Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak zakódovat signál v lokálním TV okruhu?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po květen 15 2006, 22:04    Předmět: Jak zakódovat signál v lokálním TV okruhu? Citovat

Zdravím,řešíme s kamarádem takovou věc. On již dříve opravoval (či spíše znovu stavěl) STA v jednom hotelu. Vzhledem k tomu, že majitel nechtěl kupovat žádné drahé zesilovače pro STA a nechtěl ani příliš mnoho antén na stožáru, řešil celý rozvod jednoduše jako nekonvertovaný. Pro příjem ČT1 a ČT2 použil logaritmicko/periodickou UHF anténu, ten samý typ pro příjem zde dostupného signálu tří programů německé televize. Na Novu a Primu použil kanálovou Yagi, na rádio kruhový dipól. Signály Primy a německé TV jsou zesíleny příslušnými kanálovými zesilovači, ČT1,2 jsou naopak před sloučením zeslabeny o cca 10dB (měřil předtím úrovně signálů), aby všechny signály byly před sloučením přibližně stejné úrovně.
Slučovač i kanálové zesilovače si nechal vyrobit na zakázku u firmy, dle požadovaných kanálů. Z výstupu slučovače se signál vede na výkonový (domovní) zesilovač a odsud na osminásobný rozbočovač. Ten napájí jednotlivá stoupací vedení, na jedné stoupačce jsou 3-4 zásuvky. Alespoň přibližně shodné úrovně signálu v zásuvkách dosáhl volbou vazebního útlumu zásuvky.
Takhle to tedy funguje. Signál je rozváděn na těch samých kanálech, na kterých je vysílán. Obraz je kvalitní, pouze Nova má trochu "duch", zkoušeli jsme i směrovější (delší) anténu a nepomohlo to. Signál jednoho programu německé TV je rušen proužky, to však způsobuje silný vysílač Primy na stejném kanále-tedy opět neodstranitelné. ČT1,2 a Prima jsou úplně čisté.
Jenomže majitel vymyslel další věc-ZDA BY SE NEDAL EXISTUJÍCÍ ANTÉNNÍ ROZVOD VYUŽÍT K DISTRIBUCI DALŠÍHO "MÍSTNÍHO" PROGRAMU Z VIDEA ČI DVD, JEHOŽ PŘÍJEM SI HOSTÉ BUDOU DOKUPOVAT. Představa celkem jasná. Bude hostům pouštět filmy z videa a kdo se bude chtít dívat, připlatí si. Třeba jen kdy bude chtít.
Rozvod je řešen jako HVĚZDICOVĚ-STOUPACÍ, není tedy možno volit nabídku "přepichováním" kabelu někde ve skříni, jako to dělají kabelovky. Jiná možnost je tedy "videokanál" zakódovat.

Napadlo mě použít řešení,které dříve používaly kabelovky pro kódování HBO. Mezi nosnou obrazu a zvuku vložit rušivý signál s vyšší úrovní než vlastní TV signál programu. Dekódování je samozřejmě založeno na odfiltrování tohoto rušivého signálu. Byly to Notch-filtry, na nosné obrazu to tlumilo o cca 3-4dB a na rušení o 50dB i víc. U nás to jelo na kanálu SE9, obraz 161,25MHz, rušička 164, zvuk 166,75MHz. Protože takto strmé filtry nelze postavit ve 4. či dokonce 5. TV pásmu, odpadá i možnost použít pro distribuci vlastní modulátor videa (K21-39).
Koupit tedy modulátor schopný vysílat v pásmu SE nebo videokanál "posadit" na volný kanál VHF ve 3.pásmu. Postavit velmi stabilní oscilátor,nejlépe VCO (osvědčilo se rušení rozmítat o cca 200kHz, či "co filtr pobere", dle naměřené charakteristiky, obraz je tímto zarušen tak, že ani jemným laděním na TV nelze nastavit ani trochu koukatelný obraz). Úroveň rušení nastavit dle útlumu filtru tak, aby obraz byl po odfiltrování rušení zcela čistý, frekvence 2-3 MHz od nosné obrazu, aby se to ještě dalo odfiltrovat. Výstup vést přes stmou propust a sloučit se signálem modulátoru. Celek pak vést koaxem na půdu a sloučit se signálem z antén (mezi výstup slučovače a vstup zesilovače rozvodu.
Tím se v celém rozvodu objeví "zakódovaný" signál videokanálu. Zájemce o příjem si za úhradu na recepci "vyfasuje" filtr, který si sám vloží mezi anténní zásuvku a televizi-a může vesele koukat. Pokud nebude chtít platit, filtr vrátí. Úplně nejlepší by bylo koupit modulátor, který umí SE kanály. Pak by se použil SE9 a ty filtry, které mám dodnes doma, potom, co kabelovka od této metody ustoupila. Filtr tvoří dvojitý pí-článek, naladěný na 164MHz. Na něm to tlumí o 50-52dB. Krabičky jsem kdysi kvůli stabilitě plnil polyuretanovou pěnou (osvědčila se, je vzdušná, nezvyšuje příliš kapacitu a obvod tedy nerozadí zcela mimo rozsah-jen se jemně přesně doladilo mosaznými jadérky cívek). Zaplněné krabičky jsou mi jinak k ničemu. Použitím již kdysi vyrobených filtrů by se ušetřila spousta práce.
Pokud jde o porušování autorských práv šířením signálu, toho se podle mě dopouští ten, kdo videokanál provozuje a je to na jeho riziko.

Myslíte si, že by to šlo takhle? Nebo máte nějaké jednodušší či "inteligentnější" řešení? Systém je snadno překonatelný, ale stavba "pirátského" filtru vyžaduje jisté znalosti VF techniky, hlavně vazby, stínění, zemnění. Při malém dosaženém útlumu je obraz koukatelný ale rušený. Navíc-kdo si vozí na dovolenou spektrák či wobbler? Podle mě by to mohlo chodit. Děkuji za názory a nápady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út květen 16 2006, 5:30    Předmět: Citovat

Už vidím hosta, jak na recepci fasuje notch-filtr a zapojuje si ho do anténního přívodu. Nehledě k tomu, že stabilita ladění notch-filtru závisí také na tom, že se jednou zapojí a už se s ním nehýbe. Párkrát upadne a je na vyhození.
Asi nejjednodušší by bylo udělat stoupačky tak, jako je dělá kabelovka: čistou hvězdu. Ke každé zásuvce vlastní přívod a ve stoupačkových skříních jen dva rozbočovače. Jeden bez placeného kanálu, druhý s placeným. A přepojit kabel.

Nebo nakoupit TVP s blokováním kanálů na chipkartu, která současně otvírá dveře nebo na ní visí klíč od pokoje. S tím jsem se po Evropě potkal v několika zemích. Platí se až pak, po vyčtení karty. Pak stačí jednotný rozvod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út květen 16 2006, 10:29    Předmět: Televize Citovat

Tak to řešení s TV na čipovou kartu by bylo velmi moderní a elegantní, ale majitel nové televize nekoupí. Hvězdicový rozvod se osvědčil u kabelovek, u nás to řeší tak, že do baráku jde jeden koax s plnou nabídkou. Signál rozbočí na dvě větve a do jedné z nich vřadí filtr, který "vysekne" kanál s HBO. Dál jsou dvě stoupačky, jedna s HBO, druhá bez. Zapojením kabelu na ten který odbočovač ve skříni na patře volí nabídku, základní nebo plnou. A kdo chce omezenou, toho zapojí na základní přes dolní propust 230MHz. Mají to rozplánované tak, že omezená nabídka končí ve 3.TV pásmu.
Tam nevím, jestli by se hvězdicový rozvod podařilo udělat. Stoupačky jsou někde "husími krky" jen 18mm-a tam 3,4 koaxy nenadupeme ani při použití 5mm kablíků a řádné dávce tekutého mýdla.... Laughing Laughing Již ten jeden 7mm koax šel místy velmi ztuha. Rozvod byl částečně již dříve rozšiřován protahovacími lištami L-40 (neotvírací), takže taky nic moc.

Ty Notch-filtry se dřív taky používaly u kabelovek. Kdo chtěl HBO, sepsal na pobočce smlouvu, na základě které mu půjčili příslušný filtr. Za ten se pak platilo měsíčně až 250Kč. Filtry byly evidovány (údajně je dávali do trezoru!) a za ztrátu byla pokuta 5000Kč. Občas se kvůli reklamě, získání nových diváků HBO pouštělo zadarmo-stačilo vypnout rušivý signál. Filtry byly velmi robustní konstrukce. Když to skončilo, jeden jsem rozebral. Destička, na ní dva pí-články zapojené v sérii, ladilo se to induktivně, snižováním indukčnosti mosaznými jadérky. Příčný člen měl vazbu jen 0,5pF z každé strany podélného, podélný člen měl vazbu nastavenu překlenutím další paralelní indukčností. Celé zaplněné polyuretanovou pěnou a zabalené do silného mosazného plechu, ve kterém byly otvory pro ladění. Po nastavení se celý filtr zasunul do vnějšího pouzdra-mosazné trubky-a zalisoval. Vznikl člen v podobě trubky se dvěma konektory F. Kabelovka k tomu dodávala přechodku na IEC z jedné a kus kablíku z druhé strany. Tento "dekodér" si doma instaloval každý sám.

Ale, když jsem viděl ty naprosto stupidní filmy, co tam dávali, divil jsem se že to lidi kupujou. Jediný, co mě na celém HBO bavilo, bylo nastavování těch filtrů...... Very Happy Very Happy

Tak mě napadlo zkusit to takhle, zapojení zvládne každý, kdo kdy používal prodlužovačku. V tom bych problém neviděl. I když je pravda, že když na filtr někdo dupne, tak nastavení "ujede" a zaplněný filtr můžeme vyhodit. Nebo ho někdo ukradne či ztratí.

Našel jsem stránku přímo s těmi filtry, co měla naše kabelovka: www.eaglefilters.com. Používali "positive trap" typu EMD-SE9.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st květen 17 2006, 12:36    Předmět: Citovat

O tom dělení nabídky pomocí horních a kanálových zádrží vím své, vždyť jsem 5 týdnů otravoval techniky UPC kvůli zpřístupnění skříní, aby nic neblokovalo naši STA.
Že příčina se pak našla v chybějících zakončovacích odporech v součinnosti s délkou kabelu, jsem už psal na jiném místě.
Ale máme ve stoupačkách po 6 koaxech v krkačce 23mm a šly tam dobře.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund