Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Záhada ve spínaném zdroji s HC8625C - vyřešeno
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ian



Založen: Sep 20, 2023
Příspěvky: 55
Bydliště: Brno venkov

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 1:02    Předmět: Záhada ve spínaném zdroji s HC8625C - vyřešeno Citovat

Zdravím, dostal se mě na opravu modul k bezdrátovému spínání LED světla.

Uvnitř modulu je zdroj + bezdrátový přijímač DO + relé (cívka 12V).

Při prvním zapnutí modulu na síť (napájené 230VAC) vše funguje - spínaný zdroj dává 12V, sepne se relé světla. DO přijímač pak reaguje na DO ovladač a vypíná/spíná relé.
Problém nastane při odpojení od sítě a znovuzapnutí - relé se nesepne a nejde ovládat DO, zdroj dává jen cca 4,5V. Pokud modul odpojím a nějakou dobu počkám a zase zapojím, tak opět funguje a zdoj dává "správných" 12V.

Schéma zdroje na obrázku (snad jsem to dobře překreslil z PCB). Dokumentace k HC8625C nikde žádná Sad
Přeměřil jsem a projistotu vyměnil oba elektrolyty a nemá to vliv. Se spínanými zdroji moc zkušeností nemám, napadá vás co ještě dál zkusit? Může na to mít vliv varistor/kondík na vstupu?



Switching_power_supply_HC8625C.png
 Komentář:
 Velikost:  38.42 kB
 Zobrazeno:  220 krát

Switching_power_supply_HC8625C.png




Naposledy upravil Ian dne út listopad 28 2023, 18:43, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5652
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 8:01    Předmět: Citovat

Ian napsal(a):
Může na to mít vliv varistor/kondík na vstupu?

Určitě ne.
Nenašel jsem k tomu švábu žádné informace, ale uvedenou vadu způsobuje pravděpodobně ten IO, pokud vyloučíš nadměrnou zátěž dále v obvodu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Ian



Založen: Sep 20, 2023
Příspěvky: 55
Bydliště: Brno venkov

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 8:12    Předmět: Citovat

Měřil jsem spotřebu zbytku obvodu - v místě elytu 470uF jsem připojil externí zdroj 12V - proud je velmi malý, klidový cca 30mA a při sepnutém relé pořád pod 100mA.
Na externí zdroj to samo funguje OK.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4233
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 8:32    Předmět: Citovat

jak je na tom ta ES1J dioda? A taky hlavní filtrační kondík ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1680
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 8:55    Předmět: Citovat

Pokud bude vadný ten IO a máte doma volný malý spínaný zdroj 230V AC/12V DC tak ten v modulu odpojit a nahradit tím co máte. Další možnost je zdroj částečně vykuchat tj. na začátku nechat tu pojistku, varistor a kondenzátor 100n a zbytek toho zdroje odpojit a nahradit Hi-Link HLK-PM12 tj. zdroj 230V AC/12V DC do 250mA. Ten by měl jako náhrada stačit. Zde je datasheet k tomu Hi-Linku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33878
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 8:57    Předmět: Citovat

Bude tam problem s miestom - preto povodny zdroj nema trafo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1680
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 9:05    Předmět: Citovat

Rozměry toho Hi-Linku jsou cca 20 x 34 x 15 mm plus vyřešit přívody připájením čtyř krátkých vodičů vedoucích z pinů toho Hi-Linku na DPS. Takže si může změřit jestli by tam na to bylo místo. Další možnost je ten Hi-Link třeba přilepit na vnější stranu toho modulu pro spínání LED světla a do modulu jen zavést ty čtyři vodiče z pinů Hi-Linku.

Naposledy upravil Valdano dne po listopad 27 2023, 9:15, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4127

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 9:14    Předmět: Citovat

Nebude to tým, že ten obvod nevidí, aké má napätie na výstupe?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1680
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 9:22    Předmět: Citovat

Netušíme jaké je vnitřní zapojení toho IO, ke kterému nejsou dostupné vůbec žádné informace. Vycházíme tedy pouze z předpokladu, že je to z výroby zapojeno správně jinak by to dříve nefungovalo a také z předpokladu, že to zapojení snad tazatel překreslil z DPS bez chyby. Navíc ten zdroj není zcela nefunkční tj. za určitých výše popsaných okolností funguje.

Možná by stálo za to spoje na DPS toho zdroje zkusit důkladně propájet. Třeba to může způsobovat nějaký ne zcela dobře spájený spoj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9760
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 9:45    Předmět: Citovat

Ahoj. Našel jsem podobně zapojenýho švába. Většina těchto švábu se napájí z "výstupu", proto mají startovací obvod, aby vůbec mohl naběhnout. To vysvětluje to, že po dlouhém odstavení naběhne, po krátkém ne - asi to závisí na vybití kondenzátoru na vstupu. Pokud to před tím nedělalo, tak je integráč na výměnu, pokud je to nectnost už od začátku, dal bych na zkoušku paralelně ke kondenzátoru odpor 1M poskládaný z několika odporů v sérii, kvůli napěťové odolnosti.


R.png
 Komentář:
 Velikost:  62.34 kB
 Zobrazeno:  140 krát

R.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 656

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 9:58    Předmět: Citovat

samec napsal(a):
Nebude to tým, že ten obvod nevidí, aké má napätie na výstupe?


Ten obvod vidí a reguluje napětí na výstupu přes diodu M7. Ta musí být na vysoké napětí a musí mít minimální svod.
Chtělo by to připojit na oddělovací transformátor a osciloskopem se podívat jestli se to zasekne jenom při startu nebo to drží špatné napětí trvale. Při testu je to potřeba zatížit odporem alespoň na 5mA.
Pokud se to zasekává při startu, tak může problém může být i v zátěži. Pokud to bylo navrženo na hraně a zátěž začala brát o trochu víc, tak to může padat na proudové omezení.

Zkusil bych vyměnit diodu M7 za novou 1N4007 a pak přeměřit kondenzátor C?. Na jeho místě může být nějaká keramika 100N až 10u na 25V.
Pokud je tam elyt, tak bude problém v něm, že má moc velký svod. Ten se zvětšuje s teplotou. Za provozu se dobíjí přes M7 poměrně velkým výkonem. Při startu se dobíjí malým proudem přes IO a kvůli svodu mu pak chybí energie na rozjezd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ian



Založen: Sep 20, 2023
Příspěvky: 55
Bydliště: Brno venkov

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 10:22    Předmět: Citovat

Díky za rady.

Nabití vstupního kondíku 4.7u, to mě taky napadlo, přidat tam nějaký vybíjecí odpor. Zkusím ještě přeměřit, jak rychle se vybije po tom, co se to odpojí od sítě. Mám ale pocit, že už jsem to měřil a bylo to rychlé.

Kondenzátor C? je na plošňáku taková ta malá SMD keramika, nevím jestli se mě podaří změřit kapacitu.

Diodu M7 můžu zkusit nahradit.

K IO není datasheet samo, takže člověk neví ani nějaké doporučené zapojení výrobce. Našel jsem k němu jen takový popis:
HC8625C is a power switch chip that uses current mode PWM control. It integrates a high-voltage startup circuit and a high-voltage power tube to provide a cost-effective solution for low-cost switching power supply systems.
The chip is used in the BUCK system solution, supports 12V/18V output voltage, and can be easily used in the field of small household appliances . It also provides complete protection functions such as over-temperature, over-current, over-voltage, and under-voltage to ensure the reliability of the system.


Třeba pojistka mě přijde dost podezřelá - T10A to je na 10A? To mě přijde hodně.

Udělám ještě nějaké testy a dám vědět.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4127

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 11:39    Předmět: Citovat

HF_Tech napsal(a):
samec napsal(a):
Nebude to tým, že ten obvod nevidí, aké má napätie na výstupe?


Ten obvod vidí a reguluje napětí na výstupu přes diodu M7.
Áno, to je plus pól. A meria to proti čomu? Kde má zem?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 656

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 13:06    Předmět: Citovat

samec: měří to v okamžiku kdy je mosfet uvnitř brouka rozepnutý. Přes diodu M7 se nabije vzorkovací keramika C? na nožičkách brouka a podle přítomného napětí se provede další spínací cyklus nebo ne. Podmínkou správného fungování je malý závěrný proud diodou.

Krásně je to popsáno v datasheetu k podobnému obvodu LNK3202.


Pak mě ještě napadla zrada. Zkusil bych snížit výstupní kapacitu na 220u nebo 2x100u paralelně a přidat k tomu nějakou SMD keramiku 1u/25V nebo 2,2u/25V. Tyhle brouci nemají rádi moc velkou kapacitu na výstupu. Stačí jim 100u na 100mA odběru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4127

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2023, 11:39    Předmět: Citovat

HF_Tech napsal(a):
měří to v okamžiku kdy je mosfet uvnitř brouka rozepnutý.
Ok, už to vidím. Po vypnutí sa z cievky stáva zdroj. Prúd tečie z cievky do výstupného kondenzátora a z neho sa vracia cez diódu ES1J späť do cievky. Napätie na cievke je rovné súčtu napätia na kondenzátore a dióde. Problém môže byť s tou ES1J diódou, že je pomalá a nestihne sa otvoriť pri krátkych pulzoch. Tým je na nej úbytok a obvod si myslí, že to je výstupné napätie a možno aj viac. Preto púšťa len krátke pulzy, pri ktorých dióda nestíha, ... Taký lokálny extrém nelineárnej spätnej väzby. Ak je môj predpoklad správny, tak na C? bude 12V aj keď je na výstupe nižšie napätie 4,5V.

Aj keď na druhý pohľad mi to s tými krátkymi pulzmi veľmi nevychádza. Takže nejako tak, len možno celkom inak. Chcelo by to pozrieť osciloskopom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund