Založen: Nov 27, 2018 Příspěvky: 485 Bydliště: Praha zapad
Zaslal: po červenec 03 2023, 19:27 Předmět:
Já jsem původem pražák, takže se sádlem jsem se potkal až na vojně.
U nás na spojrotě ve Vimperku byla ve skříňce vždycky min. jedna 5 litr.
sklenice sádla, chleba byl vždycky k mání a když si namazal první voják chleba, tak následovali všichni co byli na cimře, to bylo těžký pravidlo.
Přirovnal bych to k Pavlovovýmu reflexu, nebo jak se to řiká u zvířat.
Založen: Dec 24, 2017 Příspěvky: 7620 Bydliště: Praha 6 - Petřiny
Zaslal: po červenec 03 2023, 19:41 Předmět:
Crifodo napsal(a):
Jaký je účel relativizovat dnešní humus poukazováním na ten včerejší?
Jak ti již bylo řečeno, nejde o žádnou relativizaci. Nýbrž o to, že tady vrchní nostalgik někde z Těšína psal, jak se to či ono nedělo a podobně. Dělo, jen se o tom plebs neinformoval. Toť vše. _________________ Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 17831 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne listopad 05 2023, 22:55 Předmět:
Zdědil jsem asi 9 ks 420g plechovek Červený fazole v chili omáčce, v originále "Sancho Kidney Beans in Chilisauce", Italská produkce.
Koukám na net a nic jinýho než kalorický hodnoty jsem k týhle pixle nenašel.
Nemáte prosím někdo nějakej dobrej, odzkoušenej recept s flákotou nebo uzeninou s tortillou, chlebem nebo bramborama? Nikdy jsem z těhle pixel nevařil a nerad bych nějakej neznámej blivajz recept z netu.
Díky! _________________ Jirka
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 17831 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne listopad 05 2023, 23:20 Předmět:
Nojo, ale chilli con carne se přeci vaří z rajčatovýho protlaku a dávájí se jen samotný namočený červený fazole. Z čeho je ta omáčka kolem fazolí v mi není známo, na pixle píšou rajčatová pasta 2,5%.
Rejže né, tu mívám už teď 2 x týdně. _________________ Jirka
No, jestli se ti chce...
Kousek slaniny, na ní dozlatova cibulku, pak nějakýho dobrýho klobana. Do toho pak tu plechovku, ochutnat a dokořenit dle chuti a preferencí.
Pak standardní bramborák. Na bramborák nandat směs, přeložit napůl, dát do pekáče, bohatě posypat sýrem a zapéct.
Na stejném principu jsem zkoušel "bramborákový dort" v remosce - bramborák, směs, bramborák, směs, bramborák, posypat sýrem a zapéct. Ale není to tak dobrý, jak ten přehnutej.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31967 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po listopad 06 2023, 10:54 Předmět:
To chilli con carne je něco jako mexickej guláš - taky kolik kuchařů, tolik verzí chilli. Já ho dělám tak, že na cibuli nasekanou na kusy 1x1cm hodím na nudličky nakrájenou hovězí kližku, osolím, přidám namletej pepř a chilli nebo Srirachu (opravdu koncentrovaná chilli omáčka z Asie) a dám to dusit. Můžu tam nasypat obyčejnou sladkou, uzenou nebo i pálivou papriku - podle chuti každýho soudruha. Fazole buď dám z plechovky, kde už jsou uvařený výrobcem do měkka - jsou různý možnosti, fazole už s rajdamajdou, fazole jen ve slaným nálevu, fazole s rajdamajdou a něčím dalším - zas, všecko dle chuti příslušnýho soudruha. Jedna z možností je i uvařit si fazole svoje - musejí se namočit den předem a pak ve stejný vodě vařit BEZ SOLI, jinak zhořknou stejně jako čočka. Měkký se scedí, posolí a můžou se osmahnout na sádle, než se přidají do masa. K tomu se pak přidá na kusy nasekaná masitá paprika - libovolný barvy a buď rajdapasta, což je rajčatovej koncentrát zahuštěnej přibližně v poměru 3:2 (100g pasty je přibližně ze 150g syrovejch rajčat), nebo normální syrový měkký rajčata, nebo drcený rajčata z konzervy na italiana pasta. Zelenina se nedává zároveň s masem, protože než změkne maso, zelenina by se rozvařila na kaši - minimálně paprika musí zůstat jen změklá, ne patlavá. Všecko se podle potřeby mírně naředí vodou - to v případě těch koncentrátů, syrový nekonzervovaný rajčata si pustí šťávu samy. Všecko se nechá dusit až je všecko rovnoměrně měkký - jako příloha jde skoro všecko, od chleba nebo bílýho pečiva přes zmíněnou někým oblíbenou rejži (BRRR!), brambory v libovolný podobě, těstoviny až po knedlík - výborný je to s bramborovým. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Pořídili jsme si mikrovlnku s grilem, kdy hlavní byl design, takže horký vzduch už nemá. Mikrovlnka má i invertor, takže umí jet trvale třeba jen desetinovým výkonem pro mikrovlny. Na grilování je k dispozici vyšší mřížka.
Jak dělat např. kuřecí stehna, když lze mikrovlnit a grilovat zároveň? Jestli začít mikrovlnit s grilem např. 15 minut a potom jen grilovat?
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 17831 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt duben 11 2024, 22:33 Předmět:
Pokud ta mikrovlnka nemá crips talíř, tak bych tam kuře snad ani nedával, vznikne z toho takový divný bláto, který ani ten gril nezachrání.
Odzkoušeno osobně na Whirlpoolce když jse to zkusil bez toho crips talíře. Prostě pokud trouba nepeče i zespoda, tak je to špatný.
No a z principu, jak gril, tak MW s cripsem najednou. Jo a připrav se na pakárenský čištění napálenýho rozstříkanýho vomastku po každým grilování.
Prostě na kuře v keramickým "krematoriu" (pekáček s víkem) nic nemá. _________________ Jirka
Jasně, každý je zvyklý na něco. Máme i horkovzdušný hrnec (s otáčecí lopatkou) a kuřecí křídla nebo špalíky jsou z něj velmi dobré a hlavně za chvíli. Dokonce někde máme i starou Remosku, ale v ní to trvá 2-3 déle.
Chci to jen vyzkoušet a porovnat. Sice typický horko-vzduch trouba nemá, ale při grilování fouká ventilátor, takže se teplo rozptýlí.
Co se týče údržby, tak uvnitř je velice hladká a žádné záhyby nemá, takže je už k tomu prskání tak nějak stavěná a utřená je rychle.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3 ... 25, 26, 27
Strana 27 z 27
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.