Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ADSL kabeláž..?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Gabca



Založen: Sep 20, 2004
Příspěvky: 118
Bydliště: Košťálov (Pojizerí)

PříspěvekZaslal: po listopad 28 2005, 16:10    Předmět: ADSL kabeláž..? Citovat

Zdravim !!!
Potreboval bych poradit jak to je s kabelama(zapojením).Kdyz si budu chtít na pevny lince zridit ADSL at uz od VOLNYHO ci TELECOMU.Ono totiz od skatulky co ma TELECOM tahno paralelku do pokoje obyc dvojlinkou-v pohode to na obyc modem staci.A jde mi o to jestli pri ADSL se zapojuje uz vice "fousů":to by znamenalo nahradit dvojlinku uz telefonackym kabelem.
A este jake mate zkusenosti s ADSL pripojenim od VOLNYHO a jake od TELECOMU.

Za odpovedi predem diky Gabca.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19545
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po listopad 28 2005, 17:39    Předmět: nevadí Citovat

ADSL jede po normální telefonní lince, takže mu musí dva dráty stačit. Je otázka, jak dalece je ten kabel vhodný pro telefon, pak by mohl nastat problém se spolehlivostí spojení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Gabca



Založen: Sep 20, 2004
Příspěvky: 118
Bydliště: Košťálov (Pojizerí)

PříspěvekZaslal: po listopad 28 2005, 17:42    Předmět: parada Citovat

Tak to je parada no delka je asi 10m.Takze to bude asi v pohode.

Gabca.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
martintl



Založen: Jul 13, 2004
Příspěvky: 61
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po listopad 28 2005, 20:36    Předmět: Citovat

dulezite je zapojit spliter PRED rozdelenim na paraelku , do spliteru vede 2drat od telecomu (line) ze spliteru vede jeden 2drat (tel) pokkracovani telefoni liky na tu zapoj paraelku, na duhy 2drat (xDSL,ADSL) napoj adsl modem (adsl i tel za spliterem musi byt vedene kazde samostatnyma 2dratama), pokud chsces mit v pokoji telefon musis tam vest 2x 2drat = 4draty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út listopad 29 2005, 6:26    Předmět: ADSL Citovat

ADSL je VF namodulováno na normální telefonní vedení. Využívá se toho, že normální telefonní linka je plánována na přenos hlasu-tedy 300-3400Hz. Ty "dráty" jsou ale schopny přenést s jistým útlumem mnohem vyšší frekvence, mnohdy až k 1MHz. Útlum vedení záleží na řadě okolností-hlavně na délce vedení a průřezu vodičů.
Trochu se to dá přirovnat ke slučování antén pro rádio a televizi. Na střeše máš třeba kruhový dipól pro VKV a třeba logaritmicko-periodickou anténu pro TV. Pomocí slučovače (splitteru), kde je dolní (VKV) a horní (TV) propust (zjednodušeně, nemluvím o příjmu v 1.TV pásmu, které je pod VKV) se signály sloučí do jednoho kabelu. Na konci bude televizní zásuvka, která má v sobě rozbočovač TV/R. Jsou zde opět filtry, které signály rozdělí.
Trochu podobně je tomu u ADSL. Na ústředně je zařízení EWSD (což je telefonní ústředna) a zařízení DSLAM (ADSL multiplexer-dalo by se říct "internetová ústředna"). Z EWSD vystupuje Tvoje telefonní linka s nastavenými parametry (telefonní číslo, operátor, doplňkové služby). Ta pracuje v pásmu 300-3400Hz a dodává stejnosměrné napětí 60V pro dálkové napájení telefonního přístroje na konci vedení. Z DSLAMu vystupuje ADSL signál, vstup je nastaven na zvolené parametry (rychlost, provider). Oba signály jsou opět pomocí slučovače (splitteru) sloučeny do jednoho páru vedení-to aby se nemuselo dělat další vedení pro ADSL. Zde je to jednodušší-signál z ústředny jde přes dolní propust a signál z DSLAMu rovnou na vedení-to proto, že v "telefonním" pásmu nic nevysílá, aby se "nepletl" do jiné služby-signál proto není třeba filtrovat. Ta propust je tam proto, aby signál z DSLAMu neprocházel zpět do vstupu ústředny EWSD-jí by to sice nevadilo, ale impedance tohoto vstupu je pro VF signál natolik malá, že by to ADSL signál zatlumilo-telefon by fungoval, internet ne.
Doma se musí signály zase rozdělit, ato HNED NA PŘÍVODU, PŘED PRVNÍ PARALELKOU. Délka vedení a umístění splitteru nehraje roli, ale přívod do vstupu splitteru musí být "čistý", nesmí na něm být nic napojeno (zabezpečovací zařízení, fax, telefon). To proto, že po drátech běží jak NF (telefon) tak VF (ADSL) signál. Tedy ze vstupu LINE rovnou na přívod do baráku, na zemní kabel nebo vedení ze sloupu. Do výstupu PHONE si napojíš všechno to, co pokračovalo dál-všechny paralelky, zabezpečovací zařízení, fax, analogový modem, budeš-li ho na něco dál používat. Prostě celý rozvod po baráku. Na výstup ADSL připojíš jen ADSL modem. Délka vedení mezi splitterem a modemem nehraje roli, ve splitteru není žádný aktivní prvek, buď je tam jen oddělovací kondenzátor (aby stejnosměrné napětí z telefonní linky nešlo do modemu) a někdy vůbec nic a je to spojeno paralelně s přívodem.
Jestli máš třeba novou kabelizaci, přívod Ti jde do sklepa nebo do garáže a tam je skříňka, ze které jde do každé zásuvky jeden kablík (mívá 2 páry), tak je nejlepší dát ten splitter tam. Přívod LINE na kabel ze země, PHONE na původní rozvod a DSL si propojíš na volný pár, co jde do zásuvky v pokoji, kde je PC. Tam odmontuješ původní telefonní zásuvku a dáš místo ní dvojitou (pozor-musí být pro 2 linky, každý konektor svoji svorkovnici, existují i zásuvky kde je to paralelně!). Do jedné z nich si zapojíš původní pár a tam bude telefon (fax, modem.....). Do druhé připojíš ten pár zapojený na DSL ve splitteru-a tam půjde jen ADSL modem a nic jiného. Jen tak pro zajímavost-je-li zásuvka zakončená (tedy odpor 470K a dioda uvnitř) je správné zapojení to, při kterém je dioda pólována ZÁVĚRNĚ k napětí linky. Zjistíš to jednoduše-je-li na odporu napětí, otoč přívodní dráty. Pokud nemáš multimetr (ale snad ano Laughing Laughing ) zvedni telefon a zkratuj drátkem vývody odporu. Pokud v telefonu lupne a ohluchne, otoč dráty, máš to obráceně. Když je zásuvek víc, je správné nechat ten člen jen v jedné, poslední a na ostatních ho přerušit-stačí přeštípnout jeden vývod u odporu nebo diody. Ten člen je tam kvůli dálkovému měření poruch. Otočením polarity při měření se dá zjistit, zda je vedení přerušené, nebo až do zásuvky dobré a odpojen je pouze přístroj.
Jinak pokud si necháš před splitterem paralelku udělá to tohle. VF ADSL signál "poleze" do toho telefonu-odřezává ho právě ta dolní propust ve splitteru. Telefonu to nevadí a nepoznáš vůbec nic, volat se z něj dá-ale nepůjde Ti internet. Impedance telefonního přístroje je pro tyto signály příliš malá, dojde k zatlumení ADSL signálu a modem vůbec nenaběhne. Při některých telefonech a malé vzdálenosti od ústředny někdy ano, ale spojení padá. Nebo musíš zvednout telefon na té paralelce když chceš na internet-aby se rozpojil vyzváněcí obvod. Prostě se to chová jakkoliv podivně.
Parametry kabelu-vyhovuje leccos, i dvojlinka. Jen nesmí být nikde porušená izolace, svody. Třeba ISDN chodí i po nadzemním drátovém vedení (holé dráty na izolátorech)-pokud tedy do drátů nerostou stromy. ADSL jsem zatím na to ještě nezkoušel.
Je to celkem jednoduché, není na tom celkem co zkazit. Přeji mnoho zdaru při drátování.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Gabca



Založen: Sep 20, 2004
Příspěvky: 118
Bydliště: Košťálov (Pojizerí)

PříspěvekZaslal: út listopad 29 2005, 13:54    Předmět: MOC DEKUJI....... Citovat

Pánové smekám před Vámi klobouk a moc Vám dekuji ted uz je mi to jasne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund