Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Anténa na Radio

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
trifit



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: pá listopad 18 2005, 21:20    Předmět: Anténa na Radio Citovat

Prosím vás vie mi niekto poradit nejaki zosilovač na radio signál,lebo strašne mi ruší radio a nie jedno a neviem jak to mám riešit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19534
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá listopad 18 2005, 22:39    Předmět: anténa Citovat

nejlepší zesilovač je anténa tam, kde je užitečný signál a minimum rušení. A od ní doprqavit ten signál kabelem k rádiu.
Nebo najdi zdroj toho rušení a vypni ho.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jasin



Založen: Feb 22, 2005
Příspěvky: 1440
Bydliště: Kunratice u Prahy

PříspěvekZaslal: so listopad 19 2005, 14:21    Předmět: zesil Citovat

Zesilovač na FM dostaneš koupit v prodejnách (nebo montážních firmách) televizních antén, kde ti poradí i s anténou na radio.
V nejhorším ti nezbyde než se orientovat na digi příjem, ten je odolný proti rušení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: so listopad 19 2005, 14:51    Předmět: Zesilovač VKV Citovat

Mně se zase zesilovat signál VKV neosvědčilo. Mám na střeše vlastní anténu, logaritmicko-periodická UHF (na Krkavec a Krašov,jde to z jednoho směru)+YAGI na 10.kanál (Nova)+kruhový dipól na VKV. Mám to sloučené do jednoho kabelu a přes 20dB výkonový anténní zesilovač to mám stažené do bytu, kde to napájí zásuvkový rozvod. V zásuvkách se zase rozdělí signál pro R a TV. Při připojení tuneru na anténu sice zmizel šum, zato se začaly ozývat vzdálenější vysílače a rušily příjem místních-prostě se stanice "pletly do sebe". Pokud jsem dipól napojil bez zesilovače natvrdo na svod hrálo to dobře-jenomže jsem si tím odpojil antény pro TV. Nakonec jsem do kabelu od kruhového dipólu dal před vstup slučovače útlumák, připojil tuner přímo nahoře a zkoušel. Optimum byl útlum tak 15dB. Nyní hraje vše naprosto bez problémů, rádio nešumí a ani ho neruší vzdálené vysílače.
Takže je to dané současným přeplněním VKV pásma. Vzhledem k náplni mnohých soukromých rádií by jim úplně stačil kmitočet na SV. Když vezmu ty "hudební skvosty" které vysílají. Takže nakonec máme na SV jen Prahu z Liblic a Country Radio a VKV je zcela přeplněné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19534
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne listopad 20 2005, 6:30    Předmět: a vyber si Citovat

>>trifit: asi by bylo lepší, kdybys blíže vyspecifikoval, kde a co chceš přijímat, o jaký druh rušení jde, jestli se ti projevuje na jakémkoli přijímači, nebo jsi tím chtěl říci, že se ti navzájem ruší více stanic na jednom přijímači atd... ať neodpovídáme každý na něco jiného.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31876
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: ne listopad 20 2005, 10:53    Předmět: Citovat

Pánové, pánové - to už jste zapomněli na doby, kdy jsme na SV lovili "Laxík"? A na téměř pokoutně stavěné antény a konvertory CCIR - OIRT lovili "západ"? Náš méně pokopaný (elektrikou...) kolega narazil na věkovitý problém, lapidárně vyjádřený už zde citovanou větou, že nejlepší zesilovač je dobrá anténa. I normálně koupené stolní přijímače mají do anténní zdířky zastrčený jen asi 1,2m dlouhý kus obyčejné licny v PVC izolaci a spousta lidí si myslí, že jim to bude kvalitně hrát. V návodu pak je jen drobná zmínka o "aerial" neboli venkovní anténě.
Ale k tomu kruhovému dipólu na střeše u Dráťáka - řešil jsem podobnou situaci, ale radši jsem ubastlil rotátor, ten ohnutej dipól se choval hůř, než vidle zapíchnutý do hnoje. V oblasti s vyrovnaným signálem je použitelným kompromisem, ale jak jsou někde odrazy nebo interference, jeho zdeformovaný diagram si s tím neporadí a jediným řešením je minimálně 3 prvková Yagi, nebo něco podobného, třeba HB9CV. U mne to nakonec vyřešilo přestěhování do paneláku a kabelový rozvod. Nastaly ale jiné potíže u přijímačů bez IEC zásuvky, jen s teleskopickou anténou - kovová konstrukce paneláku je dost žrout signálu, a nedávná výměna starých celodřevěných oken za plastová s kovovou celoobvodovou výztuží to jěště "vylepšila" (okno má tak akorát rozměr na půlku vlny), takže se mi osvědčil také už zmiňovaný VKV zesilovač, ale zapojený jako širokopásmový převáděč - vstup bere signál z rozvodu, na výstupu je 75cm prut - a mám dost kvalitní signál v celém bytě, dokonce si sousedi libují, že jim teď nějak líp hraje rádio. Sice to není úplně košer - je to vlastně nepovolený vysílač v komerčním pásmu, ale s tak malým výkonem se mnoho škody nenadělá, a jestli to ruší, zjistí majitel velice brzo sám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
legal



Založen: Feb 03, 2005
Příspěvky: 129
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne listopad 20 2005, 11:30    Předmět: Citovat

ja sam jsem nedavno dělal z nějakeho amara antenní zesík protože jsem v autě nechytal ani po vyměně celé anteny víc jak 2 ostravské stanice a to za pěkného počasí i čistě proto jsem si postavil z amara zesík 6Db a jake bylo překvapení když jsem najednou chytal i za špatného počasi plno stanic i mimo ostravu.mohu jen doporučit stavbu antenního zesíku z nějakého toho amara
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne listopad 20 2005, 13:50    Předmět: Antény Citovat

Tak ty velké YAGI, otočené na Německo a připojené většinou ještě 300 ohmovou dvojlinkou, těch je na našich střechách dodnes vidět dost. Pochybuji že ještě fungují. Ale ten kruhový dipól, u nás s ním není problém. Možná je to tím, že bydlím ve vysokém paneláku, ze střechy je celkem výhled a nic tam signálu nestíní. Signál pro rádio nám jde ze tří směrů, Krašov, Krkavec a Radeč. Krkavec z té střechy přímo vidím. Ale přitom na to chytnu čistě a bez šumu i Německo.
Je zajímavé, že plno lidí ani neví, že signál pro rádio je šířen rozvodem STA či kabelové televize a radši hrajou na kus drátu. Zrovna nedávno jsem byl u jednoho člověka upravit rozvod telefonu kvůli ADSL a on se mě ptal jestli bych mu něco neudělal s rádiem u věže, že mu to šumí. Měl tam dokonce vstup, konektor a v něm kus drátu. Přitom měl kabelovku. Když jsem mu řekl ať si koupí účastnickou šňůru a zapojí to na kabelovku, tak na mě zůstal koukat. On si myslel že ten konektor R je na ROZHLAS PO DRÁTĚ (a neslyšel jsem to prvně) Laughing Laughing Laughing .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
stuart



Založen: Dec 07, 2005
Příspěvky: 33
Bydliště: Praha - Dablice

PříspěvekZaslal: ne prosinec 18 2005, 14:32    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
U mne to nakonec vyřešilo přestěhování do paneláku a kabelový rozvod. Nastaly ale jiné potíže u přijímačů bez IEC zásuvky, jen s teleskopickou anténou - kovová konstrukce paneláku je dost žrout signálu, a nedávná výměna starých celodřevěných oken za plastová s kovovou celoobvodovou výztuží to jěště "vylepšila" (okno má tak akorát rozměr na půlku vlny).


To mohu potvrdit - bydlel jsem v přízemí v paneláku, z jižních místností bylo vidět na vysílač, ale tuner jsem měl v severní a tam byl proti oknu protisvah, takže z venku tam nešlo nic, signál se musel prokousávat skrz železobeton - nešlo chytit skoro nic. STA byla zanedbaná, televize moc mizerně a rádio vůbec. Stačilo vystrčit obyčejný prut na balkon. Přestože tam byly různé rušivé prvky (zábradlí, konzoly na květináče apod.), bylo to sloučené s vnitřním rozvodem televize, kde bylo nejmíň 5 hybridních rozbočovačů, začal hrát tuner o 100% líp. Všechno to bylo bez zesilovače (ten jsem zkoušel taky, na pokrytí útlumu těch hybridů, ale některé televize se začly hltit).
Teď bydlím nahoře v jednopatrovém cihlovém domku, chytám rádio na kus drátu a je to OK. (Jistěže tam budou nějaké odrazy a zkreslení, ale já to neslyším, takže s tím zatím nic nedělám - možná jednou).
Takže platí co už tady bylo mnohokrát řečeno - nejlepší je vystrčit anténu ven, ale někdy stačí i ten zatracovaný kus drátu - moc to závisí na místních podmínkách (i na tuneru).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7942
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: ne prosinec 18 2005, 15:13    Předmět: Citovat

Asi neporadím ale připojím se s nostalgií k vám kdy jsme stavěli z ničeho nejen antény, zesilovače (BFR 90,91) ale vstupní jednotky VKV!!!. Pro připomenití MA 3005, detekce MAA661 a pokud to mělo f. závěs tak se 7403. Dneska mám chuť si postavit rádio o dva řády lepší, mnohem jednodušší s ??7000 (na přesný značení si nevzpomenu). Jenomže pak si raději koupím za 79,- rádio s baterkou i se sluchátkama Sad
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund