Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

oprava zdroje do plazmove tv

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ftoz



Založen: Apr 02, 2008
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 16:48    Předmět: oprava zdroje do plazmove tv Citovat

Zdravim, uz nejakou dobu se vrtam ve zdroji z plazmove tv. Je to hrozny, porad mi neco zlobi. Ten zdroj ma tri okruhy, pro maly napeti 8-14 V, pak okruh pro 60V a okruh pro 170V. Kazdej z tech okruhu je spinanej vysokonapetovym mosfetem. Na obrazku(q201, q301 a q351). Ty okruhy nabihaj postupne se zpozdenim. Nejdriv nizky napeti, pak 60v a nakonec tech 170V. Mel jsem to ve stavu, kdy fungovaly ty dva prvni okruhy, ale tech 170V nenabehlo. U kazdyho toho vysokonapetovyho mosfetu je nejekej RCC kontoler, kterej asi hlida proudy toho mosfetu, ale nevim, jak to funguje. Kdyz jsem to dostal, byl vyhorelej mosfet, co zpousti 170v ( na obr q201, a tranzistor q186 ze spousteci sekvence toho mosfetu). Ty jsem vymenil a jeste jsem vymenil jeden tranzistor na rcc kontoleru u 170V okruhu. Ted jsem to zapnul a zase mi vyhorely predradny vykonovy odpory 33 a r134 ado haje zase ten mosfet q201.
Nevite nekdo, jak postupovat pri takove oprave? Mam ke zdroji manual, ale stejne si nevim rady. Zdroj je vymakanej, ma to diagnostiku proueni okruhu a jiny vymozenosti. Name je to prilis slozity. Umel by nekdo opravit?



zdroj1.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  zdroj1.jpg
 Velikost:  232.76 kB
 Staženo:  369 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ivan_Ryger



Založen: Mar 02, 2005
Příspěvky: 1273
Bydliště: Bratislava, Petrzalka

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 16:57    Předmět: Citovat

to je pekne prehľadná schéma, vidno, že ju kreslili odborníci Very Happy
Skúste, či nemáte na výstupe toho FET-u skrat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7949
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 18:33    Předmět: Citovat

Nechci tě zrazovat ani podceňovat protože opravit to můžeš jen proto že nevíš že na to nemáš. Myslím že se od výsledku vzdaluješ každým dalším zapnutím. Ty bloky napáječů se mění celý a profíci vědí proč. Ale pokračuj, myslím že nemáš co zkazit. Rád bych ti poradil ale není co. Takovou radu jsi asi nečekal co? klidně mě pošli do p...le a zkoušej to dál.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ftoz



Založen: Apr 02, 2008
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 19:23    Předmět: Citovat

Jo jeste jsem se chtel zeptat na jednu vec, jak funguje ta PFC ochrana? Kdyz se treba objevi vysoky napeti na zemi? To se proste jen ten zdroj vypne? Nebo dojde automaticky ke zniceni toho svabu, co to hlida?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ftoz



Založen: Apr 02, 2008
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 19:33    Předmět: Citovat

Nehledam tady presny konkretni reseni, ale nekdo zkusenej treba vi, kdyz odejde tohle a tamto, cim by to mohlo byt. Tak kdyby treba nekdo poradil, nebo dal aspon dobrej tip, nezlobil bych se
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33995
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 20:56    Předmět: Citovat

PFC nie je ziadna ochrana, ale kompenzacia ucinniku!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3490

PříspěvekZaslal: pá duben 04 2008, 11:23    Předmět: Citovat

Oprava asi vyžaduje hlubší znalosti. Když kvůli průrazu Q201 odešel Q186, moc bych se divil, že přežil Q185. Bohužel na schematu není vidět buzení pro Q201 (přichází zprava), to je nutné nejprve změřit odkud přichází - tam bude určitě něco proražené, o to se Q201 spolehlivě postaral - poté při dalších zkouškách bych zkusil např. odpojit elektrodu D u Q201.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ftoz



Založen: Apr 02, 2008
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: pá duben 04 2008, 11:56    Předmět: Citovat

presne tak, kdyz odesel poprve q201, tak byly prorazeny i q186 a q185. To jsem vsechno vymenil. Pote zdroj fungoval bez spusteni 170V okruhu. promeril jsem vsechny odpory ,diody a tranzistory ve zdroji, zadny nehazi zkraty. Nevim, jestli muze dojit ke zniceni tranzistoru, tak aby byl prechod prerusenej, to netusim. Kazdopadne jsem to premeroval uz nekolikrat a furt nic, asi bude chyba jinde.Nejak se mi nezdal ten rcc kontroler u toho q201. Nevim, jak ten kontroler presne funfuje, ale jsou tam 3 u kazdyho mosfetu jeden. Je to takovej malej plosnak a kdyz ho vyndam, tak ten okruh prestane proudit. Kazdopadne jsem to promeroval a jeden tranzistor se mi tam nezdal, mel asi polovicni odpor, nez ten na tom kontroleru vedle. Tak jsem ho vymenil a shorel zase q201 a vykonovy odpory r133 -r168. Ten tranzistor , co jsem menil, byl na steny napeti i proud,akorat vstupni odpor, byl malinko jinej . U toho puvodniho byl odpor mezi DS cca 1Kohm a u toho novyho 1,2kohm. Ale presne ty stejny tranzistory byly na q186 a q185 a ty kdyz jsem vymenil tak jely ok.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3490

PříspěvekZaslal: čt duben 10 2008, 9:15    Předmět: Citovat

Nevím, zda jsi už problém vyřešil, ale to měření odporu mezi G a S jsi jistě prováděl u zapájeného tranzistoru, protože jinak bys nemohl naměřit nějaké kiloohmy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ftoz



Založen: Apr 02, 2008
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: po duben 14 2008, 16:58    Předmět: Citovat

no zatim jsem to nevyresil, ale chyba bude nejspis v tom rcc kontroleru, ja uz fakt nevim, kdyz ho oddelam, tak se zdroj normalne zapne, vse bezi i ten tranzistor co ridi 170v je seplej, ale bez toto kontroleru ten obeh dal nejde. jakmile tam zastrcim ten kontroler, zdroj se ani nerozjede a shori ten ridici mosfet a predradny odpory. Ten kontroler jsem taky promeroval, je tam vlastne jen nejakej integrac 5233 jeden tranzistor a pak naky diody a odpory. Zkousel jsem promerit ten kontroler s tim vedlejsim, co je na okruhu 60v a zadnou vyraznou zmenu jsem nenasel. Fakt uz netusim, cim by to mohlo byt, ale asi to bude uplne jinde. Mozna ve zpetny vazbe, nebo co ja vim
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund