Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

SAWDEC na kabelovce

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Satelitní technika a dekódování
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: st květen 24 2006, 8:16    Předmět: SAWDEC na kabelovce Citovat

Zdravím vás, zajímalo by mě, zda jste se někdo setkal s tímto způsobem kódování prémiových kanálů (např. HBO) na kabelovce. Kabelové televize na to používají několik postupů:
1. ODFILTROVÁNÍ (známé jako NEGATIVE-TRAPPING). Na vstupu do hlavního rozvaděče v domě se signál rozdělí na dvě cesty, do jedné z nich se vloží filtr, který odstraní signál HBO. Dále dvě stoupačky s odbočovači na patrech. HBO se pustí do bytu jen tomu, kdo si ho objedná a v ostatních zásuvkách signál vůbec není. Jednoduché a spolehlivé, ale vyžaduje výjezd technika kabelovky na zapojení/zrušení HBO.

2. KÓDOVÁNÍ CABLECRYPT vyžaduje speciální dekodér, pokud je tento připojen k TV SCARTem, lze kanál sledovat jen na tom televizoru, kam je dekodér připojen, nelze např. nahrávat či rozvádět dál. Každá TV taky SCART na dekodér nemá. Někdy nutnost instalace technikem. Pravidelné revize el. zařízení, je-li dekodér majetkem kabelovky.

3. RUŠENÍ BLÍZKÝM SIGNÁLEM (POSITIVE TRAPPING) je založeno na vložení rušivého signálu mezi nosnou obrazu a zvuku prémiového kanálu. Rušivá nosná je 2-3 MHz nad nosnou obrazu. Dekódování je založeno na odfiltrování rušivého signálu. Používají se Notch-filtry, které plní funkci dekodéru. Filtr si zákazník vyzvedne na kabelovce, zapojí doma sám do anténního kabelu a může se dívat-ale musí platit. Na výstupu filtru si signál může rozbočit na více TV či připojit video, nijak ho to neomezuje.
TOTO ŘEŠENÍ BYLO PRO KABELOVKY NEJPŘIJATELNĚJŠÍ. Jednoduché, žádné napájení, žádný servis, žádná instalace. Každému dostupné bez ohledu na typ televize. Není nutný výjezd technika, zákazník si to zapojí sám.
NENÍ ALE PROBLÉM SI NOTCH-FILTR VYROBIT PODOMÁCKU a dívat se zadarmo. Vyžaduje to znalosti z VF techniky, správně zvolit vazbu, stínit mezi sebou jednotlivé stupně, nestabilní kapacitní trimry vůbec nepoužívat (ladí se induktivně, hrubě rozestupem závitů a jemně mosazným jadérkem-snižuje L), vše umístit do kvalitní krabičky ze silného plechu a zaplnit polyuretanovou pěnou. Lze vyrobit i strmější fitry, než měla kabelovka... Laughing Laughing .PROTO KABELOVÉ TELEVIZE OD TOHOTO ŘEŠENÍ USTOUPILY.

Firma ARCOM (www.arcomlabs.com) ale systém zdokonalila. Rušivý signál není 2-3 MHz, ale pouhých 230kHz (!!) od nosné obrazu. K odfiltrování se používají velmi strmé filtry s povrchovou akustickou vlnou (SAW) vložené opět do anténního kabelu. FIRMA TVRDÍ, ŽE SYSTÉM JE ABSOLUTNĚ BEZPEČNÝ, PROTOŽE AMATÉRSKÁ VÝROBA FILTRU JE NEDOSTUPNÁ A LC TECHNOLOGIÍ TAK STRMÝ FILTR VYROBIT NELZE. Systém pojmenovali SAWDEC. Používá se to někde u nás, a skutečně je tato metoda tak bezpečná? Nezkoušel jste někdo postavit filtr? A jak to dopadlo?

ROZHODNĚ TU NECHCI PROPAGOVAT PIRÁTSTVÍ, u nás je HBO zcela odfiltrováno a stejně bych se na něj nedíval. Když ho rušili (POSITIVE TRAPPING), odzkoušel jsem si a postavil LC Notch-filtr a tento postupně vypiplal tak, že na nosné obrazu tlumil o 3 dB a na rušení o 52 dB. Radost z úspěchu-a tím to taky skončilo. RADŠI SI NA VIDEU PUSTÍM VŠECH 30 DÍLŮ MAJORA ZEMANA VCELKU, NEŽ SE BAVIT SOUČASNOU "PRODUKCÍ" HOLLYWOODU. Jde mi jen o postup, pro zajímavost, zda lze amatérskými postupy dekódovat SAWDEC.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19535
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st květen 24 2006, 9:23    Předmět: Citovat

Stačí pohled do programu a je jasné, že do toho nejdu. Nemám to ani na čem vyzkoušet, u nás se nabídka omezuje dolní propustí.

Ale co takhle zkusit aktivní RC filtr Salen-key vyššího řádu zapojený do můstku s fázovacím členem? Na tak nízkém kmitočtu by to mělo jít udělat s tranzistory, ale nevýhodou by byla nutnost přerušit videosignál v TVP. Případně využít samostatný tuner, odfiltrovat to z hotového videosignálu a pokračovat do AV vstupu videa...

Nebo si kanál HBO přeložit na podstatně nižší kmitočet (třeba do pásma 10-17MHz), kde by to už neměl být tak obrovský problém odladit i LC filtrem s kompenzací skupinového zpoždění. A pak to konvertovat nahoru na vhodný volný kanál.

Je to rozhodně horší komplikace a každé dekódovací zařízení nesrovnatelně složitější, takže by stálo za propočet, za jak dlouho by se náklady vrátily (a zda vůbec). Ale, jak uvádím na začátku, stačí pohled do programu a je po úvahách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: st květen 24 2006, 20:59    Předmět: Filtr Citovat

Zkonvertovat to dolů není špatný nápad. Napadlo mě, zda by přece jen nestačilo to přeložit do 1.TV pásma (které je stále přijímatelné jakýmkoliv televizorem) a zde to již zkusit odfiltrovat LC filtrem. Odpadl by zpětný převod nahoru a bylo by to nejjednodušší. Výrobce uvádí optimální rozsah kmitočtů pro SAWDEC 150-300MHz, to zřejmě vzhledem k možnosti vyrobit tak strmý filtr na jedné a zamezení pirátství (náhrada LC filtrem) na druhé straně. Ale u nás se to nepoužívá, není na čem zkoušet. Všiml jsem si ale plno inzerátů v Polsku na koupi SAW filtrů pro kmitočty kolem 200MHz, vždy přesně udaná hodnota na setiny MHz, to bude určitě ono, proč by to jinak lidi kupovali. To dokazuje, že výroba filtru skutečně není jednoduchá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Satelitní technika a dekódování Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund