Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Ruskej Kameníček
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17788
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 15:33    Předmět: Citovat

Když on je problém, že se v tom už přede mnou někdo hrabal a prý se mu jeden paket rozprsknul. Jak jsem se ptal kámošů přes tlustoproud, tak tohle žádnej elektroinstalační maník téměř nezná a někteří se s tím nesetkali za celou dobu pracovního procesu. Klasiku 0 - hvězda - trojůhelník většinou umí, ale tohle jim nic neříká, i když navenek, pokud je motor vydrátovanej na šestisvorku, je zapojení v podstatě stejný. To dvouotáčkový větráky do Sahar nebo teplenejch čerpadel je ještě vyšší dívčí, ty mají s tepelnou ochranou celkem 14 svorek. A když to zapojíš blbě, tak to může z jednoho směru skočit při přepnutí na druhej. To je pak asi vzrůšo.
Jedu tam, večír poreferuju.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hajeklubos



Založen: May 01, 2008
Příspěvky: 628
Bydliště: Praha 5

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 15:57    Předmět: Citovat

Tady je v podstatě stejné schema nakreslené pro čtyři patra dvoj spínače VS.
Je to čitelnější.
Ještě něco k skládání přepínače VS. Nesnadnější je donutit přepínač pomocí základní rohatky pracovat v režimu 1- 90st - 0 - 90st 2. Koncové dorazy nastavit na chod z 1 - 0 - 2 tedy na 180st. To koresponduje s mechanickým rozložením kontaktů (proti sobě) a stačí jeden zářez vačky na kontakty 1-2 a 3-4. Rolna se propadne, kontakt sepne. Podle tabulky každý kontakt spíná pouze jednou během přepínacího cyklu. Doufám, že to říkám správně 40let jsem to nedělal.
Luboš



přepínač Dahlander.png
 Komentář:
 Velikost:  22.47 kB
 Zobrazeno:  35 krát

přepínač Dahlander.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17788
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so únor 24 2024, 1:51    Předmět: Citovat

Takže slíbený popis dnešního dobrodružství. Přijedu tam, ze svorkovnice motoru trčí 6 drátů, sice s popisovejma bužírkama ale s totálně vyšisovaným neidentifikovatelným popisem v bukvicích. Tak jsem vzal Vadasku a reverz a otáčky dal na nulu. No a hned mě upoutalo, že ve vypnutým stavu je na jednom drátu do motoru fáze proti kostře. To je zjevná blbost.
Kniha se schématy sice byla, ale provedení jako byly u nás "modráky" akorát tady to bylo prorežimově červený. Hrozně blbě čitelný, v podstatě k ničemu.
Označil jsem vývody přepínače rychlosti žlutou popisovou bužírkou, odpojil ho a na stole ho zkusil rozebrat. Kupodivu to šlo líp než naše Obzorácký VS, při troše opatrnosti se nic nerozprskne po stole. Šel jsem po prvním paketu, protože z něho vycházela ta fáze ve vypnutým stavu. Zjistil jsem, že vačka byla pootočená o 45° a tak jsem ji o zub srovnal aby ve vypnutým stavu byly oba spínače paketu vypnutý. Když jsem pakeťák sestavoval, všiml jsem si, že na třetím paketu je prasklá v očku plech propojka v rámci paketu. Tak jsem udělal z mosaz plechu 0,2 mm novou.
Následovala montáž do stroje a proměření a identifikace propojů s motorem. No a pak už zkouška. No byl jsem si moc sebejistej, motor běžel jen na malý otáčky ale na velký ramploval a po 10 sekundách vypadla nadproudá ochrana. Znova jsem odpojil motor a zkusil vadaskou co se děje na přívodu. A zjistil jsem, že na velký točky nejde do motoru jedna fáze a zase to je z prvního paketu.
Takže znova vymontovat pakeťák, rozebrat. Při tom jsem si uvědomil, že vačka prvního paketu má tvar zahnutý šavle, druhej a třetí paket má symetrickou vačku a čtvrtej zase tvar šavle. Tak jsem si odzkoušel spínání prvního paketu na obě strany a zjistil jsem, že vačka je asi otočená o 180°. Otočil jsem ji, zase to celý smontoval, zapojil a zkusil. No a vítězství, obojí otáčky jdou, ochrany drží, reverz funguje.
Prvotní závada tedy byla ta prasklá propojka a vše ostatní bylo napadení "kutilem" v podobě firemního elektrikáře. To jsem zvědavej, až půjde v pondělí na kobereček, jestli přizná, že se mu ten první paket rozlítnul na stole a tak ho tam nasypal bez jakýhokoliv přemejšlení zpátky.
Čtyři hodiny v řiti, Timboon Christie's Cut, co mi nadšený šéf vrazil, mám už třetinu v sobě. Koukám, že půllitrovna stojí 200 USD, radši bych bral papírky, ale takovouhle drahotu ze Skotska jsem ještě v hubě neměl. Laughing
Kdyby měl někdo velkou potřebu vědět, co to bylo za mašinu, jakej motor a pod, tak mám fotky ale zase to nejde stáhnout.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17788
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so únor 24 2024, 11:06    Předmět: Citovat

Fotky..


Kamen_motor.jpg
 Komentář:
 Velikost:  298.39 kB
 Zobrazeno:  31 krát

Kamen_motor.jpg



Kamen_pakeťák.jpg
 Komentář:
 Velikost:  293.23 kB
 Zobrazeno:  20 krát

Kamen_pakeťák.jpg



Kamen_štítek.jpg
 Komentář:
 Velikost:  225.2 kB
 Zobrazeno:  26 krát

Kamen_štítek.jpg



Kamen.jpg
 Komentář:
 Velikost:  280 kB
 Zobrazeno:  32 krát

Kamen.jpg



_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund