Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

řízení RGB led
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12458

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 19:11    Předmět: Citovat

To je O.K., nemusíš se omlouvat, vždyť PWM může být i s proměnným kmitočtem. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mtajovsky



Založen: Sep 19, 2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 21:52    Předmět: Citovat

1) Spínací zdroj versus spínaný zdroj. Nebudu se přít, podle mě ten zdroj sám něco spíná (eletrický proud), proto jsem napsal spínací. Spínaný by znamenalo, že on sám je spínaný něčím jiným.

2) Jedná se o baterku, tedy omezené energetické zdroje. Chce někdo tvrdit, že puštění napětí 5V přes odpor do LED je energeticky OK? Na odporu bude kolem 3,6V, na LED 1,4V, to je účinnost 28%. Jak si představuji spínancí zdroj proudu? Jednoduše, jako malou spínací nabíječku, třeba. PWM, snímací odpor s úbytkem okolo 0,1V a zpětná vazba. Ale i když tam nebude zdroj proudu, tak bude mnohem lepší snížit těch 5V spínacím stabilizátorem třeba na 2V a tepve potom to pustit na obvody LED a spínat přes FET. Třeba jako v PC, když se spínacím zdrojem přímo na desce vyrobí nižší napětí speciálně pro procesor. Za vyzkoušení to jistě stojí.

Mimochodem, neříkejte pan mtajovsky, je to nick a působí to komicky. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5017
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st duben 02 2008, 23:15    Předmět: Citovat

to mtajovsky: Prostě se mi nezdálo, že byste myslel vážně myšlenku osadit ke každé diodě spínací(spínaný) zdroj. Nějak jsem pominul fakt, že to má být napájené z baterie. Když jsem tam viděl stabilizátor 7805, prostě mě to nenapadlo.
Proto mi snaha o úsporu pár set mW za cenu přidání 3 spínaných zdrojů přišla neadekvátní ("nechci slevu zadarmo").

Kromě toho, modré a zelené vysoce svítivé diody mívají úbytek spíš ke 3V, a spínaný zdroj taky má jen omezenou účinnost.

Mimochodem, znáte nějaké prakticky použitelné zapojení nebo IO, který by se na diskutované místo hodil, reguloval proud a byl cenově srovnatelný se zbytkem obvodu?


citace:
Mimochodem, neříkejte pan mtajovsky, je to nick a působí to komicky.
Mně to komicky nepřipadá, vy tu jako jediný provozujete vykání, což mě tak rozhodilo, že mi připadalo neslušné říci jen nick. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12458

PříspěvekZaslal: čt duben 03 2008, 9:48    Předmět: Citovat

citace:
1) Spínací zdroj versus spínaný zdroj. Nebudu se přít, podle mě ten zdroj sám něco spíná (eletrický proud), proto jsem napsal spínací. Spínaný by znamenalo, že on sám je spínaný něčím jiným.

Nic proti vašemu vysvětlení, jen teď nevím, jest-li mezi zdroje označované podle vás a podle jiných klást rovnítko. Docela mě to zmátlo při dalším vašem výkladu. Ono totiž pouze zajištění úbytku na snímacím odporu 0,1V a zpětná vazba nezajistí zvýšení účinnosti, pokud nebude v obvodu nějaký akumulátor energie - nejčastěji indukčnost. Jinak ten úbytek bude muset zajistit regulační tranzistor, ale ne ve spínacím režimu.
Jinak obecně se zdroje pracující ve spínacím režimu označují jako spínané. Spínací zdroj bych označil takový zdroj, jehož úkolem není primárně vyrábět napětí a proud, ale spínat nějaké jiné zařízení. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mtajovsky



Založen: Sep 19, 2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt duben 03 2008, 10:46    Předmět: Citovat

No, tak ta indukčnost je samozřejmá. Původní tazatel měl možná více specifikovat to zařízení. Pokud dělá něco s uP, tak jsem předpokládal něco většího, než baterku na 4 tužkové. Něco jako akumulátorovou na 6V, ale to by byla potíž se stabilizací na 5V, takže spíš 9,6V NiCd nebo 12V olověný akku. A těch ledek možná i více. A tady by se určitě vyplatilo trochu polaborovat než tam jen tak frknout spojitý stabilík a odpory na sražení proudu. To byl smysl mého příspěvku; jestli proudové zdroje nebo srazit napětí impulsovým stabilizátorem, na tom bych tak nebazíroval - to už by vyšlo z průběhu vývoje a zkoušek zapojení a celé by se to mělo podřídit energetickým kritériím.

Jinak obecně se zdroje pracující ve spínacím režimu označují jako spínané. Spínací zdroj bych označil takový zdroj, jehož úkolem není primárně vyrábět napětí a proud, ale spínat nějaké jiné zařízení.

Já vím, že se to tak říká, ale je to nelogické. A spojitých zdrojů používáme přídavné jméno a u těch impulsních zase trpný rod - spínaný. Analogicky bychom tedy měli používat ne spojitý, ale v trpném rodě spojovaný nebo spojený nebo tak nějak, což je ovšem pěkně uhozené, že.

P.S. pokud by (čistě náhodou) někomu více vyhovovalo tykání, stačí říct (tedy napsat), rád to přijmu a je to vyřízené. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund