Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Propojení telefonních rozvodů

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ZeRo



Založen: Aug 11, 2009
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: út srpen 11 2009, 8:17    Předmět: Propojení telefonních rozvodů Citovat

Zdravím všechny.

Nejprve drobné upozornění - v této oblasti jsem absolutní laik a proto prosím všechny odborníky o shovívavost. A nyní můj dotaz. Do domku mám přivedenou telefonní přípojku, kterou mám rozvedenou do šesti cílových zásuvek a to tak, že z jednoho rozdělovacího místa je ke každé zásuvce veden samostatný kabel. Vlastní propojení resp. rozdělení je provedeno v klasické elektro krabici, kde jsou jednotlivé drátky "smotány" a zalepeny izolačkou. Propojení je funkční, jde mi ale o technicky čisté napravení této amatérské práce, kterou mi udělal nějaký "elektro specialista". Určitě existuje nějaký prvek, který mi zabezpečení technicky čisté rozvedení signálu do cílových zásuvek. Takže prosím o radu, jak to provést, co koupit, jak se to jmenuje apod. Určitě nebude tak složité.

Ještě pro informaci: Telefonní rozvod využívám následovně: na libovolné zásuvce mám zapojen router, ze kterého živím přes spliter klasický telefon a domácí PC síť. Ano, poznali jste, že mám ADSL. Tzn. že "základní PC" mám napojeno přes kabel - protože PC je hned u routeru a je tam i klasický telefon. Další PC živím WiFi. Kupodivu to celé funguje.

Díky za rady.

Zdenek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út srpen 11 2009, 8:55    Předmět: Citovat

Ve splitteru je dolní propust, která nepustí ADSL signál do telefonu. Jeho impedance je totiž na frekvencích, kde běhá ADSL (pásmo ADSL 2+ sahá ke 2MHz!) již velmi malá a ADSL signál tlumí. Tohle bude fungovat, pokud telefon zapojíš přes splitter do stejné zásuvky, kde máš i modem a ostatní zásuvky zůsanou prázdné. Pokud ho zapojíš do jiné zásuvky (tedy před splitter) celkem spolehlivě si zrušíš funkci ADSL.
Telefonní kabely jsou také párovány, mnozí elektrikáři to neví a pletou to. Pokud je v kabelu více párů, najdeš tam zpravidla několik bílých drátů a stejně barevných. Elektrikáři někdy pouští linku po dvou barevných drátech a to je zásadní omyl. Pokud oholíš větší kus kabelu, zjistíš že vždy jeden bílý a jeden barevný drát jsou krouceny k sobě. Tyto dva vodiče tvoří pár.

Pořadí párů:

1.pár: modrá-bílá
2.pár: rudá-bílá
3.pár: zelená-bílá
4.pár: hnědá-bílá
5.pár: šedá-bílá

Toto je první pětka, v následující se mění bílá barva na tmavě červenou, v následující na černou a tak bychom mohli pokračovat. Ty tam spíš budeš mít dvoupárový nebo maximálně třípárový kabel.

Zapojil bych to asi následovně: Do krabice, kde je ten chumel drátů (nebo vedle ní) bych umístil splitter a vstupem LINE bych ho připojil k přívodu linky do domu (z ulice, ze sloupu....). Z výstupu ADSL (MODEM) bych připojil samostatný pár, který povede až do zásuvky, kde máš modem. A z výstupu PHONE bych to rozvedl do všech ostatních zásuvek, kde můžeš mít telefony, aniž by ovlivňovaly provoz ADSL. Pokud máš ještě zabezpečovací zařízení s telefonním komunikátorem, zapoj ho vstupem na výstup PHONE splitteru a výstupem na rozvod telefonů.

Ten smotaný spoj začne vždy po čase "šumět", pokud nejsou dráty opravdu hodně zkrouceny nebo spájeny. Dělají se speciální zářezové svorky plněné dokonce gelem proti proniknutí vlhkosti do spoje. Ty ale nepoberou tolik drátů. Plně vyhoví čokoláda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4246
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: út srpen 11 2009, 10:27    Předmět: Citovat

Poznamenán dvanácti lety u telecomu je opravím pořadí
1 pár bílá rudá bílá jsou A barevná B
2 bílá zelená (někdy oranžová)
3 bílá modrá
4bílá hnědá
5 bílá šedá
6 žlutá rudá
7žlutá zelená atd
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út srpen 11 2009, 17:41    Předmět: Citovat

Ano, tohle je staré značení kabelů, které v 90.letech skončilo. Kup si třeba kabel SYKFY 10x2 a žlutou pětku tam nenajdeš. První je bílá, druhá tmavě červená, třetí černá. A páry se teď počítají od modré, následuje červená a pak zelená.
Nevím proč to změnili, snad sjednocení s Beldenem. Anebo že by proto, že "vedoucí síla naší společnosti" není KSČ, ale ODS? Laughing Laughing .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4246
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: út srpen 11 2009, 18:45    Předmět: Citovat

aha tak t oleda já někdy v 95 skončil tehdy v tom začal být se značením pěkný guláš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
txx



Založen: Mar 31, 2008
Příspěvky: 255
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út září 22 2009, 10:48    Předmět: Citovat

dotaz nepřetíží těch 6 telefonů ten splitter ? Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po listopad 02 2009, 16:34    Předmět: Splitter Citovat

Jak by ho to mohlo přetížit? Telefonní linka se totiž chová jako zdroj proudu cca 30mA. Spíš by tolik telefonů mohlo přetížit zdroj vyzváněcího napětí na účastnickém modulu v ústředně-to pak poznáš tak, že ti to bude slabě zvonit, nepravidelně cinkat nebo to nebude zvonit vůbec. Nic se ale nemůže zničit, stačí nějaký telefon odpojit a vše bude zase v pořádku. U moderních přístrojů s elektronickým zvonkem bych se šesti paralelek nebál, odběr vyzváněcího proudu je malý. U bezdrátových telefonů je odběr vyzváněcího proudu zcela zanedbatelný (přístroj jen detekuje vyzváněcí napětí na lince, ale zvoní z vlastního zdroje). Problém je spíše se starými přístroji s mechanickým zvonkem (a taky zpravidle rotační číselnicí). Takové přístroje však dnes již provozují spíše jen milovníci historických telefonů.
Vnitřní odpor telefonního přístroje je však u různých typů rozdílný. U elektronických telefonů se spád napětí na vnitřním odporu přístroje využívá k napájení elektroniky. Nejmenší vnitřní odpor mají opět historické "vytáčecí" telefony. Takže když zapojíš paralelně takový starý přístroj a nový, pak je zvedneš najednou, bude zpravidla fungovat jen starý a z moderního neuslyšíš nic-dokud ten starý nezavěsíš. U paralelek prostě platí, nenechat při hovoru vyvěšeno víc přístrojů-jinak bude hovor slyšet slabě či vůbec, právě vlivem malého odporu a tedy i napětí na konci telefonní linky.

To platí pro linky bez ADSL jako s ADSL (tedy se splittery i bez nich). ADSL je jiná služba a s telefonem má společné jen to, že je VF namodulována na jeho vedení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund