Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

dálkové ovládání s šifrovaným přenosem

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poptávka služeb, nabídky zaměstnání
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Zarid



Založen: Nov 08, 2009
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: po listopad 09 2009, 21:31    Předmět: dálkové ovládání s šifrovaným přenosem Citovat

Dobrý den, potřeboval bych s nečím poradit, respektive spíše něco udělat. Mám dlouhodobou maturitní práci na téma dálkové ovládáni, přesné zadání zni takto:

návrh a konstrukce zařízení pro vícekanálové bezdrátové ovládání výkonových relé ve vyhrazeném kmitočtovém spektru s šifrovaným přenosem, napájení ze sítě i baterií, miniaturní provedení vysílače, minimalizovaná spotřeba. Návrh a konstrukce plošného spoje softwarem EAGLE. Kompletní dokumentace v elektronické podobě, tištěná dokumentace pro popis a stavbu vlastní konstrukce.

Přemýšlel jsem nad tím, našel si i dost věcí na internetu, a problém dělá v zásádě ten šifrovaný přenos, s ostatním bych si měl poradit sám doufám. Vůbec nevím jak na to, neumím to. Na netu jsem o tom v zásadě nic nenašel a prý je to strašně složité. Ve škole mi k tomu pan profesor neřekl nic co by mi pomohlo, že prej jak to udělám ponechá na mě, že to může být jednoduché že jde o to aby při vysílání nikdo neodposlouchával tak proto to šifrování. ale jak to udělat, co je k tomu potřeba a jak to ,,zabudovat" do samostatného dálkového ovládání bohužel nemám tušení. Mohl by jste mi někdo poradit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8977
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: po listopad 09 2009, 21:53    Předmět: Citovat

Asi tezko budes implementovat neco s beznymi sifrovacimi algoritmy. Ja bych udelal neco jednoduchyho, treba kazdymu kanalu by prislusela urcita posloupnost cisel. Muzes to treba pojistit i kontrolnim souctem. Nebo treba s obousmernou komunikaci, potvrzoval by se prijem dat a jejich integrita. Zalezi jak moc to ma byt "sifrovany".
Nejspis tim myslel, ze to nema byt pruhledny jako treba osmibitovy cislo a kazdej bit nalezi jednomu kanalu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mtajovsky



Založen: Sep 19, 2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po listopad 09 2009, 23:52    Předmět: Citovat

forbidden << tohle je k ničemu - sorry. Pokud někdo odkouká přenos a jeho důsledek na ovládaném zařízení, udělá si databázi a bude klidně podsouvat šifrovaná data. Ta data se nesmí opakovat a kromě toho jednou použitá šifrovaná data již nesmí nikdy fungovat.

Jestli chce ten váš profesor TOHLE po vás, tak asi neví co chce. To znamená totiž začít přenos bezpečnou výměnou šifrovacích klíčů buď pomocí RSA, Diffie-Hellman nebo i s použitím symetrických šifer.

Paradigma je asi následující:
- obě strany vlastní předem domluvené tajemství, buď dvojici privátní a veřejný klíč nebo hlavní klíč pro symetrickou šifru. Dál se budu držet hlavního klíče stejného na obou stranách pro symetrickou šifru, je to jednodušší.

- strana, která zahajuje komunikaci - MASTER - vygeneruje náhodná data a z nich sestaví pracovní klíč pro symetrickou šifru

- tento vygenerovaný pracovní (tudíž proměnný) klíč zašifruje hlavní klíčem a odešle druhé straně - SLAVE

- SLAVE použije vlastněný hlavní klíč a zaslaný pracovní klíč si odšifruje

- dál probíhá komunikace pomocí pracovního klíče

- SLAVE potvrdí příjem klíče, a zašle zároveň náhodně zgenerované sekvenční číslo, ktré se bude při komunikaci používat a měnit, aby někdo nemohl odposlechnout data a podsunout je ani v rámci jedné relace

- MASTER pak zahájí přenos povelu šifrovaného pomocí pracovního klíče a použije sekvenční číslo

- SLAVE provede povel a odpoví rovněž pomocí pracovního klíče a připojí šifrovanou odpověď a nové sekvenční číslo

- tak to pokračuje až do ukončení relace, kdy se platnost pracovního klíče končí

V praxi bych vám doporučil nahradit algoritmickou šifru pomocí Vernanovy šifry, která je v podstatě jen exclusive OR při šifrování i dešifrování. Dopustíme se velké kryptografické hrubky, a budeme používat hlavní klíč opakovaně. To se normálně u Vernanovy šifry nesmí, ale nepředpokládám, že vaše práce bude předmětem kryptologicko technického rozboru na NBU. Kdyby se vás na to někdo zeptal, vezměte mu vítr z plachet tím, že je vám to jasné. Jestliže totiž odečteme dva šifrované texty zašifrované Vernonem a stejným klíčem, dostaneme jako výsledek rozdíl dvou otevřených textů a to je sakramentsky něco jiného než šifrovaný text. To je vám sice jasné, ovšem časový rámec pro práci nedovolil implementovat bezpečnou výměnu klíčů přes RSA nebo Diffie-Hellman algoritmus a tak jste implementoval co bylo možné. Taky by bylo možno vynechat ta sekvenční čísla, ale do práce bych to napsal jako možné další zlepšení.

Takže šifrování by bylo exclusive OR, jako pracovní klíč bude třeba generovat nějakou dostatečně dlouhou BNP (binární náhodnou posloupnost - tento termín můžete použít do vaší práce Smile ).

Tím se to celé zjednoduší a musíte vymyslet formát datových rámců, které jsou výše popsanou komunikaci schopny uskutečnit. Pokud vymyslíte formát těch datových rámců, tak by to měl pak umět zprogramovat do nějakého Atmelu, PIC nebo ATMega mikroprocesoru i průměrný procesorář.

Čus, bus.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
MirrA1



Založen: Aug 30, 2006
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 5:54    Předmět: Citovat

mtajovsky:

opakuji co napsal tazatel: je to pro maturitní práci, né pro profesionální výrobek.
Tudíž naprosto bude stačit to co zmínil forbidden.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Maskot



Založen: Nov 19, 2004
Příspěvky: 1772
Bydliště: Wien

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 8:11    Předmět: Citovat

Inspiraci muzes hledat i u dalkoveho ovladani centralu s plovoucim kodem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8977
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 9:13    Předmět: Citovat

Taky mi to pripadne na maturitni praci celkem slozity, vime co dnes ze skol leze (cest vyjimkam). Profesor by mel vysvetlit co si predstavuje pod pojmem "sifrovany".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3647

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 9:42    Předmět: Citovat

Kdysi navrhovaly firmy své vlastní šifrovací algoritmy a tajily je. Dnes se naopak používají veřejně známé algoritmy (>mtajovsky) a tajné jsou klíče.
Pro wireless+embeded aplikace jsou k dispozici třeba ZigBee produkty, kterých protokoly obsahují i AES128 bitové šifrování. Asi bych gůglil tímto směrem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mtajovsky



Založen: Sep 19, 2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 11:27    Předmět: Citovat

Vernanova šifra, myslím, není tajná Wink AES a jiné blokové šifry jsou na odladění dost fuška, to bych si maturantovi nedovolil navrhovat. Pokud si dovolíme tu chybu, jak jsem ji popsal, je Vernan to nejjednodušší.

Co s týče na jaké úrovni to udělat, tak je jasné, jde o marturitní práci, ale to neznamená, že se může udělat něco, co je zcela zbytečné. A to je právě nějaké kódování. Aby se pak nebohého maturanta někdo u ustních nezeptal, co že to tam udělal za nesmysl.

Tady jde o to, aby někdo nezachytil přenos a poté jeho opakováním nemohl ovládat zařízení na přijímací straně. Pokud se to jen nějak zakóduje, je to k ničemu. Útočník vůbec nemusí znát původní sekvence. Stačí mu podstrkávat ty kódované.

No, nakonec, ať se vyjádří sám zakladatel vlákna, jestli mu profesor řekl něco k požadované odolnosti toho šifrování.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1837
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 11:52    Předmět: Citovat

To je na strednu skolu fakt trochu moc. Bez procesoru bude v sifrovani v riti. Sifrovanie vsak pre niekoho moze znamenat aj nejaky Holtek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3647

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 12:25    Předmět: Citovat

mtajovsky napsal(a):
Vernanova šifra, myslím, není tajná Wink AES a jiné blokové šifry jsou na odladění dost fuška.......

Jasně, proto to uvádím, že ty algoritmy jsou dostupné, a dají se například zakoupit v transceiveru, kde se z jedné strany připojí SPI a z druhé anténa.
http://www.atmel.com/dyn/products/devices.asp?family_id=676
Co víc by si mohl maturant přát? Tanečník
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zarid



Založen: Nov 08, 2009
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 12:47    Předmět: Citovat

Právě že mi bohužel v podstatě nic moc neřekl. Jen že se ty data nesmí opakovat, aby někdo nezachytil ten kód a nemohl odposlouchávat. A pak už jen řekl, že to ponechá na mě Rolling Eyes a že to může být teda jednoduché no. Jinak jak jste někdo psal, že profesor asi neví co chce, tak to máte nejspíš docela pravdu. Více studentů má u něj nějakou práci a taky si nevěděj moc rady a v podstatě všichni říkaj, že to co jim k tomu řekl jim nepomohlo.Navíc podle mého názoru a názoru většiny studentů on toho řekne k dané věci hodně, ale říká to moc složitě jako kdyby to vysvětloval lidem co tomu rozumějí, tak to asi pochopí, a v tom je rozdíl mezi nima a studentama, kteří (a co si budem namlouvat) o tom v podstatě nic nevědí a nikdy nic takového nedělali.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8977
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 14:21    Předmět: Citovat

Uplne nahodou jsem objevil tento clanek. To by ti mohlo pomoct.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mtajovsky



Založen: Sep 19, 2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 15:46    Předmět: Citovat

No, tak Zarid to teď řekl jasně: šifrovaná data se nesmí opakovat, aby je někdo nezachytil a neodposlouchával - a (dodávam) potom nepoužil pro neautorizované ovládání. Ten profesor je legrační - chce TOHLE, ale jak říká udělejte to jednoduše, je to na vás. No bomba: "postavte jaderný reaktor, ale úplně jednoduše, to už nechám na vás!" Rolling Eyes

Tohle asi opravdu povede na generaci a výměnu klíče nebo i nějakých jiných autentizačních dat pro každou relaci. Jaké šifrováni se použije uvnitř pak v principu jedno je.

Zarid: asi jste z toho teď nešťastný, ale to se poddá. Předpokládám, že i bez toho šifrování nebude práce za 5, ale pokud tam zabudujete ovládací mikroprocesor, tak k šifrování bude blíž. Postupujte salámovou metodou.

Pokud jste nikdy žádnou apliaci s mikroprocesorem nestavěl, asi nejlepší by bylo sehnat někoho, kdo vám nakreslí zapojení s mikroprocesorem, který bude mít připojena nějaká tlačítka nebo klávesnici a vysílací/přijímací modul. Na straně ovládaného zařízení bude mikroprocesor s přijímačem/vysílačem a pak nějaké spínací tranzistory a relátka nebo co tam má být jako ovládané zařízení. Taky se dají koupit starter kity, ale v zadání máte plošný spoj a návrh. V sekci o programování mikroprocesorů se s tímhle asi chytíte lépe, možná někoho seženete, kdo vám takovou aplikaci i postaví. Osobně se tím nezabývám už 15 let.

Zatímco se bude kreslit a stavět aplikace s mikroprocesorem, vymyslete si, jak se budou přenášet a šifrovat data.

Až budete mít hotovou chodivou desku se zapojeným mikroprocesorem, tlačítka a vf částí, máte základ pro další vývoj. Pak už je to jen o programování, no a co se vám tam podaří dostat, to tam bude.


Naposledy upravil mtajovsky dne út listopad 10 2009, 16:37, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1837
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: út listopad 10 2009, 16:36    Předmět: Citovat

Zarid, medzi nami, ten profesor je vul, znovu som si precital zadanie. Nieco podobne dostavame vo firme, rozpocet cca 10tis eur pri pouziti zvladnutej technologie. Ak chces toto prakticky zvladnut sam, tak pocitaj s tym, ze sa musis expresne naucit programovat aspon Ccko, pouzivat aspon Eagle a mat aspon 300Eur na matros. Casovo to zalezi na tebe, myslim ze s podporou z EB by si to zvladnut mohol. Dobry zaklad bude vybrat procesor vysielaca (nizky prikon, dostupnost, dostupnost programatoru) a transmiter pre nejake ism pasmo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poptávka služeb, nabídky zaměstnání Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund