Zaslal: ne květen 10 2009, 16:53 Předmět: Chlazení piva
Zdravím bastlírnu,
staávím jednoduchou pípu s chlazením. Tak trochu mám vymyšlené čím pivo chladit ale nejde mi do hlavy cim ho hnát.
Zjednodušeně chládil bych to peltierem jenže nevím, kde sehnat nebo jak udělat blok, který nasadím z chladící strany na peltieruv článek a ten mi bude chladit pivo. Původne jsem myslel nejaké trubičky, které bych poskládal do řádek a chladil je, jenže nevím kde sehnat ty trubičky. Dále mě napadlo použit něcoto se používá na chlazení procesoru v PC vodou, ale nevím aby to nebylo nejak zdravotně závadné nebo aby se to stihlo uchladit. Dále nevím co použit za materiál aby byl zdravotně nezávadný. Dík za nějaké nápady...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31957 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne květen 10 2009, 17:10 Předmět:
Na tohle se právě z důvodu minimální zdravotní závadnosti používá nerez - trubka se stočí do spirály, která se ponoří do nádržky se solankou (aby to celé nezamrzlo). Tu solanku ochlazuje libovolný chladicí systém na (pro pivo vhodnou teplotu) zhruba 6°C a o její stabilitu se stará normální termostat. Podle množství vytočeného moku a jeho obvyklé vstupní teploty do zařízení se pak navrhuje výkon chlazení - tedy množství tepla, které bude potřeba v nejobtížnějším případě (největší možné množství vytočeného piva o nejvyšší možné vstupní teplotě) odvést do okolí. Jako výchozí konstanty stačí brát tepelné konstanty vody... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. To je ztrátový výkon, na jaký by se měl dimenzovat chladič článku. Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
Nebo se někde pletu? No, na zdraví!
Založen: Feb 18, 2008 Příspěvky: 5026 Bydliště: Brno
Zaslal: ne květen 10 2009, 17:46 Předmět:
Bernard napsal(a):
Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. To je ztrátový výkon, na jaký by se měl dimenzovat chladič článku. Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
Nebo se někde pletu? No, na zdraví!
Ještě jsem nezažil na soukromé chlastačce stav, že by se pivo točilo kontinuálně. Většino to pění , takže se stejně musí čekat. U pípy se zas nesejde najednou tolik lidí, aby se točilo nepřetržitě.
V tom případě pak přece stačí menší chladicí výkon, když je spirálová trubka ponořená do nádoby s velkým objemem chladicí kapaliny. Kapacita nádoby je mnohem větší, než půllitr piva. Něco jako kondenzátor v elektrice pro vykrytí špiček proudu.
ja dokažu ochladit peltiera az na -13°C. No ok jenze kde mám sehnat tu nádobku a tu trubku do spirály. O nerezi jsem premyslel jenze nevím kde ji sehnat... .
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31957 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne květen 10 2009, 18:33 Předmět:
Evil_666 napsal(a):
ja dokažu ochladit peltiera az na -13°C. No ok jenze kde mám sehnat tu nádobku a tu trubku do spirály. O nerezi jsem premyslel jenze nevím kde ji sehnat... .
To je právě ten rozdíl mezi teorií a praxí... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Feb 18, 2008 Příspěvky: 5026 Bydliště: Brno
Zaslal: ne květen 10 2009, 18:45 Předmět:
Bernard napsal(a):
Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. ....Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
...
Když bude rychlost předání tepla větší (tj. doba kratší než 10 sec) tak trubka může být kratší, ne?
Jak spočítáš, jak rychle se ochladí pivo o 10 stupňů. Pokud bude mít chladicí voda o 10 stupňů míň, než chceme aby mělo pivo, tak pivo dosáhne tuto teplotu za (skoro) nekonečně dlouho.
A když bude chladicí voda studenější např. o 15 stupňů, tak zas bude pivo, které v trubce chvíli stálo, studenější...
Docela složitý problém. Buď to bude chtít spoustu čidel a mikroprocesor, nebo nebejt tak zhýčkanej.
Když se na to člověk dívá "globálně", tak i tu chladicí vodu je třeba chladit. Takže ta teorie je totálně zprůměrovaná. A ta účinnost to ještě zhoršuje. Jistě, je možné chladit najednou celý půllitr, ale když máš vytočit 6 piv za minutu, vyjde to nastejno.
Ještěže s počtem vytočených piv stoupá tolerance konzumentů, takže soustava v dostatečně dlouhém čase dosáhne rovnováhy, možná i bez chlazení.
Na peltiera rovnou zapomen (pokud nechces chladit tak 5 piv/hodina pro sebe, nebo nechavat nachlazovat 100 l solanky par dost hodin pred akcii a pouzivat prutokove chladice metrovych delek). Ten vykon ti jednoduse neudela ani kdyby ses rozkrajel. I kdyz mas nadrz se solankou, fyzika nepusti. To bys tu solanku musel tim peltierem par dost hodin predem chladit na teploty kolem nuly a delat silene vymenniky.
Na realizaci slusneho prutokoveho chlazeni potrebujes mit pristup k vecem jako jsou nerez trubky, medene vymenniky, chladici kompresory, vybaveni pro plneni freonem, veci na pajeni a spojkovani chladicich okruhu... (nebo dobre kamarady co takovym vybavenim disponuji).
Vyrobni cena (pokud komponenty vyhodne nesprivatizujes treba v praci) bude tak +- stejna jako cena za profi zarizeni z obchodu, nebo vyssi a vyzor toho bastlu... mno, tezko rict.
A ted jak 100hoven (jak z toho ven):
- pokud to je vazne jen pro tebe a par kamosu na akce dvakrat za rok, je blbost neco vyrabet. Skoda penez. Vetsina velkoskladu disponuje vlastnim vycepnim zarizenim a za docela lidskych podminek jej pujcuje treba na vikend, pokud od nich vemes becku.
- Pokud to je "nafurt", treba pro kamose co ma stanek nebo restauraci, je volovina neco bastlit, koukni treba sem http://www.pivnichlazeni.cz/, za velice lidskou cenu dostanes kompaktni zarizeni vcetne zdroje vzduchu na tlaceni piva
- Pokud mas akce treba kazdy vikend a je to fuckt jen pro partu nekde na chalupe, doporucuju udelat to jako ja. Po vypoctech a premysleni jsem kaslal na prutokove chlazeni. Vzal jsem starou lednici od Calexu (nejaka 150 litrovka). Do sten jsem vyvrtal diry na pruchodky pro hadice. Uvnitr je police kolem stredu, dovnitr se vejdou dva KEGy (jeden se toci, druhy chladi). Tlacim to malym kompresorem 12V na husteni pneumatik + filtr a tlakove cidlo. Funguje to skvele, jediny problem je, ze sudy je potreba dovnitr umistit a chlazeni zapnout tak 12 hodin pred akcii.
Založen: Jul 25, 2004 Příspěvky: 112 Bydliště: Praha
Zaslal: po květen 11 2009, 8:56 Předmět:
kevin_mitnick napsal(a):
Na peltiera rovnou zapomen (pokud nechces chladit tak 5 piv/hodina pro sebe, nebo nechavat nachlazovat 100 l solanky par dost hodin pred akcii a pouzivat prutokove chladice metrovych delek). Ten vykon ti jednoduse neudela ani kdyby ses rozkrajel. I kdyz mas nadrz se solankou, fyzika nepusti. To bys tu solanku musel tim peltierem par dost hodin predem chladit na teploty kolem nuly a delat silene vymenniky.
Na realizaci slusneho prutokoveho chlazeni potrebujes mit pristup k vecem jako jsou nerez trubky, medene vymenniky, chladici kompresory, vybaveni pro plneni freonem, veci na pajeni a spojkovani chladicich okruhu... (nebo dobre kamarady co takovym vybavenim disponuji).
Vyrobni cena (pokud komponenty vyhodne nesprivatizujes treba v praci) bude tak +- stejna jako cena za profi zarizeni z obchodu, nebo vyssi a vyzor toho bastlu... mno, tezko rict.
A ted jak 100hoven (jak z toho ven):
- pokud to je vazne jen pro tebe a par kamosu na akce dvakrat za rok, je blbost neco vyrabet. Skoda penez. Vetsina velkoskladu disponuje vlastnim vycepnim zarizenim a za docela lidskych podminek jej pujcuje treba na vikend, pokud od nich vemes becku.
- Pokud to je "nafurt", treba pro kamose co ma stanek nebo restauraci, je volovina neco bastlit, koukni treba sem http://www.pivnichlazeni.cz/, za velice lidskou cenu dostanes kompaktni zarizeni vcetne zdroje vzduchu na tlaceni piva
- Pokud mas akce treba kazdy vikend a je to fuckt jen pro partu nekde na chalupe, doporucuju udelat to jako ja. Po vypoctech a premysleni jsem kaslal na prutokove chlazeni. Vzal jsem starou lednici od Calexu (nejaka 150 litrovka). Do sten jsem vyvrtal diry na pruchodky pro hadice. Uvnitr je police kolem stredu, dovnitr se vejdou dva KEGy (jeden se toci, druhy chladi). Tlacim to malym kompresorem 12V na husteni pneumatik + filtr a tlakove cidlo. Funguje to skvele, jediny problem je, ze sudy je potreba dovnitr umistit a chlazeni zapnout tak 12 hodin pred akcii.
Tak tenhle systém můžu vřele doporučit, máme to takhle už třetí rok a je to fakt paráda, jedna kalba lepší než druhá
A hlavně ten parádní pocit při pití vlastnoručně načepovaného pivečka.. _________________ MaRtY
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.