Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ADI ProVista E44 Obraz sa roztahuje a nejde synch(přesun)

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Humbuck
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po říjen 10 2005, 23:33    Předmět: ADI ProVista E44 Obraz sa roztahuje a nejde synch(přesun) Citovat

Pred nedavnom som pre frajerku na inzerat kupil 15palcovy CRT monitor ADI ProVista E44 z roku 98-99.

Isiel v pohode tyzden mozno 2 a potom sa zacal kazit. Obraz sa rozsiruje do stran hlavne do vysky ale aj sirky a pritom sa akokeby zvacsia pixle.
Dakedy sa pri tom aj rozsynchronizuje.

Zacina to spravidla po 5min po zapnuti. Dakedy pomoze "pobuchanie" - to nasvedcsuje studeny spoj.

Preto ho chcem hladat ale chcel by som vediet dopredu v akom obvode by mohla byt chyba? Ci VN (obraz pri poruche nestmavne) alebo v obrazovom zosilovaci alebo zdroji ci dakde uplne inde....

A este jedna zavada:
Monitor pouziva na 1024 /765 na 75HZ. Cim sa da vyssia frekvencia tak sa obraz rozostri. Da sa to dako odstranit alebo viac zaostrit. Zevraj tam moze byt vyschnity elit. na napajani obrazoveho zosilovaca.

Rovnako sa mi zda ze je posunuta (konvergencie) červená od modrej. Na mojom EIZE sa to da nastavit v menu. Ako to nastavim u nej ked taka funkcia v menu nieje.

Dakujem moc za podnetne rady.
Návrat nahoru
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3490

PříspěvekZaslal: út říjen 11 2005, 14:28    Předmět: Citovat

častá závada. Jde o pokles VN, čímž se obraz roztáhne vodorovně i svisle (protože svazek elektronů letí pomaleji a je tedy déle vychylován). Zpravidla po přidání jasu se roztáhne více a naopak. Příčina je většinou ve stabilizaci VN , méně často ve vadném VN trafu. Protože pro stabilizaci VN se používá jeden z vývodů na VN trafu, vřele doporučuji propájet všechny vývody na trafu, hlavně ty mimo podkovovité uspořádané vývody.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
daton



Založen: Mar 05, 2005
Příspěvky: 192

PříspěvekZaslal: st říjen 12 2005, 19:53    Předmět: Citovat

Souhlas s Bretem1 ale mrkni i na okolí a např uzemnění potenciometrů ostření a jasu trafa u některách traf to bývá mímo hlavní vývody i když studeňák zde by způsoboval spíš rozostření případně změny jasu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
humbuck
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st říjen 12 2005, 20:58    Předmět: Citovat

dakujem vam zajtra sa do toho pustim
Návrat nahoru
Humbucker
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út říjen 18 2005, 18:01    Předmět: Citovat

Tak otvoril som to. A na 1. pohlad ten monitor bol pre servis hrozne zle spraveny. Pomali kazdy kabel naletovany priamo na doske alebo pechu takze sa to nedalo ani poriadne porozoberat a urobit tak pristup k suciastkam hlavnej dosky....

Na 1. pohlad nebolo na doske vidno ziadny studeny spoj . kontroloval som hlavne VN cast. Tak som prepajkoval hlavne VN trafo a kazdu vacsiu suciastku. Cievky tranzistory kondiky. Kondiky elity som pomeral C metrom ci maju spravnu kapacitu.

No zapojil som to a robi to znova. Na pobuchanie sa to da do normalu. Moze byt chyba na tej doske co je priamo na obrazovke? Tu som nekukal. Inak je to tak divno spravene ze signal z PC ide priamo na dosku co je na obrazovke. Je to normalne - este som to tak nevidel.

Aj ked je to zapnute a je tam porucha nevidno alebo nepocut nikde dake srsanie alebo sly konakt. Co by to mohlo byt???

Diky moc za radu.
Návrat nahoru
Choose



Založen: Mar 08, 2005
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: so listopad 19 2005, 20:04    Předmět: špatný spoj. Citovat

Tak tohle se mi stávalo taky. Studeňák byl už v hlavním zdroji monitoru. Tzv od elektrické přípojky 1.trfíčko. Je tam jeden velký odpor snad něco kolem 50 ohmu, ale můžu se plést. Jeto asi 3 roky zpátky. No a protože se celkem dost žhavý a byl tam studenák tak jsem zjistil ,že po zahřátí a rozpínáním propadne níž. To způsobý celkový pokles napětí v celém monitoru a jakoby skoro pozhasnutí.No ale jinak bych zkusil zapojit do el. a zkusit tzv. pobouchávání.(Obrázeným koncem šroubováku,Nevodivím) do plošňáku.To mě to tahle pomohlo lokalizovat orient. místo závady.Jinak přeju ať se to podaří.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ViPali



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 524
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út listopad 22 2005, 14:23    Předmět: Citovat

Pozri moju odpoveď na AOL v inej diskusii. Chyba môže byť rovnaká. Čo sa týka poklepávania, omnoho účinnejšie je drevenou tyčkou zatláčať do jednotlivých súčiastok tak, aby sa čo najmenej hýbal plošák.

Ak je to ten odpor v napájaní Vn (cca 1 Ohm vo vetve 80 V) tak v momente keď sa ti zmenšuje obraz mohol by dýmiť. Hľadaj ho niekde v strede dosky na polceste medzi Vn a zdroj. trafom, alebo pri zadnom okraji dosky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ViPali



Založen: Nov 21, 2005
Příspěvky: 524
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út listopad 22 2005, 14:36    Předmět: Citovat

Zabudol som, na Vn trafe sú dva potenciometre na ostrenie obrazu a na jas, jas je aj na doske.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund