Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

digitálny termostat
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1705
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: čt březen 21 2024, 16:08    Předmět: Citovat

JUMO bude zřejmě v jakémkoli provedení pro tazatele příliš drahé.

Za mně poslední možnost něco vzhledem trochu podobné JUMu, ale cenově levné viz Digitální termostat W3230. Na Hadexu je při odběru více než 3 kusů najednou za cenu 110Kč tj. cca 4,35 EUR za kus. Popis nastavení viz citace.

citace:
Krátkým stiskem tlačítka RESTART se termostat zapne, dlouhým stiskem se vypne. Krátkým stiskem tlačítka SET lze po rozblikání displeje nastavit šipkami nahoru a dolů požadovanou teplotu.

Dlouhým stiskem tlačítka SET a následně šipkami lze nastavit další funkce termostatu, ale ty nemusí obsluha používat tj. jen pro nastavení teploty stačí jen ta krátká část citace.


Naposledy upravil Valdano dne čt březen 21 2024, 16:27, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4291
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: čt březen 21 2024, 16:11    Předmět: Citovat

To by tuším aj šlo. Otázka kolko to vydrží?
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1705
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: čt březen 21 2024, 16:21    Předmět: Citovat

Pokud chcete levný termostat, tak si prostě kupte třeba jeden kus toho mnou odkazovaného s cenou cca 4,35 EUR za kus, namontujte na jedno z míst a uvidíte jak to na příslušném místě bude fungovat. Za nějakou dobu se pak rozhodnete zda to nasadíte i na ostatních místech. Pokud chcete mít vyšší míru jistoty co do kvality i výdrže pak si kupte něco v profi průmyslovém provedení, ale pak logicky nečekejte, že to bude levné.

Obecně je potřeba si uvědomit, že všechny ty tzv. levné termostaty, které jsem zde uváděl, a to včetně těch "lépe vypadajících" nejsou nic jiného než tzv. "low endové" zboží a tomu odpovídá i jejich provedení uvnitř, volba materiálů atd. Zkrátka u podobných levných termostatů je vždy vyšší míra nejistoty co do kvality a výdrže než u profi průmyslových termostatů a i v rámci téhož typu levného termostatu je větší míra nejistoty, že zatímco jeden kus funguje bez problému tak jiný kus může mít nějaké problémy. To samozřejmě nevylučuje, že mohou být i tyto levné termostaty pro nějaké účely použitelné. Takže prostě vyzkoušejte a uvidíte jak se budou hodit pro ty vaše účely a jak dlouho tam vydrží. Ať už na Hadexu nebo i v jiném eshopu v rámci EU máte záruku 2 roky s možností případné výměny za nový kus nebo za jiný pokud by ten samý už neměli a nebo vrácení peněz a nákup zas jiného "low endového" zboží. Wink

Při tak nízké hysterezi jako jste zmiňoval tj. okolo 0,5 °C bych očekával, že bude vyšší četnost spínání což bude mít zřejmě vliv na životnost už tak zřejmě nevalnou u použitých levných relé v těch levných termostatech. Další potenciální problém bych viděl s ohledem na četnost změn žádané teploty v životnosti těch tlačítek pro nastavování. To jsou zhruba dva potenciální problémy, které bych u toho primárně do budoucna očekával, ale třeba budete mít štěstí a přežije to i dobu záruky.

U levných termostatů mohou být kus od kusu i různé drobné vady, které si však jistě dokážete opravit sám. Například u toho W3230 tam mohou být na některých kusech některé křivě zapájené mikrospínače tak, že budou vycházet trochu mimo hmatníky v panelu a při nastavování se to bude projevovat třeba občas bez reakce na stisk. Dále třeba nepřesné a mírně vratké uchycení čelního panelu v rámečku tak, že se po stisku klávesy celý panel bude mít tendenci mírně propadat dovnitř a spínat i okolní mikrospínače, ale obvykle to není nic co by se nedalo opravit. Takže zkrátka kus od kusu je to více či méně DODO produkt tj. ve stylu Dodělej Doma. Může se stát i to, že při více objednaných kusech budou mít některé kusy mírně odlišné provedením krabičky a panelu. Prostě na nějakou preciznost provedení se u takového "low endového" zboží moc nehledí. Můžete se aspoň pokusit vylepšit životnost třeba toho W3230 výměnou mikrospínačů a relé za lepší a drobnými mechanickými úpravami krabičky a panelu pro minimalizaci vratkého provedení.

Pokud byste to zvládl, možná by bylo nejlepší postavit si termostaty sám s využitím třeba Arduina + vhodného čidla a k tomu byste použil nějaké solidnější komponenty jak z hlediska relé tak i tlačítek. Cenově by to sice vyšlo dráž než ty odkazované "low endy", ale pořád by to bylo levnější než profi průmyslové provedení a vlastní volbou některých solidnějších komponent by jste měl vyšší šanci na delší životnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.24 sekund