Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Uprava obrazu-Thomson 72cm 29DL22E

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3478

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2004, 19:49    Předmět: Uprava obrazu-Thomson 72cm 29DL22E Citovat

Mam problem s otocenim obrazu na tomto typu TV. Jednoduse receno, potreboval bych funkci, ktera byva na monitorech a to "rotaci" (rotation). Mam totiz obraz pootocen v protismeru hodinovych rucicek a stve me to, protoze treba titulky mi na leve strane zalizaji pod obrazovku a na prave strane mi konci 2cm nad obrazovkou. Zkusil jsem nahodit servisni menu a v nem jsem to neobjevil (i kdyz vse jsem nepochopil, tak jsem do toho radeji nevrtal). Klidne bych ji i rozebral, kdybych vedel, ze tam ten trimr najdu a obraz nastavim, jak ma byt. Ale vubec nevim jestli to uvnitr nastavim. Kdyby mel nekdo i schema (nikde jsem ho neobjevil), tak bych byl vdecen. Dekuji vsem za ochotu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19563
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2004, 21:38    Předmět: Citovat

Rotaci obrazu elektronicky najdeš jen vyjímečně u 100Hz TVP. Pokud ale nevíš, co tě čeká uvnitř, najdi si někoho, kdo to ví, a vůbec tam nelez. Tohle srovnat totiž není žádná holá sranda a nenechat si od toho nafackovat znamená taky přesně vědět, kam můžu a kam ne. Následuje hodně stručný návod na seřízení, ale opakuju: chce to o tom poměrně dost vědět, protože na tohle tam žádný trimr není.
Schéma je taky na nic: jde o mechanickou závadu - obvykle uvolněné a pootočené vychylovací cívky na hrdle obrazovky. A tam musíš přesně vědět, kam je ještě bezpečné sáhnout. Nejlepší, co by tě mohlo potkat, by byla záruka, protože to by byla závada na vrácení TVP (sice někdy se povede ty cívky seřídit do téměř správné polohy napoprvé, ale opravny to nerady dělají, trvá to většinou 1-2 hodiny, tak je levnější vyměnit obrazovku nebo celou televizi).
Navíc při tomto rozměru obrazovky tam jsou vinutí dost komplikovaně rozložená, takže, hneš.li jen s částí, už to nikdo nedá dohromady. Takže do opravny a bez diskuse.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3478

PříspěvekZaslal: čt říjen 21 2004, 19:25    Předmět: Citovat

Pokud je to jak rikas, tak se na to vy*eru, ale je fakt, ze jsem cekal moznost serizeni aspon uvnitr nejakym jednodusim zpusobem. Dnes tu moznost maji monitory za hodne levny peniz pres on-screen menu. Ale zase nez to dojebat, tak to radeji necham tak, urcite kvuli tomu neumru. Jinak moc dik.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Koloman
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st říjen 27 2004, 12:37    Předmět: Citovat

Jsou asi tři možnosti

1) Závada je způsobena magnetickým polem Země - zkusil bych TV otočit o 90 stupňů kolem svislé osy, nebo aspoň o trochu na jednu a na druhou stranu a sledovat jak se to bude měnit. Změna nastane okamžitě, není to tak, že po otočení by se muselo čekat. Samozřejmě jestli najdete polohu, ve které je to v pořádku, tak buď TV používat v této poloze, nebo otočit do původní polohy a seřídit.
Tímto experimentem by mohlo dojít k tomu, že se zhorší čistota barev, tzn. budou na obrazovce barevné fleky. Tento problém se odstraní pomocí demagnetizace - pokud nemáte demagnetizační cívku (nejspíš ne), tak vypnout TV tlačítkem na TV - U VĚTŠINY TELEVIZORŮ NESTAČÍ VYPNUTÍ DÁLKOVÝM OVLADAČEM - a až TV úplně zchladne, třeba po dvou hodinách, znovu zapnout. Fleky zmizí a barvy budou OK.

2) Vychylovací cívky se hnuly při provozu TV nebo při manipulaci TV (to by ale musela být hrozná rana).
U některých TV (hlavně u Sony) se stává, že vlivem provozní teploty vychylovacích cívek dojde k zmenšení plastu, kterým jsou vych. cívky uchyceny na obrazovce. To se potom projevuje prohnutím vodorovných čar (např titulků nebo je to dobře vidět na teletextu). Potom pomůže jedině nastavení a upevnění vych. cívek.

3) Špatně to seřídili ve fabrice nebo neutáhli vychylovací cívky - a to si nemyslím.

Co se týče rotace obrazu - pokud výrobce namontuje do TV rotační cívku, není v jeho zájmu, aby její ovládání schovával do servisního menu, takže bývá v normálním menu pro uživatele. Ta cívka a její řídící obvody jsou peníze navíc a je tam jenom proto, aby si to zákazník mohl doma sám porychtovat, byl spokojenej a nereklamoval to u prodejce.

Rotační cívka bývá namontovaná blízko vychylovacích cívek, je to takový kolečko z drátu obalený izolačkou, má o něco větší průměr než vychylovačky. Pokud tam tato cívka není, nemůže být nastavování rotace nikde v menu a nebude tam na to ani trimr.

U monitorů to je jiná, tam jsou mnohem větší nároky na všechno co se týče obrazu (konvergence, geometrie, čistota, ...), protože na to člověk brejlí z půl metru, musí jít přečíst minipísmena atd. Neumím si představit, jak by v TV vypadal třeba Autocad Shocked

Takže: zkontrolovat, jestli mám v TV rotační cívku. Jestli ne, tak s tím pěkně zatočit Wink a když to nepomůže, musí se nastavit vychylovací cívky.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19563
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st říjen 27 2004, 19:18    Předmět: Magnetické pole Země? Citovat

To obraz pouze posune, ale nenatočí. U in-line obrazovek se téměř dokonale stejně posouvají všechny tři barvy tak o milimetr, takže si toho ani nevšimnete. V horším případě (TVP v blízkosti rozměrného feromagnetického předmětu, například radiátoru ústředního topení) rozhodí po několika minutách po demagnetizaci čistotu barev, zpravidla jen v části stínítka. Po odmagnetování je zase chvíli vše v pořádku. Natočením TVP do jiného azimutu tento jev slábne až mizí.
Ještě může k mírné rotaci obrazu docházet při určitém způsobu zapojení vychylovacích cívek špatným zemním kontaktem v konektoru připojení vychylovaček do základní desky, kdy malá část napětí vodorovného rozkladu se odečítá od napětí rozkladu svislého.
Zatím, co při korekci poduškovitosti se podobný "přeslech" zavádí úmyslně, zde se s ním nepočítalo. Ale, že by to dokázalo natočit obraz o tolik, aby ořezával v rohu titulky, s tím jsem se ještě nesetkal. Soudím na výrobní vadu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund