Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

MPU-50-12 záložní zdroj.

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6511
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: pá únor 02 2024, 20:33    Předmět: MPU-50-12 záložní zdroj. Citovat

Bacha na tento zdroj. Zálohuje mi kotelnu. Normální odběr 0,8A, v zátěži skoro 2A. Při testování po vypnutí sítě vypadli jističe B25. Akumulátory 2x 12V 220Ah. Každý svůj jistič, ale spřažené. Dali jsme C25 a občas opět vypadli (jasně při zátěži). Takže jsem tam dnes musel vrazit D40A Very Happy Taková nejistota je k ničemu. Blbý je že ta potvornost musí mít připojen aku, třeba vybitý. Takže vypadne jistič, dobrá, ale síť to nepřipojí po obnově sítě, což je podle dle mě hodně špatně u záložního zdroje.


zálož.JPG
 Komentář:
 Velikost:  48.32 kB
 Zobrazeno:  26 krát

zálož.JPG



_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirkati



Založen: May 21, 2008
Příspěvky: 1413
Bydliště: near Liberec (JO70MT)

PříspěvekZaslal: pá únor 02 2024, 20:59    Předmět: Citovat

Takže při 230 V max. 2 A. To je cca 460 W. Čili cca 38 A při 12 V. A s účinností UPS to bude dost přes 40 A z akumulátorů. K tomu ještě nějaká spínací špička.
Tvá koncepce zálohování kotelny asi nebude zcela přesná.
Jsem docela zvědavý na vyjádření odborníků, protože uvažuji také o zálohování napájení elektroniky a čerpadla plynového kotle aspoň na tři hodiny provozu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1710
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: so únor 03 2024, 6:22    Předmět: Citovat

TAKJAN napsal(a):
Normální odběr 0,8A, v zátěži skoro 2A. Při testování po vypnutí sítě vypadli jističe B25. Dali jsme C25 a občas opět vypadli (jasně při zátěži). Takže jsem tam dnes musel vrazit D40A Very Happy

Vzhledem k odběru 2A v zátěži na výstupu to máte z hlediska DC jištění na vstupu až zbytečně moc na hranici a i ten 40A jistič vám ještě možná občas vypadne. Doporučoval bych volit větší rezervu vůči maximálnímu předpokládanému odběru. Pokud byste tam rovnou dal DC jistič 50A nebo raději 63A, tak vám to nebude vypadávat.

Je třeba počítat s tím, že měnič ve zdroji nemá 100% účinnost a také s tím, že pracuje i při poklesu napětí baterie třeba až okolo 11V kdy bude pro udržení požadovaného odběru na výstupu proud na vstupu narůstat. Vezmeme-li účinnost měniče v tom zdroji třeba cca 92% tak při odběru 230V/2A to bude z aku při cca 12V zhruba 41,7A a při cca 11V dokonce 45,5A.

Pokud zálohujete mimo jiné i provoz nějakého motoru v případě kotelny typicky třeba čerpadlo apod. byť s relativně malou spotřebou tak při rozběhu může být jeho odběr i výrazně vyšší než za běžného provozu po rozběhu.

TAKJAN napsal(a):
Takže vypadne jistič, síť to nepřipojí po obnově sítě, což je podle dle mě hodně špatně u záložního zdroje.

Zdroj: Popis k MPU-500-12

citace:
POZOR! Záložní zdroj (UPS) funguje pouze tehdy, když je připojen k externí baterii.

Pokud vypadne DC jistič zapojený mezi baterii a zdroj tak po výpadku jističe už ke zdroji není připojena žádná baterie. Jelikož tento zdroj nepodporuje provoz bez připojené baterie tak po obnovení napájení ze sítě 230V na vstupu v takovém případě nenaběhne tedy nepustí napájení 230V na svůj výstup.

U věcí jako je zálohování se prostě nevyplatí moc šetřit a lepší je počítat u DC jističe pro baterii s podstatně větší rezervou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6511
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: so únor 03 2024, 13:48    Předmět: Citovat

Ten AC proud je vč. jaloviny. Normálně při provozu z aku to bere asi 22A, v zátěži ke 45ti A. Vzhledem k tomu, že jsou tam jističe paralelně, je to 23A na jeden, což je OK. Chtěl jsem jen upozornit na tu špičku protože jsem na to přišel náhodou, i když se to tvářilo OK. Baterky hodně mají nízký vnitřní odpor, 440 Ah. Ale za největší prasárnu považuju že neběží bez AKU, pravda že je to napsáno v návodu. Asi není problém použít relé s klidovým kontaktem. Ze sítě pak poběží vždy.
_________________
Spát je dobré. Být mrtev je lepší. Nikdy se nenarodit je nejlepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund