Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nastavení pošty pop3 ve WIN 10
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 916

PříspěvekZaslal: út duben 23 2024, 13:44    Předmět: Citovat

Nepochopil jsi jednu věc - ona soukromá pošta nikoho moc nezajímá do té doby, dokud nepoužiješ některé z klíčových slov. Pak už ano.
Pokud se tak stane, tak v mém případě se "zajímatel" dostane pouze k novým majlům. Pokud by chtěl starší, pak ho to bude stát další kroky, a to bez jistoty, že je dostane.
U tebe bude mít celou historii komunikace za dobu existence.
Ale jak říkám, kdo chce kam...
No a co se týče chlubení se správou poštovních serverů - jsem rád, že to neděláš u nás. Nedaj Boh, abychom mali vjacej takýchto ....
Navíc je to irelevantní. Takový správce garáží ani nemusí mít řidičák. Tím chci říct, že klidně můžeš být správce, aniž bys měl ánunk oč jde. A že vás ale je Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2178

PříspěvekZaslal: út duben 23 2024, 14:21    Předmět: Citovat

Ked robim nieco mimo zakon, tak si predsa sifrujem kazdu jednu spravu napr. pgp, a vtedy je fuk, ci su na serveri, alebo u mna v pocitaci.
A ako pisal mhepp. zabezpeceny je len prenos emailov, cize od odosielatela do odosielaceho servera, tak sa uklada nesifrovany, a potom sa zase sifruje cesta ku serveru prijimatela, a tam zase je na servri nesifrovany. A sifruje sa od servra k tebe.
Ina vec je to pgp, kedy uz ty sifrujes a v takejto podobe je aj ulozeny na servroch.

A pop3 server sa da nastavit tak, ze aj ked si stiahnes emaily, tak on iba nastavi priznak, ze uz si ich stiahol, ale realne tam fyzicky este nejaky cas mozu ostat a dostane sa k nim len spravca.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
serviceman



Založen: Jul 09, 2013
Příspěvky: 4040

PříspěvekZaslal: út duben 23 2024, 14:37    Předmět: Citovat

Když už jsme u toho, je dobré vědět o švýcarské službě Proton Mail, čili mimo pravomoc evropské unie, která používá šifrování OpenPGP a i na serveru jsou zprávy zašifrované.
_________________
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mhepp



Založen: Aug 16, 2017
Příspěvky: 80

PříspěvekZaslal: út duben 23 2024, 16:10    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
U tebe bude mít celou historii komunikace za dobu existence.


Ale to jen v případě, že kompromituje poštovní server. Jinak opět uvidí pouze novou poštu.

Navíc, pokud máš opravdu potřebu řešit potenciálně nebezpečné věci po e-mailu, tak gratuluji k pocitu bezpečí. Nic jiného, než pocit to není.

Jestli jsem jako správce diletant nebo ne, to nic nezmění na tom, jak je celý emailový systém postavený. Zajímalo by mě, jak donutíš každý SMTP server po cestě komunikovat jen a pouze přes TLS. Jinak je celý e-mail v plaintextu.

PGP je úžasná věc, ale rozhodně není všespásná. Z takového e-mailu je vidět minimálně kdo s kým komunikoval. A jak jsem psal, máš ošetřené ODCHOZÍ e-maily, ale ne PŘÍCHOZÍ. Pochybuji, že přijímáš zprávy jen a pouze podepsané a zašifrované. V tom případě platí, že obsah je nutné považovat za kompromitovaný, protože nešel přes poštovní servery plně pod tvojí kontrolou. Pak tě nějaká pop3 nespasí. Pokud toto nechápeš, tak se laskavě nevyjadřuj k této problematice.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 916

PříspěvekZaslal: út duben 23 2024, 18:48    Předmět: Citovat

@pl: zajímavý posun - kdo šifruje se tedy automaticky dopouští protizákonné činosti? To je mi novinka. Provozuju ftp pro kapelu krytý SSL/TLS. To je taky protizákonné? Dělám to proto, že můžu. Pokud už si někdo dá tu práci, aby to prolomil a zjistí, že se přenášela mp3, nebo projekt v cakewalku, dobře mu tak Smile
Stejně tak zamykám byt, auto a kolo.
@mhep:Důvěra v to, že nikdo nekomromituje server je asi tak stejná, jako že nikdo neprolomí šifru. Já důvěru nemám, a proto mé soubory a zprávy nikde na veřejném serveru nebudou.
Odchozí a příchozí sis tu vymyslel sám, já nic takového nepsal ani v jednom mém příspěvku (až na tento).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mhepp



Založen: Aug 16, 2017
Příspěvky: 80

PříspěvekZaslal: út duben 23 2024, 22:20    Předmět: Citovat

Áchjo...

Píšeš o tom, že své e-maily šifruješ pomocí PGP. To se používá při odchozí poště. To vyvozuji z toho, že na dotaz, jestli všichni odesílatelé používají PGP taky, jsi neodpověděl. V praxi to používá minimum lidí, protože je to nastavené tak nešťastně, že je s tím strašný oser. E-maily chodí dvěma směry - čteš si ty, které ti přišly, protože používáš pop3. To je příchozí pošta. Nebo tomu nerozumím, je něco z toho špatně?

Důvěra... ano, v tom s tebou souhlasím. Jenže si neuvědomuješ, co taková kompromitace znamená. To totiž znamená, že serveru nemůžeš důvěřovat jako celku, tedy ani v okamžiku přijetí e-mailu. Navíc, v každém případě ten e-mail bude ležet na disku dostatečně dlouhou dobu, aby jej útočník získal i v případě pop3 (mezi doručením a vyzvednutím je vždy prodleva, byť může byť velmi krátká). Pop3 neobsahuje zasílání notifikací při přijetí zprávy. Takže se klient periodicky doptává na existenci nové pošty. (Pokud máš představu, že útočník bude každý den ručně procházet na serveru e-mailové složky uživatelů a dívat se po nových věcech, tak se, prosím, méně dívej na televizi. Skutečný útočník totiž rovnou vymění aplikaci pro správu pošty - MTA - a nechá si je rovnou posílat k sobě hned při přijetí.)

Jsem příjemně překvapen, že pro svoji poštu používáš vlastní poštovní server. Protože jinému nevěříš - jakmile tento server nespravuješ sám, nemůžeš mít jistotu, že není kompromitovaný (jeho správcem). A to zdaleka neplatí jen o freemailech/veřejných serverech. Také se chci zeptat, jak řešíš servery po cestě. Jak už jsem psal, SMTP servery si předávají obvykle e-maily v plaintextu, takže jak máš zabezpečené síťové prvky po cestě a mezilehlé poštovní servery? Už tvůj SMTP server v klidu předá protistraně e-mail v plaintextu (bez TLS).

A Tvá poznámka k šifrování: opět si vymýšlíš své argumenty a polemizuješ sám se sebou. PL nepsal o tom, že šifrování komunikace znamená skrývání trestné činnosti. Psal, že Ti to poskytuje falešný pocit bezpečí, a pokud bys chtěl takto skrývat trestnou činnost, tak to silovým složkám značně zjednodušíš. Ne, že co je šifrované, to je trestné.

Každopádně, svoji poštu mám zabezpečenou tak, aby to dávalo smysl, ale nedělám žádné obskurnosti tam, kde to nemá smysl. Tvoje řešení je jako super bezpečný záchod, který odolá běžnému bombovému útoku, ale pak snídat každé ráno nahý na balkóně. A ty zálohy máš? A jsou šifrované?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
makak



Založen: Jul 28, 2019
Příspěvky: 533

PříspěvekZaslal: st duben 24 2024, 1:05    Předmět: Citovat

Pánové, přestože se v něčem neshodujete, zdá se, že do toho vidíte dost do hloubky.
Proto si dovolím zopakovat úvodní otázku:
Jak vyřešit přechod z WIN7 LiveMail na WIN10, aby se to chovalo pokud možno podobně, tedy e-maily se stahovaly do počítače a současně zůstaly uložené na poštovním serveru ?
To první kvůli rychlosti, ale také aby byly e-maily k dispozici, když je počítač odpojený od sítě.
To druhé proto, aby se e-maily neztratily, kdyby se cokoliv přihodilo v PC.
Otázka bezpečnosti, šifrování atd. není prioritou vzhledem ke skutečnosti, že nejslabším článkem stejně vždycky bude člověk.
Ještě si dovolím připojit prosbu, aby navrhované řešení bylo použitelné pro mírně poučeného uživatele, tedy bez nároků na vysoce odborné znalosti a dovednosti.
Za kritický okamžik považuji první ostrý start v novém systému, aby nedošlo ke smazání e-mailů na serveru dřív, než se povede správná konfigurace všech parametrů a nastavení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2178

PříspěvekZaslal: st duben 24 2024, 6:11    Předmět: Citovat

pouzit bud klasicky outlook, alebo thunderbird, pripadne ineho klienta.
windows mail, ci ako sa aktualne vola proste nepodporuje cez pop3 nechanie emailov na serveri.
ak chces rychlost, tak mozes este nastavit moznost stahovat len hlavicky sprav. vtedy sa stiahne len zoznam a samotny email az ked nan prvykrat klikne.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
serviceman



Založen: Jul 09, 2013
Příspěvky: 4040

PříspěvekZaslal: st duben 24 2024, 8:00    Předmět: Citovat

POP3 s ponecháním mailů na serveru podporují jenom některé poštovní servery a při nastavování je volba jasně vyznačená.
_________________
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hape



Založen: Feb 08, 2010
Příspěvky: 477
Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)

PříspěvekZaslal: st duben 24 2024, 9:42    Předmět: Citovat

makak napsal(a):

...Proto si dovolím zopakovat úvodní otázku:
Jak vyřešit přechod z WIN7 LiveMail na WIN10, aby se to chovalo pokud možno podobně, tedy e-maily se stahovaly do počítače a současně zůstaly uložené na poštovním serveru ?...
...Ještě si dovolím připojit prosbu, aby navrhované řešení bylo použitelné pro mírně poučeného uživatele, tedy bez nároků na vysoce odborné znalosti a dovednosti...
Myslím, že to nebude nic těžkého, pokud zvládneš otevřít program, najít volbu "Přidat nový účet", nebo ozubené kolečko (nastavení) a tam ve volbě "Přidat nový účet" zadat požadované údaje, případně potvrdit některé dialogy.
Já teda integrovaný poštovní program ve Win10 nepoužívám, já používám eM Clienta, ale ze zvědavosti jsem zkusil spustit program "Pošta" a místo něj se spustil program "Outlook (new)", který zřejmě nahrazuje Poštu. V tom Outlook (new) jsem zkusil nastavit dvě e-mailové schránky, jednu mám u Seznamu a druhou u webhostingu (Hukot.net) a Outlook (new) u obou automaticky zvolil pro stahování zpráv protokol IMAP (zabezpečený), takže se není třeba obávat, že by zprávy na poštovním serveru nezůstaly.
Pokud bys trval na stahování zpráv protokolem POP3, tak to jsem nezkoušel, jestli to jde při nastavování e-mailové schránky v Outlook (new) někde nastavit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
makak



Založen: Jul 28, 2019
Příspěvky: 533

PříspěvekZaslal: st duben 24 2024, 12:43    Předmět: Citovat

Takže ještě jednou, jako pro blondýnu Smile
POP3 umožňuje stáhnout všechny zprávy do PC a volitelně na serveru zprávy buď ponechat, nebo stažené smazat.
IMAP stahuje pouze hlavičky, které jsou trvale uložené v PC, ale vlastní obsah zpráv v PC není a každá zpráva se stáhne ze serveru teprve při otevření.
Takže nehrozí, že by se zprávy na serveru smazaly.
Až sem je to myslím jasné.

A teď otázka(y):
Pokud se protokolem IMAP zpráva stáhne, zůstane už navěky uložená v PC, nebo se musí při každém otevření stahovat znovu a znovu (včetně příloh) ?

Dá se to nějakým nastavením nebo postupem vochcat tak, aby se zprávy stahovaly bezpečným protokolem IMAP (nehrozí smazání na serveru), ale současně zůstaly lokálně v PC, aby se s nimi dalo následně neomezeně pracovat i bez internetového připojení ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hape



Založen: Feb 08, 2010
Příspěvky: 477
Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)

PříspěvekZaslal: st duben 24 2024, 14:03    Předmět: Citovat

V mnou používaném eM Clientovi jde u každého účtu v nastavení IMAP serveru zvolit, jestli má do PC stahovat zprávy pro offline přístup a jestli má stahovat i přílohy, viz na přiloženém obrázku šipkami označené volby.
Jestli je podobné nastavení i v Outlook (new) nevím a ani to nezjistím, protože jsem z něj už všechny vytvořené účty odstranil (nepoužívám ho) a znovu je nastavovat se mi nechce. To už si zjisti sám. Ale předpokládám, že by tam podobné nastavení být mělo.



eM Client - nastavení účtu.png
 Komentář:
 Velikost:  28.11 kB
 Zobrazeno:  18 krát

eM Client - nastavení účtu.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
makak



Založen: Jul 28, 2019
Příspěvky: 533

PříspěvekZaslal: st duben 24 2024, 14:13    Předmět: Citovat

Super! Díky za podrobné informace. Jenom jsem zvědav, co to udělá, až se tam poprvé připojím a bude to stahovat zprávy za dvacet roků. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
makak



Založen: Jul 28, 2019
Příspěvky: 533

PříspěvekZaslal: čt duben 25 2024, 14:13    Předmět: Citovat

Nainstaloval jsem na pokusného králíka eM Client, vypadá velmi dobře, ale dostal jsem se do slepé uličky. Data vyexportovaná z Live mail se podařilo načíst, ale 18 tisíc e-mailů se nasypalo na hromadu bez rozlišení, co jsou přijaté a co odeslané.
Navíc není možné vytvořit nový účet jinak, než automaticky. Po zadání e-mailové adresy se dožaduje připojení na internet, jinak se dál nepohne. A to připojení je samozřejmě vypnuté, aby se něco nesmazalo na serveru dřív, než bude hotová konfigurace účtu a bude jisté, že je je vypnuté mazání stažených zpráv. Má to nějaké řešení ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hape



Založen: Feb 08, 2010
Příspěvky: 477
Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)

PříspěvekZaslal: čt duben 25 2024, 16:04    Předmět: Citovat

Pro podrobnější informace jim zkus napsat na jejich e-mail: info@emclient.com
Mají sídlo v Praze a se mnou kdysi komunikovali normálně česky.
Jinak jestli "Live mail" myslíš adresu "něco@windowslive.com", tak já mám také jedenu takovou. Kdysi dávno jsem si jí zřídil kvůli SkyDrive (dnes OneDrive) a teď jí používám jako účet Microsoft pro Windows 10. Na nic jiného ji nepoužívám. V eM Clientovi samozřejmě mám tuto adresu také nastavenou, ale průběh nastavení si už nepamatuji, už je to dost dlouho co jsem to dělal.
Dále, jestli se tedy bavíme o adrese na doméně @windowslive.com tak pro klid duše můžeš přes webové rozhraní v nastavení účtu zakázat zařízením a programům používat POP protokol a nebo jenom zakázat odstraňování zpráv. Potom se zprávy místo odstranění přesunou do zvláštní složky POP, viz obrázek.
Jelikož tu svou schránku @windowslive.com aktivně nevyužívám, nevím jaká je přímá adresa pro přístup do webového rozhraní. Já jsem šel přes tuhle stránku: https://www.microsoft.com/cs-cz/microsoft-365/outlook/email-and-calendar-software-microsoft-outlook



Outlook - nastavení synchronizace e-mailů.png
 Komentář:
 Velikost:  56.98 kB
 Zobrazeno:  13 krát

Outlook - nastavení synchronizace e-mailů.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund