Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Spatne zapojeny stykac

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mjanuska
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po září 07 2009, 21:52    Předmět: Spatne zapojeny stykac Citovat

Pri vymene elektrickych hodin mi bylo oznameno ze jsem mel spatne zapojeny stykac ktery mi udajne spinal nocni sazbu 16 hodin misto 8 hodin dene. Bylo mi douctovano penale za deni sazbu. Dokaze mi nekdo vysvetlit jak je to moze. Kdyz jsem se ohradil ze ja jsem to samozrejme nezapojoval a ze hdo je zapojovano pracovnikem elektrarny at si to doplati on, bylo mi oznameno ze stykac je majetek zakaznika a tudiz ma vina. Jak mohu umyslne spatne zapojit stykac v jisticoeve skrini (uvnitr domu) na 16 hodin nocniho proudu, kdyz spinac nocniho proudu s hdo je zaplombovan ve venkovni skrini? Dle meho laickeho nazoru za vypnutym vypinacem (spinacem) uz asi nemuzu nic zapnout.
Kdyz jsem si vyzadal protokol o zavade byla v nem jedina veta "chybne zapojeny stykac v majetku zakaznika".
Muze mi nekdo poradit jak je to mozne? Prosim hlavne nepiste ze se to ma prenechat odbornikum takovychto odpovedi jsem uz ve forech na dotaz jak zapojit stykac nasel spousty. Ono zapojit 4 draty zase nebude takova veda. Ne ze bych to chtel delat ale myslim si ze schema pochopim. Za jakoukoli vecnou odpoved predem dekuji.
Návrat nahoru
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po září 07 2009, 22:04    Předmět: Citovat

Taky bych to tak viděl, ze zaplombované skříně měření jde povelový vodič z HDO event. přes sazbové relé. Když je přepnuto na nízkou sazbu, elektroměr měří nízkou. Neexistuje tedy možnost, aby zákazník zvenčí přesvědčil elektroměr aby měřil 16h noční sazbu místo 8h. Jediné co by elektrárně mohlo vadit je to, že inverzním zapojením docházelo k připojení spotřebiče v době špičky, což je ale v současnosti faktická blbost, jednak HDO zapíná a vypíná v oblasti x krát denně a druhak je energie dost, zvlášť přes léto.
Nechal bych si všechno znovu podrobně písemně vysvětlit, nafotit stav rozvaděčů a případně směle do soudního sporu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 5227

PříspěvekZaslal: po září 07 2009, 22:07    Předmět: Citovat

Nenapada me jak to je mozno zapojit blbe. Oni to preci spinaji o nulu. Tedy na stykac jde faze stale.

A jak je tu napsano tak i kdyby se stykac sepnul nedokaze to ovlivnit tarif. jen to ze pojedes ve spicce a samozdrejme to i zaplatis. nekteri vim ze treba bojlery em tam preklenou. Proste dojde voda tak nahrivaji i ve spicce.

_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19525
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út září 08 2009, 5:07    Předmět: Citovat

Správně: chybně zapojený stykač nemůže ovlivnit tarif, pokud je správně zapojený přijímač HDO.
Kontakt přijímače HDO spojuje s nulou buď cívku stykače nebo cívku přepínání tarifu (u mechanických elektroměrů). Je to přepínací kontakt, neumí sepnout obě cívky najednou. Cívka tarifu musí být pod proudem po celou dobu vyšího tarifu. Odpojena přepne na počítadlo NT.
Ostatně stejně to funguje i u nových elektroměrů.
Znamená to tedy, že byly navzájem přehozené povelové vodiče z HDO a stykač jen vykonává povely, které z HDO dostane. Stykač byl během dne sepnutý 16 hodin, tedy cívka "vyššího tarifu" byla bez proudu a domácnost vám jela na nízký tarif. Předpokládám, že sazbu máte D25d.

Teď zbývá jen vyřešit:
1. kdo ty dráty před instalací HDO špatně označil (nebo je neoznačil vůbec a montér HDO je identifikoval jen podle pořadí)?
2. byly správně označené? pak proč je pracovník distributora prohodil?
3. proč si to pracovník distributora před zaplombováním neověřil (to ale asi neprokážete, že by to měl v popisu práce),
ale hlavně se vše spláchne na následujícím:
4. proč jste nekontroloval funkci měřicího a ovládacího zařízení průběžně a nenahlásil to hned při podezření, že boiler hřeje déle, než 8 hodin denně (to je vaše povinnost ve vašem vlastním zájmu vznikající po zaplombování měřicího zařízení) - rychle odhalenou chybu pod plombou by distributor musel rychle odstranit. Takhle to pokládá za úmysl a do záznamu nenapíše "chybně připojené HDO", protože by si musel také odpovídat na výše uvedené otázky.
Tedy ano: distributor v záznamu lže, protože se chyby patrně dopustil jeho pracovník (ovšem pozor na otázky 2 a 3 - nemusela to být jen jeho chyba). Přece tam nenapíše "jsem vůl, zapojil jsem to opačně a ještě zaplomboval". Prostě máte povinnost neodkladně, jak zjistíte, že něco není v pořádku, okamžitě to hlásit. Pak vám možná nenaúčtují rozdíl a napraví to.
Po roce už to berou tak, že to jistě nemohlo vaší pozornosti uniknout a že vám 16 hodin levného tarifu denně vyhovovalo.

Nepřipadá vám to fér, ono do důsledků vzato to úplně fér není, být učiněn zodpovědným za zaplombované zařízení, ale podepsal jste to spolu s ostatními podmínkami smlouvy o odběru. Já jsem se jen pokusil o srozumitelnější výklad několika z nich. Koukněte do smlouvy.[/b]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18672
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út září 08 2009, 5:45    Předmět: Citovat

V některých případech se ještě používá pomocné relé . Také jsem měl rozvod k více akumulačkám s pomocným relé . No a toto relé bylo zákazníkovi přístupno .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4246
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: út září 08 2009, 5:46    Předmět: Citovat

nejsem přímo silnouproudař ,ale jak píše Hill v tom elektroměru je blbý spínač a jediná teoretická chyba která je možná je podle mě, že nějaký spotřebič např boiler na NT "noční proud" pojede i v době VT což je akorát problém zákazníka, že neušetří. Ale nic víc nemůžu nikdou u zaplombovaného elektroměru ovlivnit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
anonym






PříspěvekZaslal: út září 08 2009, 7:53    Předmět: Citovat

Jak mohli byt draty prohozeny? Tomu opet plne nerozumim. Mohl by nekdo pripojit jednoduche schema. Ma predstava je ze spinac HDO je pred hodinami nebo vedle a dou do nej draty "ze sloupu". Prijde hdo prepne spinac ten prepne hodiny do nizsiho tarifu a posle informaci informacnim vodicem na stykac ktery sepne boiler. Tedy prehozeni vodicu ktere byli pripravene v me soukrome instalaci by pouze znamenalo ze by boiler hral ve spicce.
Návrat nahoru
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: út září 08 2009, 8:03    Předmět: Citovat

Hillův názor (jak to chápu) spočívá v tom, že když pracovník dodavatelské firmy udělá chybu a svoji firmu de facto poškodí, kryje ho jakýsi výrok ve smlouvě se zákazníkem, že povinnost kontrolovat stav zařízení i po odborné stránce má od první chvíle a pak průběžně zákazník, nikoliv firma jejíž je zařízení majetkem.
Tedy docela unikátní ale ne neuvěřitelná situace. Otázka je, jestli mezitím došlo k odečtu stavu elměru, tudíž jestli zařízení mezitím viděl pracovník dodavatelské firmy.
Ale z formulace "chybně zapojený stykač v majetku zákazníka" vyplývá, že sazbový obvod okolo HDO byl v pořádku (tedy i počet hodin NT/VT) a energetici se chtějí vozit jen na neblokovaném odběru v době vysokého tarifu, což je dejme tomu státo-energeticky hříšné, ale nikoho tím nikdo neokradl, naopak udělal ČEZu větší tržbu.
Teď je tu dvojí možnost: přitlačit distributora k upřesnění
a) chybně zapojený stykač v majetku zákazníka V DŮSLEDKU CHYBNĚ ZAPOJENÉHO VÝSTUPU HDO - ELMĚR VINOU PRACOVNÍKA DISTRIBUTORA
b) chybně zapojený stykač v majetku zákazníka, HDO A ELEMĚR BYL OK TUDÍŽ DISTRIBUTOROVI NEVZNIKLA ŽÁDNÁ ŠKODA V SOUVISLOSTI S ODLIŠNOU DOBOU NÍZKÉHO TARIFU OPROTI SAZEBNÍKU.


Naposledy upravil Crifodo dne út září 08 2009, 8:11, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18672
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út září 08 2009, 8:07    Předmět: Citovat

Takto jsem to pochopil i já .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Rostav



Založen: May 06, 2006
Příspěvky: 469
Bydliště: Otovice u Karlových Varů

PříspěvekZaslal: út září 08 2009, 11:17    Předmět: Citovat

Co takhle to poslat do TV. Byl by to dobrý pořad pro pobavení národa.
Majtelé distribučních sítí už vymysleli dost blbostí a dali si je zaplatit. Pár pořadů už v TV bylo. Pokud mi odborná firma něco zapojí, jednám v dobré víře, a spoléhám na to, že je to dobře, obvzlášť v tom případě, když mi na to dají papír. Já osobně jsem taky nestál u stykače abych kontroloval dobu jeho sepnutí. A s nadsázkou. Možná bych pak mohl vymáhat na dodavateli penále pro nedodržení smlouvy o počtu hodin s nízkou sazbou. Za rozvodnou síť zodpovídá DISTRIBUTOR. Jeho chybu by určitě na něm vymáhal DODAVATEL. Proto svou chybu přenesl DISTRIBUTOR na vás. Nedejte se.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19525
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út září 08 2009, 17:45    Předmět: Citovat

Jak může montér přehodit sazbu?
Jednoduše: v rozvaděči na něj koukají tři bleděmodré dráty bez označení. Zapne jističe a na dvou z nich se mu objeví fáze.
Nebo bez napětí si zjistí, který z nich vede ze svorkovnice N. Ten připojí na střední kontakt relé HDO.
Zbyly mu dva modré dráty, tak s nimi zahýbe, aby viděl, jestli se hnul drát, co vede na svorku T elektroměru. Jenže obvykle jsou ty vodiče ve svazku a prd pozná, protože se hýbou všechny. Přece se nebude zdržovat prozváněním. Prokleje toho vola, co ztratil návlečky s popisem vývodů a jde to zapojit.
Když připojí ty dráty správně na zbývající kontakty relé HDO, bude v době vysokého tarifu sepnutá nula do cívky elektroměru a ten bude počítat dražší proud. Nula do relé (stykače) boileru bude odpojená.

Když je ale navzájem přehodí, bude elektroměr počítat dražší proud jen 8 hodin a boiler si bude moci ohřívat 16 hodin denně, samozřejmě po tuto dobu můžou jet za levnější proud i ostatní spotřebiče.
Ovšem to všechno je pak zaplombované a jakýmkoliv chybným zapojením relé nebo stykače nelze na elektroměru přepnout tarif.

Jediná příležitost by byla v případě, že přijímač HDO byl už od začátku špatně připojený (například trvalá zem na krajní kontakt HDO, stykač na střed a cívka tarifu na zbývající krajní kontakt, cívka tarifu i cívka relé napájené ze stejné fáze) - v tom případě by elektroměr počítal VT jen při zkratu ovládacího vodiče stykače na nulu. Boiler by ale byl trvale pod napětím. Jinak by elektroměr zůstal přepnutý trvale na nízký tarif a boiler by spínal buď na 8 hodin nebo 16 hodin, podle povahy chyby.

Prostě ať to počítám, jak počítám, při správně zapojeném HDO nelze jakkoli chybným zapojením relé či stykače ovlivnit tarif. Leda jsou blbě zapojené kontakty HDO pracovníkem distributora.
Ty pod plombovatelným krytem.


Dlužno podotknout, že teď se montují elektroměry s HDO "na kryt", které chybnou montáž HDO celkem úspěšně vylučují, zrovna jako digitální elektroměry s vestavěným přijímačem HDO, které mají vyvedené jen ovládací vodiče blokování a chybné přepínání tarifu nemůže ovlivnit nejen odběratel, ale ani montér.
Konečně k problematice HDO je poměrně dost probráno tady: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,10260.0.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt září 10 2009, 17:28    Předmět: Citovat

jen tak pro zajímavost by bylo dobré vědět, pro jakou strategii se nakonec tazatel rozhodl... Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Haty



Založen: Jan 04, 2009
Příspěvky: 86
Bydliště: Chrastava (u Liberce)

PříspěvekZaslal: ne září 13 2009, 16:21    Předmět: Citovat

Ještě jedna možnost (z života)
Zákazník měl původně přímotopy a bojler (16 hod nízká sazba).
Pak si udělal plynové topení, bojler nechal a předělal smlouvu s elektrárnou na bojler (8 hodin), ale nikdo nikdy nic nepřepojil a tak jel pořád na 16 hod nízký tarif.
Haty
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund