Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Toshiba V454 pruh nahoře???

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
daton



Založen: Mar 05, 2005
Příspěvky: 192

PříspěvekZaslal: po listopad 14 2005, 19:04    Předmět: Toshiba V454 pruh nahoře??? Citovat

Ahoj tak jsem narazil na video Toshiba V454 nejprve se zdálo že jsou totálně špinavé hlyvy, šup přes celou obrazovku. Vyčištění nepomohlo ale při přetáčení jsem zahlédl kousek obrázku v horní část. Sundaljsem hlavu a zkontroloval jednotlivá vinutí a ještě jednoudůkladně vyčistil. Dal jsem to do kupy a naskočil obraz s pruhem nahoře asi 2cm který šumí a strhává se tam obraz. Zkusil jsem dostavit dráhu nejprve vodícími kladkami kolem hlavy. Ale ten pruh se mi nepodařilo odstranit jen se přidávali další. Potom jsem zkusil treging hlavičku a taky nic prostě ten pruh tam stále je a nejde odstranit. Prosím nenapadá nějakého šikulu jak to odstranit?? Začal jsem přemýšlet nad tím zda není hnutý některý systém v videhlavě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19540
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po listopad 14 2005, 21:14    Předmět: Citovat

Pořád špatný sklon stopy - hlavy začínají číst pozdě. Pravděpodobně je levý sloupek příliš nízko (někdy se uvolní sloupek v jezdci a zapadá dolů). Dolní okraj pásku se při náběhu na buben poškozuje a hlavy se "trefí" do svých stop ažv místě, kde už se pásek srovnal a sleduje spodní hranu bubnu.
Poznamenej si polohu zvukové/servo hlavy a posuň ji dopředu nebo dozadu tak, aby se ti ten pruh ostěhoval do viditelné části obrazu. A pak pomocí vodicích sloupků ten pruh co nejlépe potlač. Přitom stále sleduj vedení pásku podél osazení bubnu. A, až to nebude chtít být lepší, vrať zvukovou/servo hlavu tam, kde byla. Pokud se objeví pruh znovu a třeba je i jinde, posuň tu servohlavu na opačnou stranu a postup opakuj.

Jestli ale vodicí sloupky nevydrží ve stejné výšce, bude veškerá snaha marná.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
daton



Založen: Mar 05, 2005
Příspěvky: 192

PříspěvekZaslal: po listopad 14 2005, 21:54    Předmět: Citovat

Díky Hille zítra to vyzkouším a dám vědět ale pravým sloupkem jsem hýbal až mi narazil pásek na drážku okraje bubnu a začal se ohýbat no a pk jsem jel zase zpět ale moc to nepomohlo ale zkusím to znovu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19540
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po listopad 14 2005, 22:10    Předmět: začátek snímku Citovat

To, že chybí hořejšek obrazu, znamená, že je něco špatně na náběžné straně bubnu, tedy vlevo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
daton



Založen: Mar 05, 2005
Příspěvky: 192

PříspěvekZaslal: út listopad 15 2005, 19:36    Předmět: Citovat

Ahoj Hille tak jsem to prověřoval a děla jsem pokusy s náběžnou hranou pásku ale f tom to není. Ten pruh tam je nezávisle na nastavení levého vodícího pruhu a rovněž na to nemá a ani by asi nemohl mít sloupek pravý. Pokud se ho pokouším nastavit do středu trekingovou (zvukovou a trakční ) hlavou do středu přejde hned dolů - zkrátka bych řekl, že se drží na spodní straně vertikálního synchro impulsu. Vůbec mi není jasné jak k tomu dochází, kdyby to bylo možné, řekl bych že se videozesilovač zapne o chvíli déle než na začátku obrázku. Rozhodně bych řekl že to dráhou není protože ten impuls při rozladění levého sloupku je šum, ale pruhledný, na pozadí je obraz, kdežto v tomto pruhu je jen čistý šum a je ostře ukončen nejde jako při rozladění pásku do stracena. Napadá vás někoho co to může být?? Díky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19540
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st listopad 16 2005, 8:47    Předmět: Tak to je šlus Citovat

Pak už zbývá osciloskop a podívat se na zesílený FM signál ještě před demodulací (je vyvedený ze zesilovače u vývodu z rotačního trafa). A synchronizovat signálem přepínání hlav. Měl by se objevit souvislý pás zašuměného FM signálu - v podstatě přepínané signály z obou hlav, mezi nimi pokud možno žádné mezery. V nejlepším případě by amplituda měla být stejná bez ohledu na to, zda jde o hlavu lichého nebo sudého půlsnímku. Pokud se amplitudy střídají, dosluhuje jedna z hlav na bubnu
Jestli jsou v tom signálu kolmo ohraničené díry (a obvykle stejně široké), je skutečně chyba v časování přepínače. V tom případě je ale výška šumového pruhu na obrazovce TVP konstatntní.
Jestli má jeden (nebo oba) z průběhů náběžnou rampu, zkus pomocí vodicích sloupků, jak se mění. Jestli není vliv příliš výrazný při půlotáčce sloupku, jsou už tak sjeté hlavy, že se včas nezaboří do pásku a na pravé straně ho příliš brzy opouštějí, takže zůstane chvíli bez signálu. To je případ, kdy šumový pruh na obrazovce mění svou výšku.

Ale tohle se bez současného sledování, co to dělá, těžko radí
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
daton



Založen: Mar 05, 2005
Příspěvky: 192

PříspěvekZaslal: st listopad 16 2005, 18:26    Předmět: Citovat

I tak díky za podnětný nápad. Zkusím to ještě dnes večer a i zítra jsem si na to vyčlenil čas. Dám vědět co se mi podařilo a co ne. Každopádně jak to tak čtu a co se mi jeví na TV to vypadá na hlavu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
daton



Založen: Mar 05, 2005
Příspěvky: 192

PříspěvekZaslal: čt listopad 17 2005, 12:26    Předmět: Citovat

Tak už jsem na to přišel ale neopravil. Ještě jednou jsem si dobře prohlédl hlavu a zjistil jsem, že jeden systém je prasklý a jen tak tam držel , asi na vinutí které bylo dobré. Jinak hlavu jsem předtím měřil osciloskopem a našel jsem tam signál, který bych připodobnil barvonosnénu signálu v TV u secamu a vždy ob jeden byl o polovinu menší. Zkusil jsem hýbnout levým sloupkem ale nepodařilo se mi ho zvýšit nad ani o trochu jen se začaly oba zmenšovat. Potom jsem tam našel ten signál přepínání, tam byly obdelníky s mezerou která vycházela na možná míň než desetinu zapnuté doby asi určitě míň nevím jak bych to popsal lépe. No vše svědčilo o tom že signál z hlavy je z jednoho systému podstatně slabší no a potom jsem přišel na ten prasklý systém tak že konečná.Díky za rady.
PS. Jen mě přecejen není jasné jak to že ten pruh byl ostře ukončen tedy trhala se tam trochu synchronizace ale ne mnoho jestli tam nebylo ještě něco víc ale to už vzhledem k té hlavě řešit nebudu jen - akademicky bych rád slyšel vaše tipy co to mohlo dělat nebo zda vada byla ještě někde jinde. Dík. [/b]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> DVD, VHS, SAT Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund