Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

RLCGDQ most BM559 - problém s měřením L a C

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jef111



Založen: May 27, 2006
Příspěvky: 2131
Bydliště: okr. Olomouc

PříspěvekZaslal: po červen 16 2008, 12:43    Předmět: RLCGDQ most BM559 - problém s měřením L a C Citovat

Ahojte.
Před pár dny jsem si koupil teto krásný mostík. Byly tam nějaké drobné vady v kontaktech a tak, to už je vše odstraněno.
Ale s jedním si stále nevím rady:
R, G, U měří na všech rozsazích správně.
Na rozsazích 1 - 3 L a C měří taky správně, teda nejsem si úplně jist (protože měřím elyty které se obecně měří problematicky a cívky nemám odměřené na jiném RLC ovšem velká chyba tam nebude) ale vypadá to že jsou OK. Na rozsazích 4 - 10 přístroj ukazuje asi 60% ze skutečné hodnoty, na všech sedmi rozsazích se chyba zdá úplně stejná. Samozřejmě že zapojení měřícího obvodu respektuju jak je naznačeno na panelu přístroje.
Snažil jsem se vylučovací metodou určit konkrétní obvod kde by závada mohla být, ale zatím jsem nenašel žádný obvod, který by byl samostatný jen pro ty rozsahy L a C které nefungují. Navíc se mění zapojení měřícího obvodu pro rozsahy 1-3 a 4-10. To první zapojení tedy funguje, druhé asi ne. Jenže je problém že se využívá (tedy tak jsem to pochopil) stále stejného obvodu, který se jen vhodně "přeskládá" pomocí přepínače rozsahů. V samotném přepínači chyba nebude, propískal jsem jej a všechny spoje propájel. Je tam ještě obvod pro vylopučení odporu přívodů, u toho nevím přesně zda se na těch rozsazích něco nepřepíná i v něm. Stejnosměrná napětí na deskách podle dokumentace zhruba sedí, žádné střídavé hodnoty nemám kdispozici abych je mohl přesněji proměřit. Je tam spousta obvodů, které jsou samostatné jen pro měření L a C, ovšem pro všechny rozsahy. když tedy rozsahy 1-3 fungují tak prostě nevím.
Dokumentaci mám kompletní, mohl bych ji případnému ochotnému rádci naskenovat.
Poraďte prosím někdo aspoň jak pokračovat.
Díky Martin

_________________
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet Very Happy
www.sigmaphon.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jef111



Založen: May 27, 2006
Příspěvky: 2131
Bydliště: okr. Olomouc

PříspěvekZaslal: po červen 16 2008, 14:48    Předmět: Citovat

Tak malá oprava, měření indukčnosti vypadá že neměří správně na žádném rozsahu, na nízkých rozsazích mi to ukazovalo asi polovinu z vypočítané (pomocí rezonanční metody - generátor + osc. a paralelní rez. obvod se známou kapacitou) a na vysokých zase asi 4-násobek vypočítané. Nemyslím si že by se touto metodou mohla udělat taková chyba ve výpočtu. Indukčnosti byly samozřejmě bez jádra, vzduchové.
Kondenzátory na rozsazích 1-3 měří určitě dobře, zkoušel jsem to asi na 10 různých kapacitách a ukazoval vždy správně (srovnávám s jiným měřičem).

_________________
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet Very Happy
www.sigmaphon.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund