Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ELEKTRONIKA 409 D

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
WOLFIK71



Založen: Feb 04, 2010
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: čt únor 04 2010, 17:29    Předmět: ELEKTRONIKA 409 D Citovat

Prosím o pomoc, tento černobílý televizor má jen normu DK.Vzhledem k tomu, že TV má pracovat na Slovensku,rád bych rozšířil zvuk i na BG normu.
Osazení TV je ruským ekvivalentem A220D(K174UR1).Jakým způsobem se dá toto rozšíření provést? Směšovačem, nebo kvaziparalelním zvukem?Za odpovědi předem děkuji.
Ještě jeden problém- na obrazovce se v horní části ukazují linky - jako zpětné běhy, ale daleko silnější a přerušované čáry(nahoře hustější,pak řídnou a jsou jen do první čtvrtiny obrazovky shora).Nejedná se o klasické zpětné běhy.Vertikální zesilovač - vyměněny všechny elektrolyty (4ks).Osciloskop nemám k dispozici.Co mohu prověřit?
Vím, že je to dnes již veterán, ale obrazově 100%, má najeto velice málo-od koupě ležel jen bez činnosti ve sklepě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19533
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt únor 04 2010, 18:41    Předmět: Citovat

Asi tě zklamu: ty linky jsou nezhasnutý teletext, který se vysílá v době snímkového zpětného běhu. Zjisti, jak jsi na tom se snímkovým zhášecím impulsem (amplituda, šířka). Prostě je buď příliš krátký, nebo obrazovka má už malou strmost a pracuje v oblasti, kdy nestačí amplituda toho impulsu. To vyřeší osciloskop.
Do ruských televizí se s výhodou dá použít konvertor 12MHz, protože zvuk v normě B/G leží uvnitř TV kanálu a prochází jím nezeslabený (opačně, třeba u TVP z Německa, to bylo náročnější, protože pro ně už ležel zvuk v normě D/K mimo kanál). Konečně tento konvertor se snad dá ještě koupit hotový, montovali jsme ho do Rubínů a Elektronik kvůli videu. A stačí ti kostra, napájení a jeden drát na vstup ZMF, po něm jdou signály tam i zpět.


Naposledy upravil Hill dne čt únor 04 2010, 18:55, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
WOLFIK71



Založen: Feb 04, 2010
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: čt únor 04 2010, 18:54    Předmět: Citovat

Jen takový dotaz Hille, jakým způsobem prosím je řešeno v tomto TV právě ono zhášení zpětného běhu? Pokud by bylo potřeba schéma, zašlu , ale nevím jak zaslat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19533
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt únor 04 2010, 19:22    Předmět: Citovat

Je řešené jako obvykle poněkud divně - do mřížky obrazovky.
Jestli je vertikál stejný, jako v E408D, tak z kolektoru VT9 (ten tvaruje zderivovaný zpětný běh) na desce 3 by měly jít impulsy o amplitudě asi 50V přes C15 na pin 6. Délka impulsu by měla odpovídat době trvání zpětného běhu, t.j. něco mezi 0,7ms a 0,8ms. Buzení jde do emitoru VT9 přes VD8 od trimru nastavení kmitočtu snímků.
Ale výstup z pinu 6 desky 3 jde na pin 21 desky 2 (s kanálovými voliči) a teprve odtud na g1 obrazovky (pin 22 desky 2) - není utržený propojovací drát?
Nezbude ti než to proměřit.

No a signálový vodič konvertoru se připojuje na desce 1 na měřicí bod K6.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
WOLFIK71



Založen: Feb 04, 2010
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: čt únor 04 2010, 19:47    Předmět: Citovat

Děkuji Hille, mezi tím, co jsi to popsal, tak jsem mezi schémata umístil i tento TV .Drát utržený není, zítra zajistím osciloskop, proměřím a dám vědět.
Schéma sedí s modelem 408-rozdíly jsou jen ve stabilizátoru zdroje 10,9V.
Druhý stejně pojmenovaný televizor,který tady mám je se slabší obrazovkou - ale hlavně uplně jiná uvnitř.Tam je srdcem rozkladů A255D,tam ale se čáry v obraze neprojevují vůbec - a to je sotva vidět obraz.Tím teletextem to podle mně nebude a strmostí obrazovky snad taky nee.To by v prvé řadě kreslilo klasické zp.běhy, ne přerušované, mnohem tlustější ,,řetízkování,,-obdobné jako na některých C110při vadě klíčování.Nedá se ale vyměnit obrazovka - v tom s čárami je 16LK8B a v té vadné je 16LK1B.Prý jsou elektricky rozdílné-mají jiné napětí a VN trafa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
WOLFIK71



Založen: Feb 04, 2010
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: čt únor 04 2010, 21:45    Předmět: Citovat

Tak, oprava dokončena-byla to vada 3VT9 tranzistoru.Vykazoval svod.Vyřešeno, za což děkuji Hillovi.Zvuk budu řešit přes víkend.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.34 sekund