Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

automatika k brane

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
anonym






PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 15:26    Předmět: automatika k brane Citovat

Ahojte machri,
potrebujem Vasu pomoc. Chcel by som si urobit automatiku k brane. Ide o dvojkridlovu, ale lahku branu. Rozmyslal som nad motorom zo stieracov, ale to neni iste ci to utiahne. no hlavny problem je v tom ako docielit aby sa brana zastavila ked sa zavrie a aj ked otvori a bolo by dobre aj ked bude nejaka prekazka v ceste a nasledne urobila opak (cize a sa bude otvarat a bude tam auto tak sa opat zatvori) ak som to spravne pochopil tak ked silou zadrzim motor tak stupne prud, cize ak je to pravda tak sa tam da pouzit taktiez nejaky pripravok ktory by pri takomto stupnuti prehodil napr rele.
No problem je aj v tom ze na ovladanie potrebujem pouzit modul ktory pri prijati RF signalu zopne a pri dalsom RF signale rozopne rele. Ide o rele ktore v pohode zvladne aj 10A takze tam by nebol problem, no neviem ako mam vyriesit to ovladanie kedze aj ked nad tym stale rozmyslam tak mi nic jednoduche a lacne nenapada co by to robilo. Ale vlastne ide o princip tocenia taniera v mikrovlnke, ked sa zapne ide do prava a ked sa vypne a zapne ide do lava. ale to su len napady vobec netusim ako je to tam robene.
Prosim pomozte mi. ak by ste vedeli nejaky lacny motor co by sa dal pouzit alebo aj nejaky napad na mechaniku pre otvorenie a zatvorenie kridla brany tak prosim napiste aj to.
Velmi pekne dakujem za podnety.
Jozef
Návrat nahoru
galjo



Založen: Jul 15, 2005
Příspěvky: 1352
Bydliště: záp.slovensko

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 16:37    Předmět: Citovat

Videl si už originál zatváranie na bránu ?? Ked to chceš ťahať s motorom zo stierača ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
anonym






PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 17:00    Předmět: Citovat

to bolo jedine co mi hned napadlo, ale rad si necham poradit. Co narhujes?
Návrat nahoru
mtajovsky



Založen: Sep 19, 2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 17:21    Předmět: Citovat

Na motor ze stěračů a vůbec levné řešení zapomeňte. Jednak se vlivem nečistot, sněhu atd. může posuv velmi ztížit, potom konstrukce nemůže být fórová a lehká, například vzhledem k větru. Změna směru je možná různě, od použití bistabilních KO až k použití polarizovaného relé se dvěma stabilními polohami. To, co chcete ale bude spíš chtít komplexní logiku zohledňující signály čidel a polohu vrat.

Pokud si to nekoupíte hotové, bude tam ovšem více mechanické práce a kovoobráběčky, než elektronického bastelní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jardajar



Založen: Dec 16, 2007
Příspěvky: 553
Bydliště: Neratovice

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 17:23    Předmět: Citovat

A určitě bych tam dal světelné závory... Protože řešit to přes odebíraný proud je o nežádoucí zastavení vrat např. při větru, ale hlavně o poškozené auto.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
anonym






PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 18:04    Předmět: Citovat

mne ani nejde o nejaku repliku profi zariadenia, ale skor o taku zaujimavost a radost ze nieco spravim. staci uplne jednoduche otvorenie a zatvorenie. asi najhlavnejsie by mi bolo zbastlit nieco ako je v tej mikrovlnke ze pri prvej aktivacii motora ide doprava a pri dalsej naopak, proste zapnem rele ide doprava pride do konca vypne najlepsie obycajny spinac, ktory jednoducho pripojim k mojmu modulu s relatkom a ten ho vypne a pri dalsom zopnuti rele ide dolava.
ide mi o jednoduchost. O zamrzanie sa nemusim bat lebo v zime je tam tolko snehu ze aj tak byva vkuse otvorena. Este mozno akurat tak nejakly vystup k el. zamku ktory by aktivovalo cca 1sekundu pred otvorenim.
Návrat nahoru
jardajar



Založen: Dec 16, 2007
Příspěvky: 553
Bydliště: Neratovice

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 20:18    Předmět: Citovat

Jestli to chceš řesit takhle jednoduše, dá se to vymyslet pomocí pár relátek a stálého napájení. Nebylo to to nic moc, ale na druhou stranu by se jen zašroubovaly dráty. Pochopitelně kdyz počítáme že mechanická stránka věci by byla vyřešená. Já osobně bych na to ale udělal elektroniku která by hlídala i přítomnost na překážky, krajní pozice atd. Není tak složité udělat ovládací část pořádně. Podle mě bude náročnější udělat spolehlivou mechaniku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
stanleyv



Založen: Jan 21, 2007
Příspěvky: 123
Bydliště: Trnava

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 20:39    Předmět: Citovat

V niektorom "Urob si sam" som na to videl komplet navod, len si nepamatam v ktorom.....ALe bolo to nieco starsieho data....mozno aj 10 rokov do zadu ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kbulda



Založen: Oct 23, 2007
Příspěvky: 1525
Bydliště: u Mělníku

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 21:07    Předmět: Citovat

Elektroniku se nevyplatí vyrábět. Za ty hodiny co na tom necháš, tak když si v práci vyděláš, koupíš to hotové a nebude tě bolet hlava z vymýšlení 3,14čovin.

http://www.enika.cz/cz/instalacni-elektronika/bezdratove-ovladani---system-bosys/ridici-jednotky-pro-vrata-a-brany/rx-door.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jozinecko



Založen: Mar 27, 2008
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2008, 22:46    Předmět: Citovat

no mne ide hlavne o to ze mam modul ktory sa zopne alebo rozpoji rele na RF signal z PC, uz mam k tomu aj ovladacky atd., takze to tam musi byt, cize aj to je dovod preco nexcem tieto uz hotove vyrobky a taky ze len na tlacitko som nikde nevidel. dokonca aj toto vypada super: http://www.kvetakov.net/clanky/konstrukce/ toto je super, mozes si to sam urobit ak sa ti nechce tak za 3tis, super politika obchodu=) ale mne neni treba display ani rf primac, to uz mam a prerobit to neviem.

add:// mne stale neda pokoj ten tanier v mikrovlnke. Vsak sa kuknite. Zapnete toci sa doprava, vypnete, zapnete a toci sa dolava a takto dokola. Neviete niekto co je tam pouzite? K tomu by sa dala pridat aj ir zavora, myslienka:) tento obvod by aktivovalo moje relatko v module, ako nahle by prislo k nejakemu koncovemu bodu tak by na module sa spojil spinac a vyplo by ho cize dvere by boli zavrete. Znova by sa aktivoval modul a zopol by relatko, cize teraz by elektronika udala inverzne napajanie a motor by sa tocil opacne, cize by sa brana otvarala, opat az kym by sa nespojil spinac paralne k prvemu a tym by sa brana zastavila cize by bola otvorena. vypada to jednoducho=)
problemy:
1.ten obvod ktory pri aktivovani koncoveho spinaca prehodi "kvazi vyhybku" a tym ide inverzne napatie.
2. spinac ktory sa pri stlaceni nezopne ale len vysle impulz zopnutia ktory vlastne len raz spoji kontakt na module cim vlastne rozpoji relatko. a tu sa da pouzit paralelne aj IR zavora ktora akoby tiez stlacila toto tlaciko. cize by pri preruseni aktivovala tlacitko a to by len raz (to je dolezite aby nezostalo spojene ale len spojilo a hned rozpojilo) deaktivuje modul a tym aj pohyb brany. a tak nemoze dost k poskodeniu napr. auto lebo: modelova situacia: zatvarani sa prerusi IR zavora a tym padom zastane pohyb brany, a pri jej opatovnej aktivacii sa uz nebude zatvarat ale otvarat, cize nemoze sa stat aby ak je prerusena zavora isla brana dalej.

no mne to znie celkom logicky a nie ako SCI-FI, ale citim sa ako Jules Verne
Very Happy asi o tom napisem roman, "cesta k automatickej brane za par korun"

Dakujem za pomoc, vazne si to cenim
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
emichal
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: pá duben 04 2008, 3:17    Předmět: Citovat

take jsem experimentoval s branou,někde jsem něco našel na netu a upravoval , už nevim kde ,ale použita obyčejna PIC16F84 Smile
dam na upload,kdyby chtěl někdo pokračovat v pokusech



schema_brana.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  schema_brana.JPG
 Velikost:  79.2 kB
 Staženo:  117 krát

Návrat nahoru
Chenzee



Založen: Jun 26, 2007
Příspěvky: 464
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: pá duben 04 2008, 5:32    Předmět: Citovat

Přesně jak psal emichal, toto jsem také viděl a myslím, že jsem si to i stahoval s tím programem, ale mě na tom všem zarazilo, že pokud by došlo k poškození relé, došlo by i k poškození motoru (ty relé by měly být 2kontaktové aby vždy druhý kontakt rozepnul reverzní chod). Jinak určitě zakomponuj i bezp. čidla, protože by se mohlo stát (a to jak vaše tak i třeba návštěvy) malé dítě bude chtít proběhnout, zakopne a než se posbírá, mohlo by dojít k tragédii. Také jsem něco takového chtěl konstruovat, takže jsem přemýšlel nad všemi možnými situacemi, které mohou nastat a z toho mi vyplynulo, že koupit pohony bude to nejlepší (ikdyž ne nejlevnější) řešení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.23 sekund