Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dimenzovani trasformatoru, kapacit a diod v zesilovaci
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6331
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: čt duben 24 2008, 14:42    Předmět: Citovat

já bych to řekl, že to bude mít 2 x 24 V...
změř to (pro zatížení se dá pak sehnat 24 V žárovka snad v každém el. krámě)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
anonym






PříspěvekZaslal: čt duben 24 2008, 20:57    Předmět: Citovat

Páni,
tuším máte pár technických problémov. Tu sú načrtnuté riešenia:
- výkonové zaťažovacie odpory sa dajú krásne nahradiť trebárs 6 W drátový odpor Tesla, lepší je smaltovaný, a šup s ním do zaváraninového pohára s vodou. (Pre tých ortodoxných, s destilovanou vodou). Výkon krátkodobo aj 1 kW.
- výkon trafáka orientačne je prierez stĺpika, (u EI, M stredného), na druhú. Príklad EI plechy 32 mm na výšku 32 mm dáva cca 100 VA, (3,2x3,2=10 na druhú je 100 VA).
- dlhšie nepoužívané elektrolyty nie je vhodné "prasknúť" rovno na menovité napätie, ale na zdroj prúdu, trebárs 1mF = 1 mA. Kondenzátor sa postupne sformuje a nakoniec takto zistíte aj jeho skutočné "záverné" napätie.
- "zdroj prúdu" si vyrobíte trebárs jednocestným usmernením a vyfiltrovaním sieťového napätia, (pozor na ochranný odpor 10-100 ohm v sérii s diódou), čím dostanete zhruba 330 V. Cez primeraný odpor nabíjame kondenzátor. Príklad: kondenzátor 4,7 mF/ 63V. Odpor je 330 V - 80 V/ 5 mA = 47 k/ 1 W. Na kondenzátore predpokladáme po ustálení, (môže trvať aj desiatky minút), napätie 80 V. POZOR! POZOR! Hráte sa so sieťovým napätím! A v kondenzátore je celkom slušný náboj! Po experimente treba okamžite vybiť cez malý odpor, nikdy nie do skratu !!!
- či má kondenzátor nejakú kapacitu, sa dá orientačne zmerať pomocou nabíjacieho času cez ohmmeter, prepnutý na vhodný rozsah. Po preplnení displeja resp. nekonečnu na stupnici , prepólujeme kondenzátor a odmeriame čas. Toto funguje na 6 V aj 450 V kondenzátoroch. Príklad:
"socialistický" 4,7 mF/63V kondenzátor sa na trebárs (vymýšľam si!) 20 kohm rozsahu po prepólovaní nabije za 33 s, nový 4,7 mF/6 V za 29 s. Z toho vyplýva, že starý je úplne v poriadku, dokonca má vyššiu kapacitu ako ten súčasný. Inak časová konštanta RC člena je tau=R.C. Z toho sa dá tiež určiť kapacita. Kondenátor s prerušeným prívodom "nevykazuje" časovú komštantu.
- orientačne sa uvádza kapacita cca 2,2 mF/ 1 A pre bežné napájacie zdroje, atď. atď.
Dúfam, že uvedené informácie budú prospešné pár luďom ...
Dolfi
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund