Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

BRANNĚ TECHNICKÁ ČINNOST

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19531
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt březen 20 2008, 16:00    Předmět: BRANNĚ TECHNICKÁ ČINNOST Citovat

Ne, to nechci strašit.
Ale tak se jmenovala rubrika v bulletinu INFORMACE HIFIKLUBŮM SVAZARMU, z něhož jsem ji naskenoval a dal na upload.
Bohužel se mi už nepodařilo sehnat další čísla, každý z klubu měl u sebe některá a stačilo jedno dvě stěhování a podobné lahůdky u kohokoliv, aby se už příslušné výtisky nenašly.

Ty dochované jsem kdysi dal na http://upload.ebastlirna.cz pod názvy iHifiRR_MM#.pdf , kde RR_MM znamená rok a měsíc, # pak další rozlišení, pokud se příslušný sken nevešel do 2MB a bylo ho třeba rozdělit.

Kdo máte doma další čísla, která na uploadu nejsou, a můžete stránky s rubrikou BTČ (případně i jinými zajímavostmi) naskenovat v rozlišení alespoň 150 dpi v osmibitové stupnici šedých ve formátu TIFF (nejlépe komprimovaný LZW), dejte mi prosím vědět na SZ, tam už se domluvíme.
Skutečně se tam našly i dodnes cenné poklady, některé bych nominoval k zařazení do zlatého fondu bastlířských fíglů, bylo by proto škoda nechat je zapadnout prachem zapomnění.
Tehdejším nedostatkem součástek vyžadovaný tvůrčí přístup při bastlení vedl k někdy geniálně jednoduchým konstrukcím, které se dnes dělají zbytečně složitě a blbě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt březen 20 2008, 18:54    Předmět: Citovat

ten nápis je fakt strašidelný.
Ale ono to pořád ještě funguje, aspoň vloni jsem zaregistroval, že pořád existuje nějaké sdružení technických sportů a mají tzv. aktiv ! Twisted Evil
Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby tam 60letí svazáci pobírali od státu dotace pro práci s mládeží...

Mám docela hodně Radioamatérských zpravodajů, asi 10 ročníků, přes neslaný název obsahuje zajímavé prvky konstrukcí většinou přijímací a vysílací techniky, dálnopis, sstv atd. Ale představa skenování mě docela děsí a taky nevím, jak by to bylo s autorskými právy aby to nebylo konfliktní jako s těmi ČSN.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19531
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt březen 20 2008, 20:13    Předmět: Citovat

Taky mi to skenování a hlavně pak úprava pro pdf nějakou dobu trvaly.

Jak je to v případě skenu části textu nebo schémátka s autorskými právy, je přinejmenším sporné: měl by si je zveřejnit sám autor nebo k tomu dát souhlas, ale kde autora dnes hledat? Tady je jim zde učiněno alespoň částečně zadost tím, že autor je buď přímo u článku uveden, nebo nebyl uveden ani v předloze.

Proto sháním zatím jen tyto Informace hlavně pro doplnění, některým z těch, co mám, chybí občas předcházející a následující pokračování článků.
Myslím, že by i tak nějaká ta chytrá lahůdka z RZ nebo HaZ tady slušela.
A, jak říkám, hlavně jde o ukázky jednoduchých a efektivních řešení problémů, na které se dnes vyráží s bagrem místo lžičkou, protože se o té správné lžičce neví. Jen, když to vypadá hodně složitě. To je pak pro začátečníky mor, protože místo osvojení si principů funkce obvodů "něco" postaví, ale, když to nefunguje, nezvládnou najít příčinu nebo to nezvládnou obhájit jako ročníkovou práci. A to je špatný začátek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zouzel1



Založen: Jun 04, 2007
Příspěvky: 363

PříspěvekZaslal: čt březen 20 2008, 20:42    Předmět: Citovat

[quote="Crifodo"]ten nápis je fakt strašidelný.
Ale ono to pořád ještě funguje, aspoň vloni jsem zaregistroval, že pořád existuje nějaké sdružení technických sportů a mají tzv. aktiv !
Správný název je STČS - Sdružení technických činností a sportu - je to vlastně bývalý Svazarm s jiným názvem. Zaměření zůstalo stejné, modelářství, střelectví, radioamatérská činnost. Tam, kde svazarm dobře fungoval si myslím, že funguje dodnes a je určitě lepší takovou práci s mládeží dotovat, než je někde nechat chlastat a fetovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt březen 20 2008, 20:53    Předmět: Citovat

skenování je především strašně pomalé, ale zase osvětlení předlohy je nesrovnatelně rovnoměrnější než obvykle fotka. Výhodou rovnoměrného osvětlení je, že se dá ( u textu) pak použít převod do jednobitové bitmapy a ta ve formátu .gif nedostižně malá. V případě odstínů to už tak nejde, ale i tady se dá někdy použít redukce do míň než 8 bitů šedé a vychází to velikostí srovnatelně s jpg a obrazově někdy líp. Pdf obyčejně používá kompresi do jpg, i když docela s dobrým algoritmem.
Ty články v RZ obyčejně moc principiálně jednoduché nejsou, spíš dobově účelové - řeší jak s daným vybavením a základnou součástek vyrobit to, co amatér potřeboval.
nevím jestli se autorské právo nevztahuje "en bloc" k celému titulu, nejen k článku, ale podle logiky věci by se snad dalo přimhouřit oko, tohle není rejžovačka jako okolo současného vydávání norem. Jinak podle autorského zákona je myslím odůvodněno publikování díla pro účely vzdělávací a není to považováno za zcizení. Což je snad tento případ.
Zajímavé by to bylo se skenováním dobových svazarmovských a čstvts-ských publikacích o CP/M, DOS atd., což byly produkty normálně znárodněné RVHP blokem, na úvod publikace pak obyčejně nechybělo roztomilé vysvětlení, že "xxx" je přesným ekvivalentem západáckého MS-DOS, CP/M společnosti Digital Research" atd... Smile
z opatrnosti tam býval ale radši jen "kolektiv autorů".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt březen 20 2008, 21:00    Předmět: Citovat

zouzel, já natrefil na kanclík dvou veteránů a sekretářky, jednoho jsem znal z prvomájových průvodů kde chodil v takovém modrošedém kabátu s karmínovou pavézou na rukávu... Twisted Evil mládež tam nebyla ani náhodou ale třeba jen správně nevidím všechny souvislosti.
Byl jsem jako mladý lepák ve Svazarmu a připadalo mi tenkrát, že by ti modeláři i radioamatéři klidně mohli fungovat bez vojáka z povolání na sekretariátu a ideového zarámování, povinného nahánění na 1. máje, členských známek, složité distribuce materiálu shora dolů atd., tak jako spolky fungovaly a fungují třeba v Británii apod...
Jak je to teď, ani nevím, tak nebudu posuzovat. Znám jen trochu situaci ve školství, kde učitelé obyčejně už rezignovali.
Nejčerstvější zážitek je včerejší rozhovor s učitelem IT, který říká že děti jeví rok od roku apatii a že školský inspektor doporučil, aby na děti nebyly uplatňovány přehnané nároky stran kázně, pravopisu atd....
jinými slovy, inspektor říká učiteli, vys.er se na to!
o radioamatérské činnosti po pádu svazrmu jsem první roky po textilu něco četl, pak mi to přišlo iracionální a nemožné se v těch nástupnických bandách navzájem se osočujících vůbec vyznat. Dodatečně to pak osolil Cibulka převodní tabullkou, který koncesionář a věhlasný publicista článků má které krycí jméno Twisted Evil
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
zouzel1



Založen: Jun 04, 2007
Příspěvky: 363

PříspěvekZaslal: čt březen 20 2008, 21:13    Předmět: Citovat

Crifodo, máš pravdu, aparát to byl asi hrozný, ale já jsem měl spíš na mysli takové ty malé vesnické kroužky, které sice byly zastřešeny Svazarmem, ale s ideovou náplní neměly nic společného. A děcka to bavilo a něco se i naučily...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9768
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: pá březen 21 2008, 20:50    Předmět: Citovat

Hill napsal: "Ty dochované jsem kdysi dal na http://www.ftp.ebastlirna.cz , kde RR_MM znamená rok a měsíc, # pak další rozlišení, pokud se příslušný sken nevešel do 2MB a bylo ho třeba rozdělit."

Nešlo by ty skeny prosím sjednotit do jedné složky?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Radix



Založen: Nov 14, 2006
Příspěvky: 2633

PříspěvekZaslal: pá březen 21 2008, 21:55    Předmět: Citovat

Já mám kromě RZ (ty už jsem dal částečně pryč) Přednášky z radioamatérské techniky, takzvané sborníky. Ty se ale týkají spíše VF techniky. Ve své době to byly hodnotné informace, ale dnes už poněkud vyčpěly. Našel by se ještě někdo, kdo by chtěl alchymistickým způsobem jódovat krystaly?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund