Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Aku bateriu na chalupu?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
dracekvo



Založen: Feb 10, 2009
Příspěvky: 507

PříspěvekZaslal: po červen 01 2009, 15:50    Předmět: Citovat

Jelikoz jsem se o stavbu domaci vetrhe elektrarny zajimal, tak musim rict, ze to neni az takove hehe, jako ze na vrtuli pridelam vrtacku z globusu. Je treba taky zajistit nejakou brzdu, proti roztoceni na neprimerene otazky a v pripade tehle chaty, nejake automaticke poklapeni v pripade ze nastanou opravdu velke porivy vetru.
Tohle chce nejake technicke zazemi, nejake znalosti a manualni zrucnost. Uz jsem slysel o rade roztrhanych, ohnutych ci jinak rozmlacenych vrtulich, nebo ohnutych stozarech.
Uvedomte si, ze pri delce listu 1m je rychlost na konci uz docela velka a odstrediva sila taky narusta. Tohle roztocene odlitnou sousedovi do strechy, nebo auta, tak je z toho pruser jako blazen.
A posledni vec, stavba vetrhe elektrarny taky podleha urcite legislative.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po červen 01 2009, 17:02    Předmět: Citovat

Nepleť si poloměr s průměrem - při délce listu půl metru už jsme jak odstředivou silou, tak výkonem, někde jinde, aby to ani legislativce netrápilo, a při převodovém poměru vrtačky se to dost účinně ubrzdí samo. Případně tomu pomůžeš převodem s ozubeným řemenem, aby sklíčidlo nebylo v ose vrtule.
Tam, kde fouká hodně, může posloužit i elektrický ventilátor chladiče auta, ten si přece za jízdy také musí nechat ledasco líbit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dracekvo



Založen: Feb 10, 2009
Příspěvky: 507

PříspěvekZaslal: po červen 01 2009, 20:05    Předmět: Citovat

Jen jsem na to řekl svůj názor. Ať si z toho každý vezme to co uzná za vhodné. Nepletu si průměr a poloměr. Jen mi vzhledem k větrným podmínkám v ČR a učinnosti těhle elektráren příde zbytečný stavět cokoli, co má list kratší míň než 1 metr.
Mě nejlépe vychází, co do pořizovacích nákladů, údržby, složitosti zprovoznění nějaká elektrocentrála na benzín. Je pak možné používat veškeré zařízení na 230V.
Hlavně majitel nenapsal jak dlouhé a jaký pruřez mají vodiče natažené v chatě. Při 12V a spotřebě 100w už tam teče pěnkých 8A. Pokud tam jsou obyč světelné rozvody 1,5 mm tak nevím nevím.
Teď mě ještě napadla kombinace centrála + měnič napětí s funkcí dobíjení a dálkovým zapínáním přes vodič + baterie mezi 55 - 75 Ah, aby se kůli každému rozsvícení žárovky nemusela startovat centrála.

Požádám zakladatele témy, aby potom dal vědět, jakou možnost zvolil. Celkem mě to zajímá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
igis



Založen: May 02, 2007
Příspěvky: 20
Bydliště: Handlová SK

PříspěvekZaslal: po červen 01 2009, 20:18    Předmět: Citovat

lojzmen napsal(a):
V Hornbachu i jinde se dají koupit montážní svítilny na 12V, do autozásuvky, s dlouhou zářivkou nebo s asi dvackou LED.
Začal bych pomalu se starým automobilovým akumulátorem a s takovou svítilnou.
Potřebuješ zkušenosti a ještě nevíš, co přesně potřebuješ a tohle je nejlevnější.
A to vše postupně vylepšuj.

u nas na chalupe s podobnymi podmienkamy fungujeme stýmito lampamy
už asi 10 rokov odber okolo 0,3A aaku 12V/180Ah vedla toho rozvod 220V
napajany z centraly 950W s tym že ked sa nahodi centrala nabehne nabýjanie bat centralu vozime domov vazi cca 20kg a chalupa je totalna samota ked ideme menšia partia centrala ostava doma a použivame len neonky 5ks



1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  5.74 kB
 Zobrazeno:  332 krát

1.jpg



A-ML1B4-12_525.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  A-ML1B4-12_525.jpg
 Velikost:  13.15 kB
 Staženo:  98 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
otakarv



Založen: Aug 30, 2008
Příspěvky: 3741
Bydliště: Čierne pri Čadci

PříspěvekZaslal: po červen 01 2009, 20:33    Předmět: Citovat

26.5.2009 v 17:30hod. byl pořad na ČT1 "Chalupa je hra".Tam se jednalo o využití sluneční energie.Lze zhlédnout na internetě.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122071611-chalupa-je-hra/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
deko



Založen: Feb 07, 2009
Příspěvky: 33

PříspěvekZaslal: út červen 02 2009, 19:17    Předmět: Citovat

ta vrtula namontovana na ventilator z chladica v aute ma zaujima. je na to niekde na nete navod? starych baterii, ktore nefungovali v traktore ale nejaka kapacita v nich este je, mam niekolko. takisto mam aj funkcny ventilator z chladica. uz len vyrobit vrtulku, nejaky drziak a dalsie zalezitosti a osadit to na (nepouzivany) komin... fuka u nas jak blazon tak by som s tym mohol pohanat router, satelitny prijimac a dalsie veci s malou (ale non-stop) spotrebou...

vdaka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund