Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Startování zářivky-výpočet

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
SERDA



Založen: Oct 03, 2008
Příspěvky: 18
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: pá říjen 03 2008, 4:40    Předmět: Startování zářivky-výpočet Citovat

Zdravím tímto všechny jakožto nový člen.
Prosím o radu nebo raději výpočet tohoto problému: pamatuji si ,že kdysi dávno ve škole nám učitel fy. říkal že když se startuje zářivka tak spotřebuje tolik proudu že potom svítí x minut jakoby zadarmo. No a mě jde o to když dejme tomu bude zářivka 20W svítit hodinu tak spotřebuje těch 20W ale když ji za tu hodinu 10x rozsvítim tak spotřebuje třeba 40W?
Jde mě o úsporu proudu
Snad jsem to napsal srozumitelně-nejsem z oboru. Wink
Předem děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19557
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá říjen 03 2008, 4:56    Předmět: Citovat

Jistě, pokud je řeč o normální zářivkové trubici s omezením proudu tlumivkou (a nakonec i s elektronickým předřadníkem): elektrody se musí napřed nažhavit. A to žhavení si také něco vezme. Proto je zářivka nejúspornější tam, kde se musí svítit dlouhodobě, ať nestartuje každou druhou minutu. Je to lepší i pro její životnost.
Kde je hranice, od kolika minut nahoru se vyplatí, ti nepovím, ono je to u každého typu (a často i u každého výrobce téhož typu) různé.

A zadarmo zářivka nesvítí nikdy, jen při startování si bere třeba o třetinu vyšší proud.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
SERDA



Založen: Oct 03, 2008
Příspěvky: 18
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: pá říjen 03 2008, 7:37    Předmět: Citovat

ano jedná se o normální zářivky. A problém je v tom ,že mě nutí šéf každou chvilku zhasínat a já tvrdím že spíš aby ušetřil tak naopak prodělává. a chtěl bych nějaký srozumitelný důkaz. Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá říjen 03 2008, 8:06    Předmět: Citovat

Jestli tě šéf nutí každou chvíli zhasínat jednu 20W zářivku, tak je to vůl.
Jestli mu jde o zhasínání haly s nainstalovaným příkonem pro osvětlení 10 kW, tak to smysl může mít a nebo nemusí, podle mnoha hledisek: doba svícení/nesvícení, typ trubic, zapalovacích obvodů, teplota těles, cyklus obměny vadných trubic atd. K tomu pak odůvodnění z provozního hlediska, obyčejně se někde svítí proto, aby tam bylo vidět, na pracovištích je to dáno hygienickými normami pro hladinu osvětlení a bezpečnostními požadavky atd...
Problém bývá spíš v mentálních než technických důvodech mezi stranami sporu, někdy pomůže spíš změna šéfa/pracovníka.
Startování trubic klasickým žhavením vláken a napěťovým impulsem z tlumivky pomocí bimetalu ve starteru je dost limitujícím faktorem pro životnost, a tedy pro "neúsporu" provozních nákladů. Ta mžiková spotřeba je nepodstatná. Větší ztráty budou při náhradě předčasně opotřebených trubic (náklady na trubice, startéry, mzdové náklady na údržbu, u nekvalitních těles se rozpadnou teplem při trvalém žhavení konců trubic s vadnými startéry patice a musí se měnit celé těleso...).
Tomu, komu se skutečně jedná o minimalizaci spotřeby, se vyplatí (dlouhodobě) investice do elektronických předřadníků, kde je počet startů z hlediska životnosti trubice nepodstatný. Obyčejně je vypracování ekonomické studie dost náročné pro laika, je to spíš práce pro projektanta z oboru osvětlovací techniky.
Ale jak říkám, lidi kteří řeší jednu zářivku v kanclíku, jsou spíš případ pro lékaře Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
SERDA



Založen: Oct 03, 2008
Příspěvky: 18
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: pá říjen 03 2008, 18:52    Předmět: Citovat

CRIFODO - díky to by mohlo zabrat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund