Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kabelizace sítě 22kV?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: st leden 04 2006, 12:02    Předmět: Kabelizace sítě 22kV? Citovat

Zdravím vás. Opět čteme v novinách, na internetu i všude možně jinde, jak jsou následkem sněžení a námraz opět desítky tisíc lidí bez elektřiny. Podle mě je naprostá většina poruch způsobena pády stromů do nadzemního vedení VN v lesních průsecích, event. námrazami na vedení.
Dnes se provádí mnoho rekonstrukcí dosluhujících VN linek, postavených v 50.letech většinou ještě na dřevěných sloupech. Často se, zřejmě z ekologických důvodů, vedení v lesních průsecích staví novou technologií s izolovanými vodiči. Nebo se takto dělá kompletně celé vedení. Takové vedení má ochranné pásmo pouze 2m.
Jenomže co je to platné, když stačí jediný vyvrácený pořádný strom, nejspíš smrk s jeho mělkými kořeny, který padne do drátů? Tisíce lidí budou opět bez proudu. V metrovém sněhu někde v lese zapadne i těžká technika. Montéři se pořádně zapotí a obnovení dodávky bude nějakou dobu trvat. Sice se do sítí vkládají prvky (dálkově ovládané úsečníky), které umožní vadnou větev z dispečinku odpojit a obnovit dodávku alespoň na části území, v případě poruchy na hlavní trase to ale nepomůže. Mnohdy nejde ani místo "za poruchou" napájet "z druhé strany" následkem zkratu v místě poruchy. Takových poruch jsou stále stovky po každé vichřici či bouřce.
Zajímalo by mě, co brání postupné kabelizaci sítě 22kV namísto rekonstrukcí vedení po sloupech? Jediný technický problém bych viděl ve značném kapacitním proudu kabelů při tak velké rozloze sítě. NEBO JSOU ZA TÍMTO SKUTEČNĚ JEN PENÍZE? Že jsou sloupové tratě i s jejich opravami levnější než kabelové vedení?
Kabelové vedení by mohlo být provedeno jako okružní a ukončené z obou stran v transformovně 110/22kV. Trafostanice by mohly být připojeny smyčkováním přes zapouzdřený VN rozvaděč s vloženým úsečníkem v hlavním směru. To by umožnilo v případě poruchy na kabelu odpojit vadný úsek mezi trafostanicemi a místa za poruchou napájet z druhé strany.
Místa málo obydlená, chatové osady apod., kde se kabelizace nevyplatí a vedení nejde lesem, by mohla být připojena sloupovou tratí, napojenou v příslušném VN rozvaděči z kabelového vedení. Každá odbočka vzduchem by byla jištěna tak, aby v případě zkratu nedošlo k výpadku hlavního vedení.
Je toto skutečně i v 21. století stále nereálné? Vždyť právě na vesnicích je mnoho lidí na elektřině plně závislých, mají studny s domácími vodárnami, někteří i elektrické vytápění či ohřev teplé vody. Při několikadenním výpadku je situace skutečně téměř kritická. A poruchy budou pořád, po každé vichřici a bouřce, dokud nebudou sloupové tratě nahrazeny kabelovým vedením. Nakonec v telefonní síti byla situace stejná. V případě sítě 22kV se však nové vedení staví opět vzduchem-a poruchy tedy budou stále. Kabelizace je většinou jen ve městech. Dočkáme se někdy i na vesnicích? Stálo by to "balík", ale byla by to investice do budoucna. Děkuji za jakékoliv zkušenosti a názory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
brtnik



Založen: Oct 05, 2004
Příspěvky: 329
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: st leden 04 2006, 13:08    Předmět: Citovat

Tuto otázku jsme lidem z rozvodných závodů kladli často, jediné důvody proti nejsou technické, ale skutečně ekonomické. Nátáhnout páskové vodiče po sloupech je až o řád i více levnější, srovnání s telefonisty trochu kulhá, vn kabel nejde zakopat kamkoliv a jen 40cm pod povrch, jako slaboproud či optiku. Navíc zatím rozvoďákům nehrozí postihy za nedodanou energii, takže zájem o náhradu padesát let staré technologie je malý. Dvaadvacítka navíc často vede právě do horských vesnic a vedení kabely ve stejné trase je hodně obtížné (kamenitá půda, skály, svahy s hrozbou sesuvu, vodní toky, zemědělsky využívané pozemky a komunikace, to vše se snadněji překoná právě vzdušným vedením).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: st leden 04 2006, 18:31    Předmět: VN vedení Citovat

Pravda, ale zrovna třeba kousek od nás nahradili část vzdušného vedení kabelem-bylo to na částečně poddolovaném území a zřejmě hrozilo nebezpečí pádu sloupů. Vedli to trojicí VN kabelů (co fáze to kabel-jako se to dělá dnes) podél silnice, z druhé strany cesty, než je položen telefonní kabel i optika. Viděl jsem když to kopali. Myslím že v principu by to takto možné bylo alespoň zčásti nahradit. Nebo alespoň v místech, kde dráty vedou lesem a zbytek ponechat vzduchem. I když nevím, zda by nevznikaly špičky při zapínání a vypínání vlivem odlišné impedance vzdušného a kabelového vedení. Ale na těch horách tam je nadzemní vedení vzduchem asi pořád to nejlepší. Zase ale je tu možnost použít závěsný kabel, i to se dnes běžně dělá, ale asi to bude výrazně dražší než drátové vedení.
Jinak u nás jde po vesnicích dvaadvacítka naprosto všude, ono se to snad ani jinak nedělá (slyšel jsem o 10kV někde na severu, snad už je to zrušeno, a 35kV). Vše je jen a jen po sloupech, i po rekonstrukci, používá se vedení na konzolích Delta, někdy v lese prokládané úseky s izolovanými vodiči. Kabelové vedení se používá velmi málo, jen u objektů které mají přípojku z VN-a to zas jen někde ze sloupu přes vertikálně namontovaný odpínač do trafostanice někde v hale.
Jak to tak vypadá, pokud je opravdu takový rozdíl v ceně, bezporuchové dodávky elektřiny se asi na vesnicích hned tak nedočkáme..... Sad Sad Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund