Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nahravanie hudby na videokazetu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: so prosinec 10 2005, 21:39    Předmět: Nahravanie hudby na videokazetu Citovat

co si myslite o nahravani hudby na videopasku.oplati sa to este?
niekedy som nahraval hudbu z grama a cd na videopasku vo videu JVC HR-D370E HI-FI Stereo,malo vela tikovych funkcií,ved to video stalo v roku 1987 v prepocte na kčs 39000.kvalita zvuku bola porovnatelna s cd a v rezime LP som jej mal az 8 hodín.teraz mam VCR FUNAI 29D-864 Stereo HI-FI a tiez som dal par mp3-jak na VHS.

tak co si o tom myslite?

dakujem za uvahy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Misko84



Založen: Aug 21, 2005
Příspěvky: 35
Bydliště: Nitra

PříspěvekZaslal: so prosinec 10 2005, 22:31    Předmět: Citovat

no ja ti neviem clovece, ja by som nieco take urcite nerobil. vravis ze tam vleze 8 hodin, tak preco nezalohovat mp3 na CD alebo DVD? je to lacnejsie a urcite aj rychlejsie vzhladom na dobu pristupu k jednotlivym pesnickam.Ked si vezmes ze nejaka MP3-ka s dlzkou cca 3 min v CD kvalite ma dajme tomu 4,5 MB tak ti vlezie na CD cca 8h a DVD asi 50h, tak vazne neviem preco dnes uvazujes o analogovom zalohovani?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pole



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 1487

PříspěvekZaslal: ne prosinec 11 2005, 3:58    Předmět: Citovat

Video je urcite dobre zaznamove zariadenie pre sukromne radia kde potrebuju mat zo zakona nahrane vsetko co vysielali mesiac dozadu. Proste na zalohovanie ale kopirovat MP3 na analog pas je uz dnes archaicke. Ani nie tak kvalitou zaznamu ale skrz dlhy pristup k pesnicke, medium je oproti CD ci DVD drahsie, tazsie, kazovejsie....
Mozno to pouzit pri nahravani dakeho koncertu alebo zaznamove zariadenie do skusobne ale inak asi nie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: ne prosinec 11 2005, 10:05    Předmět: re Citovat

co sa tika kazivosti VHS a CD ta CD staci poskrabať a uz je nefunkcne a VHS a po skrceni pasky je funkčne,ale ovšem nizsia kvalita zvuku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne prosinec 11 2005, 10:38    Předmět: Re: Nahravanie hudby na videokazetu Citovat

VHS s HiFi zvukem (do šikmých stop) je dobrá věc, nahrávka má solidní poměr s/š a hlavně to má velkou přednost: můžu si naprogramovat snadno timerem, kdy chci natočit nějakou akci v nepřítomnosti. Video se zapne a zase vypne. To je funkce, která se na PC nebo jinde dělá podstatně hůř. 8 hodin v LP režimu za 60,- Kč kazetu taky nemá konkurenci. Prostě svoje výhody to má. Kvalita není špičková a vyhledávání je pomalé, ale jako archivace nebo hudební kulisa to bohatě stačí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne prosinec 11 2005, 11:07    Předmět: Zvuk na video Citovat

Tohle používá dokonce Český rozhlas. Na VHS, samozřejmě do HiFi stop, se nahrává výstupní signál ze studia, to, co jde do modulačních linek směrem na vysílač. Prý se to vyžaduje ze zákona.
Pokud jde o domácí využití, myslím že to význam má a bude mít, ale jen v některých málo rozšířených aplikacích. Mnozí znalci zvuku, kteří dodnes dávají přednost vinylové desce (a nejspíš elektronkovému zesilovači) tvrdí, že zvuk HiFi stop videorekordéru je velice blízký zvuku vinylové desky. Mohou si takto vyrobit duplikát z desky, kterou by dnes těžko koupili-nebo si udělat kopii pro zálohu. Této teorii věřím-celá cesta signálu zůstává analogová, zvuk není narušen kvantizačním šumem a už vůbec ne kompresí, jako je tomu u MP3. K záznamu je použita frekvenční modulace.
Ano, pokud jako zdroj signálu slouží MP3, je určitě lepší na záznam na VHS zapomenout. Pokud LP, a máme v plánu zachovat přirozený zvuk z analogu, tak možnost využití videa jako špičkového magnetofonu je.

Podle mě myšlenka, že zvuk z MP3 je srovnatelný s CD či kvalitním signálem na VKV je od základu mylná. MP3 vzniklo jako kompresní formát pro internetové audio a klasickému digitálnímu záznamu pomocí PCM (CD) či kvalitnímu analogovému záznamu (LP, VHS, kvalitní cívkový magnetofon na min. rychlosti 19cm/s) konkurovat nikdy nemůže. Zkoušeli jsme to s kamarádem, on přehrával, buď CD nebo MP3 na 128 či 192 kBit/s a já posouchal na uzavřených sluchátkách DT231 Galactic. Pak jsme se vyměnili. Měli jsme zjistit, z čeho se hraje. Odhalit MP3 opravdu nebyl problém. Navíc se mnohdy tento formát používá jako vysílací u soukromých rádií. Výsledkem je velmi ostrý, nepřirozený zvuk plný sykavek a retnic, jako by měl vysílač poruchu v modulaci ("přetažená" preemfáze?). Podle mě současný VKV rozhlas umí poskytnout mnohem vyšší kvalitu zvuku, není-li zdrojem modulace MP3 přehrávač! Používá se to hlavně z technických důvodů, hlavně když se hraje na přání. Moderátor mluví s volajícím, mezitím už hledá písničku v databázi a pak hraje přímo z PC. Nemusí mít kolegu, který by pořád hledal CD po šuplících. Kvalita je bohužel taková, jaká je. Ale nakonec, na tu neposlouchatelnou technohudbu, kterou hrají mnohá soukromá rádia, to plně vyhovuje.

Záleží na co to kdo bude používat. Jestli jako "zvukovou kulisu", třeba někam do hospody, kde se stejně hodně mluví a jde jen o to, aby tam něco hrálo, tak je MP3 nejlepším řešením. Pokud na duplikaci z CD tak je určitě lepší to přepálit. Pokud na nahrávání z LP, či vůbec pro příznivce analogového audia, tak bych možnost využití VHS videa jako špičkového magnetofonu určitě zkusil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hifista



Založen: May 15, 2005
Příspěvky: 751
Bydliště: U Ostravy

PříspěvekZaslal: ne prosinec 11 2005, 15:42    Předmět: hudba na videokzetě Citovat

Jak již bylo předsláno, tento způsob záznamu je stále aktuální, takže se shání šestihlavá videa s možností ruční regulace úrovně záznamu ve zvukových stopách. Vyznavači nejvyšší možné kvality analogového záznamu neuznávají žádné digi komponenty, ale pouze vinyl, elektronkový zesilovač a magnetofonový pásek se záznamem v šikmých stopách. Je tedy vidět, že analog i přes drtivý nástup nul a jedniček téměř ve všem, stále ( a snad i oprávněně) žije. Je těžké posoudit v čem to je, ale kvalitní elektronkové zařízení má pro subjektivní dojem daleko příjemnější zvuk, než nejmodernější polovodičová technika. Takže díky za šikmé stopy, které záznam na magnetický proužek ještě kousek posunuly vpřed.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19538
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne prosinec 11 2005, 21:33    Předmět: komprese Citovat

Pravda, ke kompresi ve smyslu kódování nedochází, před záznamem do šikmých stop ale se používá analogová komprese dynamického rozsahu 2:1, t.j. při poklesu vstupní úrovně např. o 20 dB se úroveň záznamu sníží o 10 dB. Při snímání se rozsah po detekci v opačném poměru expanduje. A to v celém pásmu. V zásadě jde o téměř identický proces, jako u systému dbx.
Takže, jestli FM záznam v šikmých stopách má dosažitelný odstup rušivých napětí nějakých 50 dB, tato komprimace ho zlepší teoreticky na 100 dB, nicméně prakticky se vyskytuje běžně 80 dB (to už se bez dražších přístrojů stejně špatně měří).
Pro pořízení živé nahrávky můžu vřele doporučit - kvalita záznamu je mimořádně dobrá a vyhoví i pro přepis na CD, aniž by bylo nezbytně nutné ještě do nahrávky zasahovat.
Pokud video nemá regulátor záznamové úrovně, nevadí, hlavně, když má indikátor (třeba Matsushita Telent N9006T). Tak se před vstupy předřadí poťáky a je to. Pro TV zvuk se totiž předpokládala relativně stabilní úroveň. Komprese dynamického rozsahu zvládá externí vstupní (a posléze i výstupní) úroveň až +10dB, aniž by se zvětšilo zkreslení.
Vřele doporučuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne prosinec 11 2005, 21:52    Předmět: Re: komprese Citovat

Nejsem si jist, jestli je to vlastnost konkrétního videa, ale nahrával jsem na JVC HR-S7500 z TV Noc s Andělem a pak chtěl digitalizovat v PC. Zvuk byl na pohled ve zvukovém editoru dost našlapaný. Nevím, jestli se o to postaral nějaký klučina v TV nebo moje video. Při zkoumání tónovým generátorem se chovalo jako limiter s měkkým omezením nad +6 dB. (video nemá manuální nastavení úrovně).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19538
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po prosinec 12 2005, 5:58    Předmět: automatika Citovat

->>Crifodo: proto jsem schválně zmiňoval typ bez regulátoru záznamové úrovně; jenže ten Telerent měl aspoň indikátor záznamové úrovně, tak jsem si vstupní úroveň hlídal a vlastně ani nevím, jestli v něm nějaký limitor pro FM záznam vestavěný byl nebo ne. Pokud ano, nedal jsem mu příležitost.
Škoda, že Filipes 63SB7 měl hodně chatrnou mechaniku Fox, o jejímž výprodeji jsem se dověděl až po něm. Nakonec buben do něj byl vždycky asi 3x dražší, než paňácovský... ten, pokud chodil, tak se mu nahrubo nastavila úroveň podle indikátoru a přesněji se řídila na mixu. Záznamovou automatiku totiž měl jen pro podélnou stopu.
Dnes je to trochu problém - s ručním řízením úrovně se nějak přestalo počítat a, i když jsem teď jinak s Paňácou 632 spokojený, na nahrávání zvuku mimo televizi jsem ho ještě nepoužil. Ten nevypínatelný limitor ho posouvá o kategorii níž.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund