sa rušivý signál nedostane za steny väznice. Teda terba vyhladať firmu, ktorá to vyrobila, a prinajhoršom okopírovať zapojenie Question
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
eljaro



Založen: Dec 03, 2004
Příspěvky: 441
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: pá květen 26 2006, 7:06    Předmět: Citovat

do křížku se zákonem otelekomunikacích to jde vždy ! Ale ne že by to nešlo kokni do archivu diskuzí to tady už bylo ! Ale obecně směrová skupina anten na gsm a skutečný bod připojení který bude reagovat na kontaktní sken telefonu ! A i pak jde o střet podle zákona i tak musíš být schopen tísnového volání !! tak jedině snad s pomocí nějakého operátora !
Exclamation Ale tahle diskuze se tu již vedla a bude v archivu !
Exclamation
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky AOL Instant Messenger MSN Messenger
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: so květen 27 2006, 7:46    Předmět: Citovat

Jestli píšeš z pozice návštěvníka kina, tak situace asi nemá řešení, protože těžko budeš jako návštěvník instalovat v sálu jakoukoliv aparaturu k zarušení, i když teoreticky je možné přijít do sálu s 15W vysílačem na gelový akumulátor a sám se nechat dobrovolně ozařovat.
Jestli píšeš z pozice majitele kina, situace by se možná dala řešit provozním řádem kina: na dveřích do sálu nápis "vypněte prosím mobily", před filmem pustit diák na plátno s tímtéž, no a jestli při představení zacvrnká přesto někomu mobil, típnout projekci, rozsvítit, vyvolat škandál a dotyčného rušitele vyvést. Nebo nasimulovat rušení zvukového kanálu signálem mobilu - kdo nechal položený mobil na dobře zvučícím rádiu nebo třeba v rozhlasovém studiu, ví jak dokáže nf obálka paketů "zabubnovat" v reprobedně i na nervy:) Prostě dosáhnout toho, aby se rušící hovado společensky znemožnilo. Otázka ale je, jestli těch hovad není většina návštěvníků kina, pak je takové kino samozřejmě na zavření...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: so květen 27 2006, 15:32    Předmět: Rušička Citovat

V uzavřeném prostoru není určitě třeba vysílat výkonem 15W. Stavěl jsem rušičku, jako VCO jsem pro 900MHz použil MAX2623, výstup přes pásmovou propust, zesílit mikrovlnným zesilovačem ERA5, jeho výstupem se pak budí dvoustupňový zesilovač s tranzistory, jako budič BFR96TS a na konec BFG135. Tranzistory pracují ve třídě C a v mezních podmínkách, BFG musí mít chladicí křidélko na kolektoru a ještě nejlépe chladit malým ventilátorkem.
Podmínkou úspěchu je VCO kromě rozmítání přes pásmo downlinku MODULOVAT BÍLÝM ŠUMEM-jinak je dosah pár metrů. Osvědčilo se mi rozmítací napětí (pila) směšovat se šumem na Fetu (BF245), výstup podložit regulovatelným ladicím napětím a vést na ladicí vstup VCO. Nejprve se nastavuje jen stejnosměrné napětí, změří se pro začátek a konec pásma (935-960MHz) a hodnoty zapíšou do tabulky. Z toho se spočítá potřebný rozkmit pily. Oscilátor se nastaví doprostřed rušeného pásma a nastaví rozmítací napětí. Úroveň šumu se nastaví zkusmo na nejvyšší dosah. Nutné je se na výstup podívat spektrákem, bez toho bych to určitě nikde neprovozoval.
Sekce 1800MHz je podobná, jen VCO mám zatím s varikapy.
Z tranzistoru BFG135 se dá "vydupat" tak 0,8-1W na anténě. V uzavřeném prostoru bez oken (třeba právě kinosál, hlediště divadla) byl dosah při pokrytí GSM kolem -70, -75dB značný, 40-50m od antény. A to byla normální všesměrová prutová, směrové antény jsem nezkoušel. Takže rušička buď doprostřed sálu (někam pod sedačku?) nebo na zeď, ale se směrovou anténou.
ALE SKONČILI JSME ZNOVU U RUŠIČKY. TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ TO SAMOZŘEJMĚ NEUMOŽŇUJE, stejně jako když klasickému telefonu uštípneme kabel. Jiné řešení asi opravdu neexistuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> GSM / CDMA / LTE technika a telefony Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund