Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Hodnota filtračního ellytu ve zdroji s elektronkou

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne březen 05 2006, 20:24    Předmět: Hodnota filtračního ellytu ve zdroji s elektronkou Citovat

Zajímalo by mě, podle čeho jsou určeny hodnoty nabíjecích (prvních ve filtru) ellytů ve zdrojích s usměrňovacími elektronkami. Každá usměrňovačka má v katalogu uvedenu maximální kapacitu tohoto ellytu. Eventuelně i s ochrannými odpory či odporem anodového vinutí transformátoru, který usměrňovač napájí. Účel je mi celkem jasný, jde o nabíjecí proud kondenzátoru, kterým je elektronka zatěžována. Zvláště při náběhu proudu diodami, kdy není katoda ještě dokonale vyžhavena se to na životnosti lampy nepříznivě projeví.
Nakolik je tato hodnota směrodatná? Vždyť tento popis nebere ohled na to, co je zapojeno dál. Zpravidla bývá u kvalitnějších přístrojů tlumivka (při stejnosměrném proudu se již uplatňuje pouze činný odpor vinutí-odpor drátu-a ten mnohdy nepřesahuje ani 100 ohmů) či odpor nějakých 150-220R a další ellyt. Ten mívá zpravidla stejnou kapacitu jako první. Viděl jsem někde na netu plánky, kde je hodnota tohoto ellytu 500uF-to je podle mě nesmysl a usměrňovačka se takovým nabíjecím proudem brzo zničí.
Navíc bývají přes odpory připojeny další větve zdroje a další ellyty, a navíc vlastní obvody přístroje. Je-li nažhavovací doba ostatních elektronek kratší než nažhavovací doba usměrňovačky, poteče po náběhu anodového napětí ještě mnohem větší proud. Elektronka je tedy krátkodobě značně přetížena. V mém zesilovači pro sluchátka mám EZ80, první ellyt 47uF, následuje tlumivka 10H (činný odpor vinutí cca 150R), další ellyt 47uF, odpor 220R, třetí ellyt 47uF a teprve odsud je zesilovač napájen. I když kapacita prvního ellytu nepřesahuje předepsaných 60uF, elektronka se mi při náběhu proudu diodami na okamžik fialově rozzáří.

Katalog však udává pouze maximální kapacitu prvního ellytu filtru a co je zapojeno dál už neřeší. Vstupní ellyt se na přetížení usměrňovačky při zapnutí podílí pouze částečně. Je opravdu tak důležité toto maximum respektovat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne březen 05 2006, 21:42    Předmět: Citovat

Dobrá EZ 80 krátkodobě vydrží 1A bez následků, sice se anoda začervená, ale nesrší. Světélkování bude spíš důsledkem plynu v baňce. Máš jich víc na vyzkoušení?
V katalogu, co mám se uvádí pro EZ80 50 uF a krátkodobý proud 270 mA. Samotná lampa má asi 130 Ohm Ri, dalších asi 100 je činný odpor sekundárního vinutí. Ty další větve směrem od zdroje mívají v RC členu stovky Ohm nebo i kiloohmy, ne?
Jestli tě trápí přetěžování, dej mezi sekundár a anodu NTC. Jinak ve slušných konstrukcích s drahýma lampama se vždycky myslím vyžhavovalo a až pak zapínalo VN Confused
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pole



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 1487

PříspěvekZaslal: po březen 06 2006, 0:11    Předmět: Citovat

Ja by som tam tiez dal NTCcko a bolo by po probleme. Taktiez by si mohol dat vyssiu filtracnu kapacitu prveho kondika zo 47uF to zvysit na 100uF. Podla mna ked mas ten zosilnovac v cistom Acku je 47uF malo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mirekv



Založen: Sep 07, 2005
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po březen 06 2006, 8:12    Předmět: Citovat

Fialové efekty jsou opravdu vinou zhoršeného vakua. Jinak elektronky krátkodobě vydrží velká přetížení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Oldradio



Založen: Oct 12, 2005
Příspěvky: 995
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po březen 06 2006, 13:22    Předmět: Citovat

Fialové efekty nevadí, aspoň u usměrňovaček, ale EZ80 by dlouho zvýšenou ikapacitu na vstupu vydržet nemusela, EZ81 je odolnější. Dřívější konstrukce opravdu mívaly zpožďovací relé, hlavně tam, kde byly jako usměrňovače rtoťové diody.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po březen 06 2006, 15:38    Předmět: Citovat

Fialové záření se objeví jen na malou chvilku, v okamžiku, kdy začne nabíhat anodové napětí. Taky jsem si myslel zhoršené vakuum, ale projevuje se to u všech, i nových usměrňovaček. Podle mě je to právě to krátkodobé přetížení vyvolané nabíjecími proudy ellytů. Nedochází ale k žádnému rozžhavení anod.
Jinak kamarádovi jsem opravoval kombo Fender (je tam dokonce pružinový hall.. Smile Smile ), tam je 5U4, musel jsem koupit novou, a taky se na okamžik fialově rozzáří.
V tom zesilovači, jestli je 47uF málo? Jako jediná filtrace určitě ano, ale za ním je 10H tlumivka, další ellyt 47uF, odpor 220R/5W, další ellyt 47uF a teprve odsud jsou napájeny anody koncových triod ECC99. Vstupní elka má ještě další RC filtr 2K2/5W a ellyt 68uF/450V. Tuším že třeba přijímač Stradivari (ECC85, ECH81, 2xEBF89, EAA91, ECC83, ECH81, 2xEL84, EM80) měl ve filtru dva ellyty 50uF a to snad jen RC filtrace. Usměrňovačka buď AZ12 nebo EZ81, bylo více modelů. A stačilo to. Můj zesík má Ia nějakých 40mA, filtrace je čtyřstupňová, ve sluchátkách neslyším ani náznak brumu. A nechci trápit EZ80 takovým nabíjecím proudem.
To zapnutí Ua po nažhavení-u toho Fendera byl Standby mód. Vypínač, zapojený mezi katodu usměrňovačky a první ellyt. Funkci to plnilo stejnou. Nejdřív se to nažhavilo, 5U4 sice měla anody pod napětím, ale stejnosměrný obvod byl přerušen. Pak se spínačem Standby "nahodilo" anodové napětí. Nebo se to mohlo vypínat o přestávkách aby se šetřily lampy, nechat žhavit, ale anody vypnout.
Ale třeba u běžných domácích lampových přístrojů jsem se s tím nikdy nesetkal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mirekv



Založen: Sep 07, 2005
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po březen 06 2006, 18:57    Předmět: Citovat

Dratak: Vypínání anodového napětí ti životnost elektronky nevylepší, emisní vrstva na katodě má prakticky neomezenou životnost. Ničí ji však kladné ionty vinou zhoršeného vakua a to je taky důvod, proč nekteré elektronky vydrží a jiné ne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hifista



Založen: May 15, 2005
Příspěvky: 751
Bydliště: U Ostravy

PříspěvekZaslal: po březen 06 2006, 22:34    Předmět: Citovat

Jak zde čtu ty nesmysly o odběru proudu 1A z EZ 80, anebo o nevyčerpatelnosti katody elektronky, vidím že tranzistorová doba uvrhla zásady kostrukcí s elektronkami do zapomění.
Každý by si měl uvědomit, že elektronka je věc, odebírající malé proudy při vyšších napětích, proti malým napětím a vyšších proudům u tranzistorů.
Zesilovač elektronkový má odběr řádu mA, kdežto tranzistorový řádu A.
Zvláště nějaký malý elektronkový zesilovač pro sluchátka má zcela zanedbatelný odběr řádu jednotek mA, tudíž na filtraci bohatě postačí ellyty do 10-20 mikro. U elektronkových rádií s koncovými 9W pentodami se používalo většinou 2x32 mikro a bohatě to stačilo. V předválečné době, kdy se používaly 4-6W koncové pentody měly ellyty ve zdroji hodnotu do 10 mikro.
Takže ty ellyty se stovkami a tisíci mikro si zainstalujte do zařízení tranzistorových, majících velké proudové odběry a tudíž daleko vyšší nároky na dobrou filtraci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pole



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 1487

PříspěvekZaslal: po březen 06 2006, 23:23    Předmět: Citovat

Odpajanie anodoveho napatia "stand by" vypinac ma vacsina gitarovych masiniek. Je to hlavne pre to aby sa lampy mohli najskor nazhavit a az potom do nich pustit anodove napatie.

Hifista : To ze pred vojnou mali elyty v zdroji radia hodnotu do 10uF je sice pravda sam mam niekolko peknych radii tej doby. A fungovalo to. Lenze pentody v konovom stupni nemaly taky nizky Ri ako ECC99 a hlavne koniec nebol zapojeny ako OTLko (bez vystupneho transformatora) teda vystup z lampy cez kondik priamo na sluchatka a pri cistej A triede. Taktiez sa neuvazoalo o niakej HiFi ci HiEnd triede. Aj 10uF elyty tej doby na plne Ua dosahovali obrovske rozmery urcite aj cenu preto sa racsej setrilo. Pouzivali sa LC filter s pouzitim cievky magnet. obvodu reproduktoru a podobne.

Myslim ze moja hodnota 100uF na oba kanaly OTL sluchatkoveho zosilnovaca nie je prestrelena. Samozrejme ze hodnoty vycsie by som ani ja nedal. Podla mna je rozumnejsie pouzit poriadnu fyltraciu v prvom stupni nez to riesit niekolko stupnovym RC fyltrom a takto "zmakcovat" zdroj. Proti prudovemu skoku po zapnuti zosilnovaca by som do serie zaradi NTCcko alebo pre odporcov polovodicov predradne odpory ktore by casom prepojilo rele.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mirekv



Založen: Sep 07, 2005
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: út březen 07 2006, 8:13    Předmět: Citovat

Hifista: Co ti připadá poznámka o nevyčerpatelnosti katody za nesmysl?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ViPali



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 524
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út březen 07 2006, 13:28    Předmět: Citovat

Niečo som zle stlačil a ono sa to zmazalo, takže až by sa to niekedy objavilo dva krát, tak platí toto.

Čo sa týka kondenzátoru, tak fyzika nepustí. Usmerňovač má na výstupe =300V. Ak napájam zosilňovač 10W tak jeho záťažový odpor je R = U2/P to je 300*300/10 = 9000 Ohm.
Očakávam, že filter nebude púšťať 50Hz, takže jeho konštanta t = 1/f, a t = RC. Potom C = t/R = 1/fR. C = 1/50*9000 = 2uF. Postačujúcou kapacitou by boli 2uF, ale pretože chcem bezpečný odstup pár dB, tak použijem 10x väčšiu kapacitu.
Na každý W výkonu by mal byť minimálne 1uF kapacity. Na sluchádkový zosilňovač 2W by postačovalo 1,5uF, na 200W asi 150 až 250uF.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mirekv



Založen: Sep 07, 2005
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: út březen 07 2006, 14:38    Předmět: Citovat

ViPali: Tady do toho nepleť časové konstanty RC obvodů! Aby bylo napájecí napětí dostatečně vyhlazené, musíš kapacitu zmnohonásobit. Pak záleží na daném obvodu, jak se brum ze zdroje přenese do signálové cesty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund