Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

DAB adapter
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Autorádia
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6317
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 10:57    Předmět: Citovat

mě spíš udivuje, kolik lidí se dokáže nasrat kvůli jakékoliv změně Smile
svět zakonzervovaný nikdy nebyl a nikdy nebude
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DedVseved



Založen: Jul 01, 2019
Příspěvky: 650

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 10:59    Předmět: Citovat

Přesně, úžasný SECAM už nám taky nikdy nevrátí. Bomba dva kanály a jeden sovětský, který převálcovala OK3.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7572
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 14:59    Předmět: Citovat

Co úžasný SECAM. Střední a dlouhé vlny, telegramy, faxy, telefony s ciferníkem... Všechno to šlo do pryč díky zlým pokrokářům.
_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9768
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 16:17    Předmět: Citovat

Telefon s ciferníkem mám jako aplikaci v mobilu a je to docela sranda, když na dotykáču klasicky vytáčíš číslo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6509
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 16:41    Předmět: Citovat

Ale AM relativně blízko pořádného vysílače, kdy nějakých 4,5kHz nijak neomezovalo hrálo dost dobře. Třeba interprogram rádio Praha vysílač blízko Pohodlí u Litomyšle. Sice chvíli hráli pak blbě žvanili, ale kvalita dobrá. Jinak si myslím že FM vysílání bude vždy lepší.
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
nonius



Založen: Nov 27, 2019
Příspěvky: 149

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 17:54    Předmět: Citovat

Nechci nijak DAB obhajovat, sám ho nevyužívám, jenom jsem ho zkoušel a zatím ho ani využívat nebudu, ale někomu se možná hodí, když má štěstí a je v místě, kde je dobrý signál. Pro poslech v autě to zatím taky není dobrý, vzhledem k nedostatečnému pokrytí.
DAB je dobrá technologie, ale musí se umět využít, ale ne tak, jak v současný době. Málo vysílačů, slabé výkony, některé multiplexy přeplněné stanicemi s velkou komprimací zvuku a některé zase poloprázdné.

V místě, kde bydlím, tak vysílání na dlouhých vlnách snad nikdy pořádně nešlo, možná tak večer nebo v noci. Na středních vlnách šlo vysílání z Plzně (stanice Regina?) a z Německa. Liblice 639KHz přes den docela špatně, až večer a snad i v noci (to už jsem spal) to šlo poslouchat.
Lepší byl příjem na krátkých vlnách, ale stanice moc dlouho na dané frekvenci nevysílaly (tak asi 1h) a muselo se přelaďovat. Často stanice zmizela a za chvíli se zase objevila. VKV taky nic moc, vysílače daleko nebo za kopci, takže se sledovala většinou jenom televize (pokud bylo co sledovat). TV vysílače skoro na každém kopci, když některý nešel, tak se anténa přetočila jinam a čumělo se dál.

Doplněno: Od začátku roku 1990 začaly přibývat další vysílače a stanice na VKV, ale v pásmu 88-108MHz. Zbytek zůstal stejný.


Naposledy upravil nonius dne út únor 13 2024, 18:45, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19529
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 18:23    Předmět: Citovat

Cust napsal(a):
mě spíš udivuje, kolik lidí se dokáže nasrat kvůli jakékoliv změně Smile svět zakonzervovaný nikdy nebyl a nikdy nebude

Já zase vítám ty, jejichž výhrady by se daly pochopit, přesto místo plýtvání časem na protesty investují čas do ubastlení čehokoli, čím spojí to tradiční s novým.
Těch, kdo prokleli absenci disketové mechaniky v noťasech, nebylo moc, poměr užitných vlastností laptopů k jejich ceně tehdy jejich prodeji příliš neprospíval. Dnes už nám nechybí ani DVD mechanika.
Kdekdo uvítal tlačítkové číselnice telefonů, a co teprve tónovou volbu, když se nemuselo čekat, až se impuslní číselnice dotočí...
Někdo se konečně dočkal barevného systému PAL, jehož zavádění přerušil a zakázal nějaký medvěd, ne odborník. Jak rádi jsme předělávali televizory na PAL... Přesto i PAL dohrál s nástupem digitálu. Ale to nebyl zase takový průšvih, existovaly settopboxy, kterými se poměrně bezbolestně dala použít televize jen jako zobrazovač, aspoň pro začátek, atd...
V této souvislosti mi chybí nějaký settopbox pro DAB, který by poskytl stejnou možnost využít stávající zvukotechniku, zvlášť, je-li lepší, než to, co se dnes k DAB přijímačům instaluje... ale asi jen v příhraničních oblastech, některé zahraniční stanice vysílají s už docela zajímavým datovým tokem na to, aby poctivou aparaturu nakrmily slušným zvukem. Datovým tokům používaným u nás spíše vyhovují ta autorádia a chrastítka, jakkoli vesměs mají celkem líbivý zvuk, není to ono. Ovšem zase není moc slyšet artefakty kruté komprese.
Ovšem, zájemců o tyto settopboxy se nepředpokládají statisíce, jako u těch televizních...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
nonius



Založen: Nov 27, 2019
Příspěvky: 149

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 18:42    Předmět: Citovat

Hill:
To jste řekl dobře, souhlasím s vámi. Nicméně tu DVD mechaniku stále potřebuju.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6509
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 18:53    Předmět: Citovat

Mně musí stačit CD.
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19529
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út únor 13 2024, 21:29    Předmět: Citovat

Jo, to jsem napsal blbě: správně mělo být"dnes už nám musí nechybět". Samozřejmě si hýčkám noťas s firewire (1394) portem kvůli kameře, i když to využívám jen velmi, velmi zřídka. Stejně zřídka využívám i DVD mechaniku. Další noťas udržuji kvůli tomu, že má RS232 konektor, diagnostické programy k některým SPSkám odmítají komunikovat přes USB s převodníkem USB na RS232. Ten má taky DVD pálidlo. Paralelní port tiskárny obsluhuje printserver, protože síťovou kartu do ní jsem už nesehnal a IR port, který ta tiskárna má, už taky počítače ani mobily dávno nemají.
Patřím mezi vyznavače toho, že co stále dobře slouží, je lepší používat do mrtě za tu cenu, že to musím přizpůsobit tomu, co jsem musel nahradit modernějším.
Tuner z roku 1985 jsem taky musel dovybavit vstupem s předzesilovačem 10 dB (k tomu s výhodou využil tlačítko pro pásmo OIRT, kde už léta není, co chytit), protože linkový vstup s citlivostí 300 mV (původní citlivost, která vyhovovala pro zvuková zařízení podle DIN) je pro převodník TOSlink->audio málo citlivý. Musel jsem vytáčet potenciometr hlasitosti do oblasti, kde už neúčinkuje fyziologická regulace frekvenčního průběhu. Televize analogový výstup zvuku nemá, jestli u hudebních pořadů chci slušný zvuk, bez převodníku se nechytám.
Rád bych to také nakrmil signálem DAB, ten tu má příjem stabilní, ale ještě mě žádný přijímač nenadchl tak, abych do něj byl ochotný investovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Autorádia Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund