Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dekodér Private Gold

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Satelitní technika a dekódování
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pirat



Založen: Nov 24, 2005
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: čt listopad 24 2005, 10:55    Předmět: Dekodér Private Gold Citovat

Zdravim,
nedávno jsme si do bytu nechali přívest kabelovku od UPC, máme 39 programu ze 40 jimi nabízenych, večer jsem si všimnul, že kanál Private Gold, který máme mít zakódovaný bývá odkódovaný, ale nějak rušený, přeskakují barvy, různě to skáče, atd.
Řekl bych, že stačí málo a půjde uplně čistě, ale nevim jak na to...
Nemáte s tím někdo zkušenosti, popř. nějáké schémátko na dekodér??
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: čt listopad 24 2005, 17:48    Předmět: Dekodér Citovat

Pokud při pokusu o jemné ladění na televizi naskakuje obraz, ale zarušený a bez zvuku a "o kousek dál" je zvuk bez obrazu tak je to jen rušené, ale tomu dnes už moc nevěřím. Všechny kabelovky od tohoto systému ustupují. Takhle se kódovalo např. HBO. Celý postup byl založen na vložení rušivého signálu s vyšší úrovní, než byla úroveň nosné obrazu, do středu "prémiového" kanálu. Zájemce o tento kanál si po sepsání smlouvy na kabelovce vyzvedl "dekodér" což byla trubička se dvěma "eFky" a redukcemi na normální IEC konektory. Po zapojení do cesty signálu mezi zásuvku a TV šlo obraz normálně sledovat.
Uvnitř trubičky byla velmi strmá zádrž-Notch filtr-, tvořená dvojicí článků "pí" zapojených za sebou a naladěných na rušivý signál. Vazba příčného členu byla velmi malá, 0,5 pikofaradu! z každé strany. Vazba podélného členu byla nastavena překlenutím další paralelní indukčností.
U nás to chodilo takhle: HBO chodilo na kanále S9, tedy nosná obrazu 161,25, rušička 164, nosná zvuku 166,75 MHz. Ty filtry tlumily na rušivém signálu téměř o 50dB a na nosmé obrazu cca o 2-3 dB. Skutečně velmi strmá charakteristika.
Mnoho lidí si začalo vyrábět filtry podomácku. Plánek z internetu, bez znalostí z VF techniky, jako podélný člen běžný odporový trimr, v příčném kapacitní trimr, kde za půlotáčku přeladíte celý rozsah (originál filtry byly laděny změnou indukčnosti-mosaznými jadérky). Ladění zkusmo. Když se trefili, obraz vystoupil ze šumu. Při malém útlumu filtru přes obraz běhaly stále proužky. Ujíždělo to, rozlaďovalo se to. Mnohdy to během filmu dolaďovali několikrát. Spolehlivý filtr šel udělat, pokud se respektovala původní konstrukce a vše se zaplnilo polyuretanovou pěnou.
Nevěřím že to ještě nějaká kabelovka používá-mnoho lidí se dívalo na zarušené HBO s proužky, jiní naladili koukatelný obraz na TV a zvuk chytali na videu, jen aby nemuseli platit. Dnes to kabelovky řeší obráceně-kdo kanál neplatí, tomu vloží do přívodu filtr, který zatlumí příslušný kanál-samozřejmě v uzamčené skříni na chodbě. Je to jednoduché a spolehlivé.
S jinými postupy jsem se nesetkal-slyšel jsem o řešení se dvěma rušivými signály, před a za obrazem, aby nešel snadno postavit "pirátský" filtr, nebo o přenos pomocí postranního pásma-viz www.eaglefilters.com. Jinak nevím. Řešení s odfiltrováním nezaplacených programů je nejjednodušší a spolehlivé.
Ale pozor-je to samozřejmě nelegální. Já si tehdy taky postavil filtr na HBO, laděný induktivně, který dokázal obraz zcela "vyčistit" a neujížděl. A nakonec jsem se na to stejně nekoukal-většina těch amerických filmů byla natolik stupidní, že se na to nedalo koukat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pirat



Založen: Nov 24, 2005
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: čt listopad 24 2005, 18:32    Předmět: Citovat

Dik za typ, zkusim to takhle i když moc nevěřím, že to půjde.
Nevim proč, ale zvuk mně na tom kanále normalně jde (teda sem tam v něm trochu škrtne), jen obraz je rušený, vypadá to, ze tam bude spíš nějáky ten filtr, který to ruší. Ale to bych asi nevyřešili jinak, než že vlezu do té jejich skříňky na chodbě, nepletu-li se???
Teda podle toho co sem si všimnul, tak už se v ní hrabal někdo den po tom, co tam byli technici z UPC, byla totiž stržená plomba a ten jejich štítek...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
schrost



Založen: May 20, 2005
Příspěvky: 258
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st květen 10 2006, 22:33    Předmět: Citovat

Já jsem tento problém řešil v Fakířově. Filtrama to rozhodně není,vše funguje jak má, akorát tam chybí synchro a video se cca po 10 sec invertuje(vše cca 2 roky zpět). Sync. jsem řešil fázovou smyčkou od burstu, ale invert jsem nedořešil (přestěhoval jsem se). Origo eckodér sbírá údaje z nějakého kanálu (řešeno asi napřímo filtrem 38 MHz), a projde to procesorem. Origo eckodér jsem měj "zapůjčen" pouze na dvě hoďky,a jenom plomba mě stála více než hodinu....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
schrost



Založen: May 20, 2005
Příspěvky: 258
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st listopad 14 2007, 16:31    Předmět: dekoder U*C hustler Citovat

Tak jsem opravil a rozjel pár vadných origo dekodérů. Až bude trochu času, kouknu jak funguje HW s SW, a dám vědět..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá říjen 03 2008, 16:39    Předmět: Citovat

Kdysi jsem postavil zkušební verzi podobnýho dekodéru - chytalo se to na cokoliv stabilního (SIB, zbytek vertikálu atd.) a pomocí dvou atmelů to generovalo kompletně novou synchronizační směs - tak se pak modulovala přímo do VF cesty (původně jsem vůbec nevěřil, že to jde). Ale zůstalo jen u prototypu, navíc to bylo složitý jak orloj. Ale stabilní.
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Kexi



Založen: Feb 12, 2009
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: čt únor 12 2009, 14:43    Předmět: Citovat

Pirat napsal(a):
Zdravim,
nedávno jsme si do bytu nechali přívest kabelovku od UPC, máme 39 programu ze 40 jimi nabízenych, večer jsem si všimnul, že kanál Private Gold, který máme mít zakódovaný bývá odkódovaný, ale nějak rušený, přeskakují barvy, různě to skáče, atd.
Řekl bych, že stačí málo a půjde uplně čistě, ale nevim jak na to...
Nemáte s tím někdo zkušenosti, popř. nějáké schémátko na dekodér??



Toto iste mame aj my ... neveril by si ale ja som dal nahravat zakodovany signal na video a vuala po prehrati nahraneho signalu Private Gold bol normalny ... aj zvuk aj obraz. Very Happy Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Satelitní technika a dekódování Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund