Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: pá duben 11 2008, 11:49 Předmět:
Teď jsem zahlídl kuřecí salám se sýrem - ono to má na první pohled mozaiku jako dobrej salám s kousky špeku, jenže je to nejspíš komplet kuře protlačený přes síto, doplněný "sýrem", co nikdy neviděl mlíko.
Je zvláštní, že tohle je problém starej spoustu let a pořád se prodává,pořád se prodává...
Blátivá mazlavá konzistence - takový byl společný jmenovatel většiny hodnocených výrobků. Důvod se jmenuje kůžová emulze. Poznáte ji snadno: když se do salámu zakousnete, hmota se vám v ústech jakoby dělí na stále menší a menší kousky, které chutnají nakysle. "Kůže se uvaří a na dva dny naloží do speciální směsi organických kyselin - to ale není nic závadného - kůže úplně zkřehnou, pak se opláchnou a rozkutrují na hmotu, které se říká kůžová emulze," vysvětluje Palásek. "Nakysle chutnají proto, že té kyseliny tam vždycky trochu zůstane." Druhým průvodcem levných uzenin jsou separáty, tedy strojově oddělené maso od kostí. "Výrobce tím řeší dva problémy: jak se zbavit odpadu a jak získat levnou surovinu. Za zlikvidování kostí by musel zaplatit kafilerii asi sedm korun za kilo. Takhle srazí odpad na minimum a ještě za patnáct korun separát prodá," říká Eduard Slanec.
Separáty jsou zdravotně nezávadné, ale snižují kvalitu výrobku. Proto jsou také v některých výrobcích úplně zakázány. Z těch levných jsou to například špekáčky nebo salám Junior či Gothaj. Jenže i v nich se občas objevují. Potvrdil to i tento test. U výrobků, které nejsou definovány vyhláškou, se objevit mohou, ale musí být uvedeny na obale, slovy "strojně oddělené maso". _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.