Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak připojit druhé PC na adsl přes paralelku?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Marco85



Založen: Sep 01, 2007
Příspěvky: 81
Bydliště: okr. Karviná

PříspěvekZaslal: ne květen 04 2008, 15:42    Předmět: Jak připojit druhé PC na adsl přes paralelku? Citovat

Dobrý den,
v rodinném domě máme jednu tel. přípojku. Z té to vede do splitteru a dělí se to na 1 kabel pro telefon a druhý vede do modemu (z toho pak už síťovými kabely do PC pro internet a do SETTOPBOXU pro TV kanály). Vzhledem k tomu, že přestavujeme barák na dvougenereční, chtěl jsem si paralelkou připojit PC na 1.patře, jenže dole to jelo bez problému, jak TV tak internet ale nahoře ani ťuk. jakmile jsem odpojil spodek, tak nahoře to jelo bez problému. Mám provizorně natahnutý tel. kabel z přízemí do patra, zkoušel jsem dát do původní tel. zásuvky obyč. rozbočku ale to samé, taky jsem zkusil dát tu rozbočku do splitteru odkud už vede adsl, ale to samé. Neví někdo kde by mohl být problém?????Síťový kabel z modemu z přízemí do patra bych nechtěl tahat. Druhý modem k dispozici mám, tak jsem to chtěl řešit pomocí paralelky.
Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2057
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: ne květen 04 2008, 16:19    Předmět: Citovat

Rozbocit linku a pouzit dva modemy na jedne lince nejde.
Musis natahnout od modemu klasicky ethernetovy kabel, pokud to modem umi (neni to USB a ma v sobe switch).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
alles



Založen: Jun 21, 2005
Příspěvky: 481
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: ne květen 04 2008, 16:46    Předmět: Citovat

pozor na dlouhé "placaté kabely " nejsou kroucené jako ty co vedou do zásuvky a s internetem mají potíže, proto je dělat co nejkratší
to rozbočení se musí udělat až za modemem UTP kabelem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19525
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne květen 04 2008, 17:29    Předmět: Citovat

Modem patrně nemá vestavěný router, takže ti nezbude, než z modemu připojit router a z něj oba počítače (buď UTP nebo WiFi).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne květen 04 2008, 17:31    Předmět: Citovat

V žádném případě nemůžeš mít dva modemy. Správné zapojení je takhle: Hlavní přívod telefonní linky (z ulice, ze stoupačky v paneláku, ze sloupu.....) zapojíš nejprve do vstupu rozbočovače (splitteru) LINE. Nesmí být před tím žádná paralelka! Ve splitteru je dolní propust, která nepustí ADSL signál do telefonního výstupu (PHONE). Pokud by byla před splitterem paralelka, vstupuje do tohoto telefonu i ADSL signál. Telefonu je to jedno, zato na frekvencích, na kterých běhá ADSL je jeho impedance velmi malá a způsobuje tak zatlumení ADSL signálu mnohdy na nepoužitelnou mez. Dělá to leccos, vypadává internet, IPTV kostičkuje, zastavuje se obraz, nebo se obraz zastaví když zvedneš telefon na té paralelce.
Teprve z telefonního výstupu splitteru si rozvedeš všechny telefony, co máš doma. Pokud máš zabezpečovací zařízení, zapojíš jeho komunikátor mezi výstup splitteru a rozvod telefonů. Samozřejmě to můžeš pustit i do ústředny. Výstup DSL pustíš po volném páru do místa, kde bude modem. Jestli bude splitter vedle modemu nebo 100m někde jinde, to je úplně jedno. Ve splitteru jsou na DSL straně jen dva oddělovací kondenzátory a přes ně je to spojené přímo s vedením-délka se tak přičítá k délce vedení mezi splitterem a ústřednou (může být několik km).
Pokud potřebuješ připojit více PC a ještě IPTV, musíš mít vhodný modem. Třeba D-LINK DSL 584T nebo 684T (to samé s WiFi), Zyxel Prestige 660 apod. Ty modemy mají dva výstupy na PC (označené PC1 a PC2 nebo @1 a @2), jeden výstup na IPTV (žlutý, označený TV) a jeden na VoIP telefon (modrý, označený telefonem). Z toho modemu si to rozvedeš ethernetovými kabely do míst kam potřebuješ. TV k set-top-boxu, PC k místu kde bude PC s internetem. Pokud ti dva porty na PC nestačí, dá se VoIP port překonfigurovat v menu modemu na další PC. Pokud bys chtěl čtyři a více PC musíš dokoupit switch.
Modem pracuje jako DHCP, takže to stačí "zakabelovat", není třeba nic nastavovat a běží to hned. Nouzově, pokud máš již rozvod běžnými telefonními vícepárovými kabely a nechceš znovu tahat ethernet, dají se při malé délce (do cca 50m) použít i ty. Prostě v tom kabelu vyhradíš dva páry pro ethernet, jeden pár zapojíš na obou koncích na piny 1 a 2 a druhý na piny 3 a 6 (nesmíš splést dráty mezi sebou ani rozhodit páry!). Sám to mám takhle doma, měl jsem rozvod kabelem SYKFY 15x2, který je tam 15 let, prosmyčkovaný krabicemi a v protahovacích lištách. Tak mi nezbylo než to pustit do něj. Na jednom páru mám přívod linky i s ADSL, to jde do jednoho pokoje kde je splitter, modem a EZS ústředna. Po dalším páru se vrací linka ze splitteru a alarmu do telefonů, zásuvky jsou paralelně (paralelku mám i v koupelně....). Další páry jsou pro čidla a klávesnici EZS ústředny DSC 1500. A další čtyři páry jsou ethernet. Dva do druhého PC v obýváku a další dva do set-top-boxu IPTV. To vede z modemu D-LINK v druhém pokoji. Standardní ethernet kabel má čtyři páry, využívá ale vždy jen dva, piny 1,2 a 3,6. 4,5 je vyhrazeno pro telefon a 7,8 je rezerva. Nemá se to takhle dělat, ale u mě jiná možnost nebyla a není s tím žádný problém. U nové kabeláže každopádně doporučuji rozvod UTP ethernet kabely pro každou zásuvku.
Taky pozor, pokud bys chtěl před splitter, na hlavní přívod linky dát přepěťovou ochranu. Některé typy (zejména ATEUS a ALPHATEL) mají zapojeny v sérii tlumivky, které mohou do ADSL linky vnést útlum 10dB i více! Taky byly plánované jen na hovorové pásmo. Takže použij buď jen bleskojistku připojenou paralelně, pokud má souprava nějaký podélný člen, je lépe útlum přeměřit. Útlum linky měří přímo modem a najdeš to v jeho menu, tak snadno změříš jaký útlum vnáší bleskojistka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kbulda



Založen: Oct 23, 2007
Příspěvky: 1525
Bydliště: u Mělníku

PříspěvekZaslal: ne květen 04 2008, 18:05    Předmět: Citovat

To Dratak
I mě jsi to pomohl pochopit :aplause:
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PCmaniac99



Založen: Feb 07, 2008
Příspěvky: 785
Bydliště: Jablonec nad Nisou

PříspěvekZaslal: po květen 05 2008, 9:58    Předmět: Citovat

co takhle do stávajícího PC přidat 2. síťovkua crosslinkem natahnout dodruheho PC?? v prvním PC nastavit sdílení sítě internet??? to by možná šlo ale nevím jak u ADSL....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po květen 05 2008, 10:11    Předmět: Citovat

To by sice šlo (jak je ten PC na kterém je to sdílené připojen k netu je jedno, zda přes ADSL či jinak, do něj již jde stejně jen ethernet), ale je to poněkud nepraktické. Už jen proto, že by musel být zapnutý PC na kterém je to nasdílené, aby chodilo připojení na druhém PC. Lepší je určitě víceportový modem a rozvést to nezávisle, do každého PC zvlášť.

Tak jak to píšeš se to dělalo dříve u ISDN, pokud byl modem na sériový port nebo na USB. Tam prostě z modemu nebylo co rozvádět.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Marco85



Založen: Sep 01, 2007
Příspěvky: 81
Bydliště: okr. Karviná

PříspěvekZaslal: so květen 10 2008, 17:41    Předmět: Citovat

Tak jsem to z toho D-link modemu natáhl síťovým kabelem nahoru a jede to bez problému všechno.
Děkuji všem za rady.
Ještě by mě zajímalo jestli by se daly sledovat TV kanály i v jiných pokojích a co by k tomu bylo potřeba? Stačilo by pouze pořídit další settopbox????

_________________
učím se, proto potřebuji Vaše rady
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MOTOROLA



Založen: Feb 26, 2005
Příspěvky: 260

PříspěvekZaslal: st květen 28 2008, 15:17    Předmět: Citovat

Mám modem D-LINK DSL 584T Router a internetové připojení pro každý počítač zvlášť mi pracuje dobře ale pokud chci přez něj propojit počítače,nemám šanci.Je v něm hromady nastavování a ke všemu anglicky takže se totálně nechytám.Dokáže mi někdo poradit jak tu potvoru nastavit aby se dalo posílat data z jednoho PC na druhý? Moc bych to potřeboval.Díky moc předem za každou pomoc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Maskot



Založen: Nov 19, 2004
Příspěvky: 1772
Bydliště: Wien

PříspěvekZaslal: st květen 28 2008, 16:17    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
FireFIST
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: so srpen 01 2009, 19:44    Předmět: Citovat

Nechcem ozivovat tuto staru temu, ale ja to prave s tou "paralelkou", ak som pochopil dobre - RJ11 rozdvojkou, mam vyriesene, cize http://www.mh.cz/pc/kabely/rozdvojka-rj11.jpg asi tak, ze: v konektori LINE prveho splittra je rozdvojka, kde ide kabel hlavnej linky a druhy kabel, ktory ide do *druheho* splitra. V prvom splittri (kde je pri LINE rozdvojka) je vyuzity len phone konektor, do ktoreho ide telefon, a v druhom splittri je ony rozdvojeny kabel linky zasunuty do LINE a odtial ide kabel do routra (MODEM) a kabel do signalizacie zvonenia na telefone (na prvom splittri) - LEDka s odporom, a takto mi to fakci v pohode...
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund