Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zapalování Vape a Ignition Control od IMFSOFT

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
marble



Založen: May 14, 2009
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: so listopad 21 2009, 15:44    Předmět: Zapalování Vape a Ignition Control od IMFSOFT Citovat

Zdravím,

mám již delší dobu na motorce nainstalované zapalování VAPE Z04-1V s indukčním čidlem S01. Vše funguje bez problému. Nyní jsem koupil Universal Ignition Control (UIC) od IMFSOFTu. S čidlem S01 UIC pracuje výborně.

Problém je ovšem v tom, že UIC je navržen pro přímé ukostřování obyčejné indukční cívky, což ovšem VAPE není. Obsahuje nějakou elektroniku. Původně jsem myslel, že tam je jen nějaký usměrňovač a výkonový spínač, ale těžko říci. Předpokládal jsem, že by cívka VAPE mohla jít spínat jen vzestupnou hranou signálu, ale není tomu tak.

Moje otázka je následující. Máte někdo zkušenosti nebo informace, co se ve VAPE nachází?

Jak to udělat, aby šla VAPE cívka s integrovaným spínačem použít ve spojení s UIC (což je také výkonový spínač).

Děkuji za jakoukoli radu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
GeorgeB



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 1213
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: so listopad 21 2009, 18:50    Předmět: Citovat

Já bych nekombinoval dva druhy zapalování do sebe. IMFSOFT může mít (nestudoval jsem to) měření proudu primárním vinutím a přizpůsobováním výkonového výstupu na signálový vstup by nemuselo dělat dobrotu. Použil bych předepsané indukční cívky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
marble



Založen: May 14, 2009
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: so listopad 21 2009, 18:58    Předmět: Citovat

Naprosto souhlasím, asi to tak udělám. Jediný důvod, proč jsem o tom přemýšlel, že pokud by IMFSOFT odešel, tak budu-li tam mít klasickou cívku a indukční snímač, nebude stroj absolutně nepojízdný. Pokud by ovšem bylo možné vložit IMFSOFT jako mezikus mezi VAPE a indukční čidlo, tak v případě jeho poruchy by se mezikus jen vypojil a jelo by se dál...

Otázkou ale stále zůstává, jak zajistit (jakým signálem), aby VAPE hodilo jiskru. Chtěl bych si totiž vyrobit jednoduché zařízení s fixně nastaveným předstihem s mikroprocesorem. V podstatě mám již první verzi hotovou, jen nevím jak přizpůsobit výstupní obvody, aby spolupracovali s VAPE...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
GeorgeB



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 1213
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: so listopad 21 2009, 19:14    Předmět: Citovat

Tak z principu indukčního snímače je dán průběh jeho výstupního napětí. Prakticky se jedná o horní půlperiodu sinusovky s amplitudou od 1V do asi 2,5V(podle otáček), záporná půlperioda sinusovky je co nejvíce potlačena tvarem výstupku na rotoru. Šířka impulsu s tvarem půl sinusovky je tak 1% z celé periody. Takže se domnívám, že by to šlo nahradit prostým obdélníkovým pulsem stejných parametrů. Nejjednodušší je to vyzkoušet na funkčním VN spínači od VAPE. Já měl k dispozici pouze jeden a to nefunkční, takže víc neporadím. Momentálně mám SZ17, který má tyristorové spínání(CDI). Tam vstupní impuls spíná tyristor a spínat to šlo obdélníkovým impulsem.
Jinak k záměru: elektronika je většinou zlo, takže za sebe cpát dvě elektronický zapalování(VAPE a IMFSOFT) není co do spolehlivosti nejlepší řešení. Myslím, že by bylo lepší použít klasické indukční cívky, zapalování IMFSOFT a jako náhradu vozit destičku s kladívkama a kondíkama. V případě poruchy nasadit destičku s kladívkovým zapalováním, nastavit odtrh a od oka(na "šroubovák") nastavit předstih a jede se dál. Toto řešení bude asi i časově nejvýhodnější(ale jsme si vědom, že touha po vlastním bádání je velká).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
marble



Založen: May 14, 2009
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: so listopad 21 2009, 19:46    Předmět: Citovat

Děkuji.

Myslíte, že bych tedy měl postavit nějaký jednoduchý multivibrátor a nastavit periodu třeba 30Hz (odpovídá 1800 otáčkám) a střídu 1:100 (odhad, netuším jak dlouho trvá impulz od čidla, ale úhlově bych to tipoval tak na 3 až 4 stupně - proto 1:100)?

Jestli se pletu, opravte mě. Na prosté připojení a odpojení napětí "ručně" VAPE nereaguje.

Není potřeba v zapojení uvažovat vnitřní odpor čidla cca 220 Ohmů?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
GeorgeB



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 1213
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: so listopad 21 2009, 19:56    Předmět: Citovat

Jak jsem zmiňoval:funkční spínač od MZ04 jsem neměl, tak jsem nemohl vyzkoušet. Ale můžu napsat jak bych to zkoušel já. Tedy s tím multivibrátorem plně souhlasím. Jen například napěťovým děličem upravit amplitudu a do série(nebo navrhnout dělič s vnitřním odporem) odpor asi těch 200 Ohm. Přímému připojení napětí bych se vyhnul,aby nedošlo ke zničení vstupní části(vycházím z dokumentace VAPE, kde je upozornění, že prohození vodičů na spínači způsobí jeho poškození).

Další důležitý upozornění: spínač VAPE pro dvouválcové motory má sekundární vinutí indukční cívky vyvedeno oboumi konci. Tedy zapalovací svíčka se musí zapojit mezi vývod 1 a vývod 2 vysokého napětí. Nestačí pouze zapojení svíčky na jeden VN vývod a kostru!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
marble



Založen: May 14, 2009
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: so listopad 21 2009, 20:12    Předmět: Citovat

Mam naštěstí jen jednoválec:-) Děkuji, během týdne se na to zkusím podívat a napíši, co jsem zjistil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dingo7



Založen: May 05, 2007
Příspěvky: 442

PříspěvekZaslal: so listopad 21 2009, 22:58    Předmět: Citovat

Kombinovat dvě různá zapalování a ještě s jakýmsi vlastním "bazmekem" se mi nezdá dobré řešení.

Ve Vape Z04-1V bude zřejmě zapalování typu TCI.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund