Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

SHARP Tape deck RT 10 - Noise Reduction
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19534
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá červen 06 2008, 18:15    Předmět: Citovat

konosuke napsal(a):
Deck SHARP RT-10 ? ten má LED level meter, normal (Fe) kazety budit do +3db max., měří se špičková hodnota signálu (top). (to jen starší ručkové VU budíky pouze do 0.00 dB - meřily hodnotu efektívní, cca 70% max.
Dolby NR je plně kompatibilní s pozdější verzi dolby B. Komprese dynamiky zesiluje určité složky freq.spektra v oblasti pianissim. Proto poslechem dolbovaného snímku vzniká následným vypnutím dolby klamný subjektivní dojem že systém ubírá výšky. Není tomu tak.
Rezervu jakosti máte v kazetách typu II. - chromdioxid CrO2. Zde možná vyhoví záznam bez použití dolby.

Tak s tím měřením úrovní bych nesouhlasil: on si každý výrobce nastavoval citlivost měřičů úrovně podle rychlosti náběhu a odběhu poněkud jinak.
Čistě špičkový indikátor s velmi dlouhým odběhem v poměru k náběhu způsobí to, že nahrávka s uhlídanou 0dB je o 6-9dB slabší, než by pásek snesl (předpokladem je seřízení indikátoru na nulu při definovaném zkreslení, tedy při plném vybuzení pásku trvalým sinusovým signálem).
Opačný extrém tvoří VU-metr, který se nastavuje na výchylku 0dB při trvalém sinusovém tónu o 40% napětí potřebného pro plnou úroveň. Tedy ukazuje o cca 8 dB víc, což je v pořádku, protože na krátké špičky nereaguje, jeví se tedy jako nepříliš vhodný pro magnetofony, zato jeho údaj lépe odpovídá subjektivně vnímané hlasitosti. Pro jistotu se doplňoval indikací krátkých špiček, někdy se závislostí na době trvání špičky (krátkou to například ukázalo až při +5dB, delší při +2dB, tak dlouhou, že by zkreslení bylo postřehnutelné, už při 0dB)
A u různých magnetofonů si tedy výrobci volili různě složitá zapojení indikátorů s různě rychlou odezvou na impulsní signál a empiricky, často poslechovými testy, stanovili nejvhodnější úroveň, při kterých měřidla ukazují plné vybuzení. Většina případů "něco mezi" a nejde šmahem stanovit, že to ukazuje zrovna efektivní hodnotu.
Dolby NR není jen kompatibilní s Dolby B, je to totéž, jen jinak pojmenované.
To jen pro úplnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: so červen 07 2008, 8:14    Předmět: Citovat

modulování pásku je jeden velký kompromis, naštěstí se to díky pozvolnému nárůstu všeho v analogovém světě neprojevovalo tak jako přešponování samplů...
Docela by mě ale zajímalo, jaká byla praxe v modulování záznamu u profi strojů, kde snad zvukařská čest velela nepřebudit ani ty špičky, třeba pro pozdější přepis na desku. To se tam nechávala ta dynamická rezerva pro sichr?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12335
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: so červen 07 2008, 10:12    Předmět: Citovat

Závisí jak kde, a co se zpracovávalo - primární záznam, mastering... proto je taky být zvukařem umění. Master už asi nebyl problém, deska měla cca 50dB dynamiku, pásek 60...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jopek



Založen: Apr 02, 2007
Příspěvky: 96

PříspěvekZaslal: pá červen 13 2008, 5:36    Předmět: Citovat

máte někdo větší zkušenosti s tím videem ?
Jak je to s jeho přebuditelností a kolik by měla byt max uroveň vstupního signálu ? Tuším že tam bude nějaká standartní line in vstupní citlivost ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: pá červen 13 2008, 9:51    Předmět: Citovat

jopek napsal(a):
máte někdo větší zkušenosti s tím videem ?
Jak je to s jeho přebuditelností a kolik by měla byt max uroveň vstupního signálu ? Tuším že tam bude nějaká standartní line in vstupní citlivost ?


zaznam audia na video používam aktívne, musím povedať že kvalita zaznamu je viac než dobrá, inač by som si nerobil kopie CD na kazetu, ako píše hill, niektore videa umožnuju vypnuť obrazovu časť a zaznamenavať iba audio, ine zasa to maju vyriešené tak , že režim LP je LEN pre zaznam hifi audio, ja to mam tak u JVC HR-D370E, samozrejme pri takýchto videí by nemala chýbať ručne riadenie zaznam. urovne zvuku člil REC LEVEL, ale bohate postačí aj automatika ak si signál pred vstupom do videa ustrážiš na mixáku, zo skusenosti môžem povedať že páske v kazete nevadí vybudenie ani +3 dB plných +6 dB aspon na mojom videu je už počuť premodulovanosť. Neviem prečo je to tak ale zaznamy urobené napríklad na videu NEC z roku 1987 a nasledne prehrane na novodobom panasonicu niesu prehrávane tak kvalitne, akokeby tam bola nejaká "kompresia" je to nejake skreslené, ak v tom paňaku prehrám nové zaznamy urobene na videu LG taktiež HiFi stereo , tak aj prehravka na paňaku je krásna čistá. neviem no nejako sa tie záznamy starých a nových videí biju,

ale zaverom by som povedal, že ak by si nahraval skušky kapely na HiFi video tak tým nič neskaziš, jedine to budeš mať na inom "médiu"

VHS forever Very Happy Wink

_________________
Budu-li moci, tak nepřijdu, ale nebudu-li moci, pak určitě přijdu
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund