Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Převod šelakových desek - přenoska PS17
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ewi



Založen: Jul 19, 2008
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: so červenec 19 2008, 18:33    Předmět: Převod šelakových desek - přenoska PS17 Citovat

Zdravím a mám otázku,

rád bych převedl cca 30 ks šelakových desek (60 a více let starých) na data. Digitální část mi nedělá potíže (CD recorder, EAC, atd.), ale analogová část je problém. Sehnal jsem torzo chassis s přenoskou PS 17, ale můj předzesilovač na Tesla NZC150 si s ní nerozumí. (zkreslení, vysoká míra hluku, v hlasitějších pasážích mi přijde, že se přenoska tak rozrezonuje, že vypadne z drážky) Předpokládám tedy, že přenoska musí pracovat do předepsané zátěže. Z toho plynou 2 dotazy:
1. Dá se nějak ubastlit ta předepsaná zátěž, aby to hrálo ? (např. odporový dělič, nebo jednoduchý tlumící obvod)
nebo
2. Kde koupit nebo za úplatu půjčit gramo, které takové desky zvládne a bude mít linkový výstup ?

Díky za radu a zdravím

EWI
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kosmit



Založen: Sep 26, 2006
Příspěvky: 139
Bydliště: Praha - Řepy

PříspěvekZaslal: út červenec 22 2008, 22:05    Předmět: Citovat

Mňo, teď možná řeknu blbost, řada bastlířů mi třeba vynadá, ale už jsem něco podobného zažil.
Výstup z PS 17 je mono a NZC 150 bude mít stereo předzesik, zkus využít jen jeho jeden kanál a teprve"mono" výstup z předzesiku přiveď na bílý a červený cinch na vstup CD recorderu.Už jsem ze školy dlouho, ale zátěž magnetodynamiky bývala 47 kOhm a pokud jsi využil oba kanály předzesiku, tak jsi tam měl asi polovinu...
Mám chassis H12, (tzv. chlebníkovec viz obr.)ale PS 17 už tam přes 30 let není, dal jsem tam tehdy krystalovou VK 051 a je tam dodnes a předzesilovač nepotřebuje.
Gramec mám na chatě kousek od Klatov, ale asi s tím přehráním nijak nepomůžu, leda bys byl z Klatovska, tak zkus tu možnost s jedním kanálem



405367549.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  405367549.jpg
 Velikost:  13.02 kB
 Staženo:  149 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19523
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st červenec 23 2008, 14:50    Předmět: Citovat

Přenoska PS17 se zatěžovala odporem 5k, o korekci charakteristiky se postarala jednak samotná konstrukce přenosky spolu s její indukčností a právě tímto odporem, jednak měl zesilovač pasivní korekce (řeč je o rádiu Tábor 2, v němž byla přenoska použitá). Vzhledem k neodpojitelnému obvodu fyziologického řízení průběhu podle hlasitosti přikládám dvě charakteristiky - jednu má zesilovač při vytočení bežce potenciometru hlasitosti od nuly do jedné třetiny dráhy (červená křivka), při dalším protáčení k vyšší hlasitosti se zdůraznění hloubek zmenšuje až do tvaru fialové křivky, kdy je potenciometr naplno.
Také přikládám schéma korekcí s hodnotami pro šelakové desky (v rádiu Tábor 2 jsou přepínatelné na S78 a M33/M45, to jsem vynechal, na to jsou k dispozici modernější gramofony).
Schéma z hodnotami v gramorádiu Tábor 2 přikládám. Sice jsem musel použít FET, protože v knihovně EWB nemám triodu, ale ty důležité parametry jsem mu nastavil, jako by šlo o půlku 6CC31, takže simulace proběhla s minimální chybou.
Tak jsem zkusil přepočítat hodnoty součástek tak, aby to šlo s běžnými bipolárními tranzistory, a docela to vychází. Jen nevím, jestli tento korekční člen nekompenzoval ještě další věci, třeba charakteristiku koncového stupně, reproduktorů a podobně.
Ale není to tak složité, zkus to postavit a poznáš, co to udělá se zvukem.



PS17_korektor.jpg
 Komentář:
Takto bych si představoval korektor pro PS17 s tranzistory třeba KC509 na 12V, protože ....

Stáhnout
 Soubor:  PS17_korektor.jpg
 Velikost:  46.96 kB
 Staženo:  222 krát


PS17_prubeh_korekce.jpg
 Komentář:
...takto se mění celkový průběh s otáčením potenciometru hlasitosti a zařazené funkci "šelak 78" v gramorádiu Tesla Tábor 2...

Stáhnout
 Soubor:  PS17_prubeh_korekce.jpg
 Velikost:  17.61 kB
 Staženo:  138 krát


PS17_selak_Tabor2.jpg
 Komentář:
...a takto je tam zapojený samotný korektor, jen místo FETu je v Tesle trioda.

Stáhnout
 Soubor:  PS17_selak_Tabor2.jpg
 Velikost:  30.87 kB
 Staženo:  193 krát



Naposledy upravil Hill dne út březen 24 2009, 19:33, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elipsa



Založen: Jul 02, 2008
Příspěvky: 98

PříspěvekZaslal: st červenec 23 2008, 21:34    Předmět: Citovat

Mám dotaz. Jaký je názor na frekvenční nastavení řešené až softwérově (trochu lepší ekvalizér)?Stačil by pak nejobyčejnější předzesilovač s příslušným odporem na vstupu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19523
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st červenec 23 2008, 21:47    Předmět: Citovat

Stačí z charakteristik odečíst, o kolik na kterém kmitočtu přidat, a nastavit to podle toho.
Vstupní impedance předzesilovače by však měla odpovídat těm 5k. Pak by mělo být i po problému s rezonancemi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ewi



Založen: Jul 19, 2008
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: čt červenec 24 2008, 13:44    Předmět: Citovat

Moc díky HILLe za fundovanou odpověď. Jdu to nějak vyzkoušet, možná taky nejprve zkusím variantu s odporem5K a SW korekcí. Bohužel neznám impedanci svého předzesilovače. (Je impedance definovaná při nějakém kmitočtu ? Dá se nějak jednoduše změřit ?) V nejhorším to zvládnu i ubastlit. Rád bych se ještě zeptal, jaký SW používáš pro výpočet/přepočet schemat ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19523
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt červenec 24 2008, 18:22    Předmět: Citovat

Záleží na tom, k čemu byl původně předzesilovač určený. Jestli pro dynamickou přenosku, tak má vstupní impedanci 47k, ale je pro PS17 naprosto nevhodný, protože má kmitočtově závislý průběh zisku.
Jestli je pro mikrofon, pak může mít právě těch 5k, ale pro přenosku má příliš velké zesílení, to jde ale řešit nejméně dvěma způsoby, například trimrem 10k na vstupu, na konce připojíš přenosku a paralelně k ní ještě jeden odpor 10k a z běžce odebíráš signál.
Nastavíš si tím trimrem takovou úroveň na výstupu předzesilovače, aby šla zpracovat zvukovou kartou, a je to. Přenoska bude makat do předepsané impedance a korekční charakteristiku si nastavíš v editoru. Je možné, že nebude nutné tak tlumit oblast kolem 1kHz, přece jen mám o té přenosce informace jen ze zapojení, v němž byla použitá, a to neříká nic o tom, že by na výstupu korekčního obvodu musel být průběh bezpodmínečně lineární.
Ale to si došlechtíš sám, ony šelakové desky jsou nahrávané pomocí různých záznamových charakteristik (jak podle času, tak podle firmy), takže každá může hrát jinak a bude potřebovat trochu jiné nastavení korekcí.
Hlavně nepoužívej mikrofonní vstup zvukové karty, pokud na ní nejde vypnout automatika. Ten předzesilovač připojený na paralelně spojené linkové vstupy je lepší řešení.

Jinak simuluji obvody v programu RLCG-uzly od Dimmsoftu (pravda, chvilku to trvá, než načtu samotný SW do Spectra a to také není při výpočtu nejrychlejší), případně v EWB5Pro, co má mladej ze školy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vakuum



Založen: May 28, 2006
Příspěvky: 75

PříspěvekZaslal: čt červenec 24 2008, 20:44    Předmět: Citovat

S tímhle gramofonem jsm měl podobnou zkušenost - mechanická rezonance jehly a celého ramínka - nějak jsem to ale neřešil, nebylo třeba. Myslím, že to bylo tím, že je přenoska moc lehká - už měla přehrávat i mikrodrážku a tu by asi totálně vyryla. Lepší zvuk jsem dostal z ještě staršího gramofonu na vyměňovací jehly, ale ne s troubou, ale s elektromagnetickou přenoskou. Ta byla ale dost těžká, více opotřebovávala desku a musela se měnit často jehla.
Doporučoval bych zkusit mechanicky zatlumit a přitížit ramínko - třeba vyplnit plastelínou - deska se ale trochu víc opotřebí - závisí na tom, jestli jde o vzácné desky... ale nemyslím si, že se to po jednom přehrání pozná.
Korekce bych taky řešil softwarem podle ucha.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ewi



Založen: Jul 19, 2008
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: pá červenec 25 2008, 12:55    Předmět: Citovat

Já myslím, že jsem to vyřešil. Aplikací zatěžovacího odporu se systém uklidnil a výsledný zvuk je v mezích možností dobrý. Takže teď probíhá vzorkování a pak si budu muset pohrát s těmi korekcemi v editoru. (stejně musím provést fade in a fade out) Výsledek bude ve flacu a v mp3 (kvůli tagům) Pokud někoho zajímá, mohu poslat vzorek až to bude hotové.
Takže děkuji ještě jednou všem za rady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: út leden 26 2010, 18:31    Předmět: Citovat

Ahojte

Já taky nahrávám staré desky ELEKTROMAGNETICKOU PS-17, a ta má tak silný signál že předzesilovač zcela nepotřebuje, je zajmavé, že jsem slyšel keců, že se mluvilo o těchto jako o nejhorších, že přii vyšších tónech zkreslují ovšem jsem si udělal ,,porovnání' a oproti krystalické (VK051) má výborný zvuk, když jsem nahrával VK051 bylo slyšet kmitání v drážky, šum. moje PS-17cka bohužel přišla o mikrohrot na dlouhohrající desky, respektive ne mojí zásluhou, již jsem ji tak získal vč. toho šáska, je to škoda ale v podstatě mě to nevadí, toho hrotu tam zbyla půka. Zdá se mi že lepší reprodukci však mít ani nemůže, už jsem na ní nahrál přes 150 standart desek a někdy velice sprohýbaných i dokonce popraskaných a furt ji řadím mezi mé přenosky s nejlepší reprodukcí.

Optal bych se autora druhého příspěvku (ted nevím přezdívku protože píšu toto v editoru Very Happy) co chce za ten chlebňík, pokud ho tedy má, a co by za něj chtěl, možná bych měl zájem. Ale určitě jde o ,,omyl" protože aby tam VK051 ,,držtela" tak by jste musel napcpat tak 3 vedle sebe, to je právě ta co patří do těch ,,bílých hadích hlav" a jehly se mění že se vložka pootáčí do boku, ale VK03 to je něco jiného, ta tam pasuje.

Jinak pokud někomu něco říká VK05 tak je to to samé jako VK051, akorád se jednalo o jedny z prvních.



vk051.jpg
 Komentář:
Foto VK051 též VK05

Stáhnout
 Soubor:  vk051.jpg
 Velikost:  9.53 kB
 Staženo:  159 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: út leden 26 2010, 18:46    Předmět: Citovat

Torzo vložky PS17 vydražené na aukru za 20,-


878438463.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  878438463.jpg
 Velikost:  46.92 kB
 Staženo:  143 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12332
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út leden 26 2010, 18:58    Předmět: Citovat

Zkoušeli jste někdo porovnat nahrávku desky pomocí starého ramínka a klasické přenosky a nahrávku na moderním šasi s moderní vložkou (Ortofon 78 a podobné) ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: út leden 26 2010, 21:37    Předmět: Citovat

Sendyx napsal(a):
Zkoušeli jste někdo porovnat nahrávku desky pomocí starého ramínka a klasické přenosky a nahrávku na moderním šasi s moderní vložkou (Ortofon 78 a podobné) ?


Ne, ale VK051 (byla téměř nová a jedna z posledních) a PS17 jo, a PS17 vítězí, když problém je, že gramofony co jsou na tyto magnetodynamické nemají 7Shockedt a zase to zbastlit? To jedině pořídit si to ,,retro" které točí 78 a doněj by ,,možná" šla ta Ortofon 78. Ale neřeš to (svrbějí mě trošku prachy a nerad bych přistupoval k této variantě)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12332
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út leden 26 2010, 21:39    Předmět: Citovat

Dají se koupit DJ gramce, které 78 umí, a dají se upravit některá česká šasi. Mi poslal jeden chasník stejný kus z Ortofonu a z hadí hlavy a byl to sakra rozdíl, možná daný i jiným tlakem na hrot.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: út leden 26 2010, 21:44    Předmět: Citovat

Sendyx napsal(a):
Dají se koupit DJ gramce, které 78 umí, a dají se upravit některá česká šasi. Mi poslal jeden chasník stejný kus z Ortofonu a z hadí hlavy a byl to sakra rozdíl, možná daný i jiným tlakem na hrot.


Tlak na hrot neřeš, mám jedno gramo, zmínil jsem se ho, je to chlebník, domásku stlučenej, talíř motorek atd je PAILLARD a přenoska ultraphon na tzv. ocelové jehly a nemá to ani přítlaak na štolování, rád bych si na tom něco poslech ale ta přenoska je nějáká vysláblá či co, raje to portichu v rádiú, je tam magnet a cívka, ale prí dle kolegy by měla plnohodnotně hrát bez veškterých předzesíků atd
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund