Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zapojení UC3525

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: pá říjen 21 2005, 18:36    Předmět: Zapojení UC3525 Citovat

Potřebuji poradit.Začal jsem bastlit ten svařovací invertor z polských stránek co je na uploadu a chci ho oživovat postupně,jenže jsem narazil na problém.Zdrojovou část mám a tak jsem chtěl vyzkoušet jestli mám impulzy na výstupu UC3525 a nic,ani tˇuk.Už se v tom hrabu jak dlouho a nevím si rady.Obvod jsem vytáhl a zkoušel na kontaktním poli podle katalogovýho zapojení a zase nic.Koupil jsem už i druhý jestli není vadný,ale chová se stejně.Může mi někdo říct jestli v tom není nějaká finta?
Mám vše podle katalogu a jediný čeho jsem docílil bylo že při zavadění o pin 8 (soft start)naběhly impulzy,ale jen asi 1V a to je málo,mělo by tam být plné napájecí napětí a navíc po odpojení napájení už se zase nenaběhly.Asi se spíš jen samovolně rozkmital.
Navíc podle schématu od svářečky je na pin 10 připojen potenciometr pro regulaci proudu,ale mě se to zdá divný,protože podle knížky o spín.zdrojích je tento pin na zablokování zdroje log1.
Nemusí být treba výstup zatížen nebo něco co v katalog. zapojení není a proto mě to nechodí?
Poradte prosím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: po říjen 24 2005, 11:42    Předmět: Citovat

Tak nevím,podle toho že se nikdo neozývá soudím asi že je to dost divný že ten integráč nezačne kmitat.Mrkněte prosím na to katalogový zapojení- http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/U/C/3/5/UC3525AN.shtml
a řekněte mi názor jestli to podle něj musí začít kmitat po připojení napájení.Mám to úplně stejně akorát že na výstupu 11 a 14 to přímo měřím osciloskopem proti sobě 11 a 14,proti zemi,proti plus a prostě nic.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
anonym






PříspěvekZaslal: čt říjen 27 2005, 13:11    Předmět: Citovat

Aby vystupni tranzistory obvodu fungovaly, tak musi byt mezi vyvodem 11 a zemi odpor a mezi vyvodem 14 a zemi taky odpor a na vyvodu 13 musi byt napajeni. Velikost odporu napr. 1k a osciloskopem musis merit prubeh na techto odporech. Asi to tak mas zapojene, ale z prispevku to nebylo zrejme. Pokud to ani pak nepujde, hledal bych zavadu v pripojenych soucastkach, zkontroloval bych jestli to neni napetim na nejakem vyvodu zablokovane atd.
Návrat nahoru
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: čt říjen 27 2005, 19:02    Předmět: Citovat

Ten vývod 13 vím,to je napájení výstupních tranzistorů,to mám.Už se mi to (záhadně)rozkmitalo,musím se přiznat,že ani nevím jak jsem toho docílil,možná nějakej blbej kontakt na tom poli,ale další problém mám v tom,že podle katalog.zapojení je tam potenciometr zapojenej na zem,vývod 2 a 16.Když se mi to rozkmitalo,zkoušel jsem potenc.odpojit protože ve schématu svářečky je zapojenej potenc. na jiný vývody a navíc vývod 2 není vůbec zapojenej.Jak jsem odpojil pot.od vývodu 2,přestal kmitat,takže nevím jestli se ta svářečka nebude muset překopat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
anonym






PříspěvekZaslal: po říjen 31 2005, 8:11    Předmět: Citovat

Jeste male upresneni: ty vystupni odpory 1k, o kterych jsem psal v minulem prispevku mohou byt zapojeny jak proti zemi, tak i proti napajeni (pin 13). Napetim na techto odporech se pak budi vnejsi vykonove tranzistory. Pises, ze pin 2 neni zapojeny. To se mi zda divne, protoze je to neinvertujici vstup chyboveho zesilovace a ten se myslim bude prevazne pouzivat k nastaveni sirky vystupniho pulzu. Ale nevim presne o jake zapojeni se jedna, takze ani neznam rezim, v jakem bude tento IO pracovat.
Návrat nahoru
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: út listopad 01 2005, 10:04    Předmět: Citovat

Jedná se o svařovací invertor který najdeš na uploadu pod názvem amat_spawarka,tak na to prosím mrkni,mě se to zdá taky divný a navíc ta regulace je zavedená do pinu 10 který slouží pro chod nebo přerušení chodu IO.Stím zapojením to prostě nechodí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
anonym






PříspěvekZaslal: st listopad 02 2005, 11:21    Předmět: Citovat

Stahnul jsem si schema svareciho invertoru (SI) a zacnu chybovym zesilovacem. V zapojeni neni pouzit protoze neni potreba hlidat vystupni napeti jako u klasickeho pulzniho zdroje, ktery funguje tak, ze se vystupni napeti pripojene na delic porovnava s referencnim napetim a kdyz se vystupni napeti zmensi, komparator se preklopi a pulzne sirkovy modulator, kde se porovnava napeti pily oscilatoru s vystupnim napetim komparatoru, zvetsi stridu vystupnich pulzu a tim se zvetsi napeti na sekundaru pulzniho trafa a i vykon, ktery toto trafo prenese. Pri zvetseni vystupniho napeti se zase strida zmensi. Ale to jsem odbocil od tematu. Ve schematu SI je dulezite, aby vystup chyboveho zesilovace neovlivnoval PWM modulator. Toho lze docilit bud osetrenim jeho vstupu, anebo primo jeho vystupu (pin 9), tak jak je to ve schematu. V zapojeni SI se nehlida vystupni napeti jak uz jsem psal, ale hlida se strida vystupniho signalu. Autor to resil nasledujicim zpusobem: Pouzil integracni clanek R7, C9; coz je zjednodusene receno prevodnik stridy na napeti. Zvetsi-li se strida, zvetsi se i napeti na C9 a tim i na pinu 10, otevre se tranzistor uvnitr IO a zablokuje PWM, tim napeti na pinu 10 opet klesne, tranzistor se zavre a PWM se odblokuje. Myslim si, ze tato regulacni smycka je zapojena dobre a mela by po nastaveni trimrem PR1 fungovat. Podtrzeno a secteno ve schematu jsem nenasel zadnou zasadni chybu v zapojeni (hodnoty soucastek jsem neprepocitaval a nekdy to ani dost dobre nejde, ale snad je to vse OK). Myslim si ze by to mohlo fungovat. Pokud ti to nejde, asi bude zavada jinde. Snad jen bych jeste overil, jestli napetim na pinu 9 neni zablokovany PWM modulator; nevim presne jestli tam ma byt zem nebo Vref, nejlepe asi bude to overit zkusmo.
Návrat nahoru
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: st listopad 02 2005, 13:47    Předmět: Citovat

Proto to teda nejde,protože to nemám komplet osazený ten plošnák,chtěl jsem to oživovat postupně abych měl jistotu že jsem někde neudělal chybu.Nemám tam ten výkonovej usměrnovač,aby mě nešlo 230V dál a při manipulaci mě to neprokleplo.Takže mě nezbývá než to komplet osadit a doufat že to pojede jestli jsem to dobře pochopil.Každopádně díky všem za přispěvek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: čt listopad 03 2005, 11:21    Předmět: Citovat

Záhada vyřešena.Po podrobným prozkoumání originál plošnáku jsem zjistil že pin 2 je přímo spojen s 16 Uref a tím pádem to musí kmitat,jenže ve schématu není zapojen pin 2 a jelikož jsem si navrhl plošnák svůj podle schématu,tak mi tam vznikla ta chyba.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
anonym






PříspěvekZaslal: čt listopad 03 2005, 14:33    Předmět: Citovat

K predchozimu prispevku jenom male upresneni: To, ze vystup obvodu kmita neni podmineno napetim na pinu 2, ale na pinu 9, protoze tento je pripojen primo na vstup PWM modulatoru a napeti na nem ho muze zablokovat (0V), nebo odblokovat (Vref). Na druhe strane je ale pravda, ze pin 9 je vystup chyboveho zesilovace a napeti na nem by melo byt nastaveno prostrednictvim jeho vstupu (piny 1 a 2). Pripojenim Vref na pin 2 se zrejme podarilo dostat vystup OZ do kladne saturace, a tim se na nem objevilo referencni napeti, ktere odblokovalo PWM. Aby ale zapojeni OZ bylo korektni, myslim si, ze by mel byt mezi piny 9 a 1 zapojen odpor napr. o velikosti 10k. OZ se pak bude chovat jako napetovy sledovac a napeti na pinu 9 bude stejne jako na pinu 2.
Návrat nahoru
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: po listopad 07 2005, 17:49    Předmět: Citovat

S tím odporem z pinu 1 na 9 jsem to zatím nezkoušel,ale prubnu to a budu sledovat co to dělá na oscil..Jinak deska SI je oživená,zkoušel jsem to do zátěže dvou žárovek a musím říct že je to pěkná rušička rádia,ale to se snad odstíní krytem.Funguje to,ale otáčením potenciometru se nemění ani napětí ani šířka impulzu,ven jde stále asi 97% plného napájení.Nevím jestli se to nedá doladit tím integračním článkem R7,C9 a nebo se to začne měnit až podle zátěže?Mrkněte na to prosím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
anonym






PříspěvekZaslal: út listopad 08 2005, 8:12    Předmět: Citovat

Myslim si, ze na to, aby to neco regulovalo a menila se strida vystupniho signalu to musi byt zatizene (jinak neni co regulovat). Hodnotu integracniho clanku bych zatim nemenil. Zkusil bych zmerit digitalnim multimetrem napeti na pinu 10 jestli se meni se zmenou zateze.
Návrat nahoru
Kocur



Založen: Mar 27, 2005
Příspěvky: 343
Bydliště: Loštice

PříspěvekZaslal: út listopad 08 2005, 12:10    Předmět: Citovat

Jo myslím že jsi to přesně trefil,protože po asi 8 přečtení polského popisu jsem pochopil,že ty 3 odpory 1 Ohm tvoří vlastně bočník na kterým je úbytek a snímá se na pin 10 a pak je tam něco jako že se má dát misto nich odpor 5 ohm na vyzkoušení a tím bude úbytek větší pro ty žárovky který mají malý odběr,no budu to zkoušet.Při těch 3×1ohm na pinu 10 byla vidět na oscil.velice malá pila,kterou ten obvod nemohl zaregistrovat a změnou toho bočníku vlastně odsimuluju velkou zátěž kterou každý doma nemá.
Je to řešeno jako u svářeček WTU,kdy při nezatížení nereaguje na změnu polohy potenciometru a na výstupu je plné napětí pro lepší zapálení oblouku a po zatížení se sníží proud na nastavenou hodnotu.
Díky moc za radu a ochotu,ted už namotat jen ten ferit.
Ještě se naučím POLSKY sakra.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund