Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Lis na plastove obaly
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1703
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: st říjen 25 2023, 10:44    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
Které hovado inovátorské vymyslelo novou verzi víček na tetrapak na mléko??

Je to zavádění do praxe nařízení EU viz odkazy a citace níže. Do poloviny příštího roku už by měly být víčka připevněná na všech nápojových obalech z plastových a kompozitních materiálů, na které se ta směrnice vztahuje. To, že to některý výrobce obalů zapracoval do praxe uživatelsky nepřívětivě je chyba výrobce. Zákazníci, kterým to bude vadit si mohou koupit jiné srovnatelné produkty s obaly od jiných výrobců, které to budou mít vyřešeno lépe, ale nakonec budou plastová víčka připevněná u obalů u všech směrnicí dotčených nápojových produktů uváděných na trh v EU.

Zdroj: Napevno připevněná plastová víčka
citace:
Mnozí si možná všimli, že se u nás v prodeji začaly objevovat láhve, které mají nový typ víček. Zatím je uvedl do oběhu jeden z největších výrobců a distributorů limonád na trhu a další budou následovat. Víčka spojená s láhvemi „napevno“ jsou novou realitou, na kterou si budeme muset zvyknout.

Nové legislativní opatření se týká také nápojových obalů z plastu (nebo z kompozitu) do objemu 3 litry, které k sobě musí mít od července 2024 „napevno“ přichycena plastová víčka.

Zdroj: Směrnice Evropského parlamentu a rady (EU) 2019/904
citace:
Článek 6

Požadavky na výrobek

1. Členské státy zajistí, aby plastové výrobky na jedno použití uvedené v části C přílohy, které mají uzávěry a víčka vyrobené z plastu, mohly být uváděny na trh pouze tehdy, pokud uzávěry a víčka zůstanou během fáze určeného použití výrobků připevněny k nádobě.

ČÁST C

Plastové výrobky na jedno použití, na které se vztahuje čl. 6 odst. 1 až 4 o požadavcích na výrobky

Nádoby na nápoje o objemu až tři litry, tj. nádoby, jež se používají k pojmutí kapalin, např. nápojové lahve včetně jejich uzávěrů a víček a nápojové obaly z kompozitních materiálů, včetně jejich uzávěrů a víček, avšak nikoli:

a) skleněné nebo kovové nádoby na nápoje, které mají uzávěry a víčka vyrobené z plastu;

b) nádoby na nápoje určené a používané na potraviny pro zvláštní lékařské účely ve smyslu čl. 2 písm. g) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 (3), které jsou v kapalné formě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 5215
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: st říjen 25 2023, 12:27    Předmět: Citovat

tak je budeme trhat Very Happy me to taky pije krev...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st říjen 25 2023, 14:11    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
...Jak to, že z tisíce výrobců neprohlásí polovina nebo čtvrtina "my si to budeme dělat tak, jak to požadují naši zákazníci?"
A vedle toho se ovce smíří s tím, že třeba penicilin prostě nebude, ačkoliv pro přechozí generaci neexistoval jeho nedostatek.
Protože v Bruseli už hlas uživatele/zákazníka dávno nikoho nezajímá, pokud výrobce nezačne nejpozdějc včera plnit všecky ty jejich hovádský vejmysly, "zaklekne" se na něj s likvidačníma pokutama a "však oni si rozmyslej neuposlechnout!"

No a s tím peniscilínem je to jednoduchý - hon za nízkýma nákladama odsunul všecky tyhle výroby do oblastí, kde je laciná pracovní síla a dozor nad případným emisema poškozujícíma okolí nulovej až žádnej. Při tom honu za cenou si ale vlastníci oněch technologií a výrob neuvědomili, KDO ve skutečnosti vládne nad dotyčnýma oblastma - že to nejsou jejich peníze, ale totalitní režimy, který se snaží ovládnout zbytek světa třeba i tím, že mu nejdřív ukážou vstřícnost a lacinej zisk - a když urvou na svou stranu fyzickou existenci monopolního producenta čehokoliv, jednoduše zavřou kohoutky/položí pracku na vývoz daný komodity pod libovolnou sebeprůhlednější záminkou. Dělá to Prcácko, dělá to Špinďije, dělají to všecky země donedávna označovaný jako země "třetího světa", který ale najednou ovládají technologie třetího tisícíletí a my máme smůlu v tom, že oni jsou jejich fyzickým vlastníkem, protože daný fabriky se nacházejí na jejich území a jsou kontrolovatelný jejich mocenskou strukturou - a my, zbytek světa, nemáme jak je znovu ovládnout a bohužel nemáme často ani jak a čím jejich produkci nahradit - takže proto není v lékárnách Endiaron, proto je málo antibiotik penicilínový řady, proto nejsou další a další farmaka - protože se už dávno nevyrábějí v Evropě ani v Americe, ale v Prcácku nebo Špinďiji a do Evropy se dovážejí jen kontejnery plný barelů a krabic s tabletkama, který se u nás jen rozdělujou a balí do spotřebitelskejch balení. A když Prcák nebo Špinď řekne DOST, tak my se tady holt posereme, protože nebude ani ten pitomej Endiaron ... Celá zdegenerovaná greténská Ůhňyje by se měla starat o to, aby se produkce životně důležitejch komodit neztrácely v lokalitách, který nám odmítnutím dodávek můžou škodit a ne třeba o to, jestli budeme moct chovat doma pro radost andulku, rybičky nebo křečka ...

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1678

PříspěvekZaslal: st říjen 25 2023, 15:35    Předmět: Citovat

Ekkare. Ekkare, to je zase keců, snad sis již ulevil?
Když tak dobře znáš příčiny nedostatku antibiotik, co myslíš, kde se jich v posledních měsících nejvíce spotřebovává?
Nejsou to náhodou válečné konflikty, a následné léčení desetitisíců zraněných a zmrzačených lidí?
Až se válečný běs uklidní – zase bude líp...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17788
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st říjen 25 2023, 18:06    Předmět: Citovat

No ty zátky na krabicovým mlíku, ty mě taky pěkně sejřej. Když se ten uzávěr povoluje, každej druhej praskne tak, že po našroubování už pořádně netěsní.
Dřív se mohlo načatý mlíko dávat do polic lednice naplocho, nyní musí na výšku. Výsledek je, že jsem musel jednu polici vyhodit. Mlíko v kulatejch plastovejch lahvích má zatím normální uzávěry a tak asi budu načatý do nich přelejvat. Kam to spějem?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ruprecht



Založen: Sep 28, 2005
Příspěvky: 1279
Bydliště: ZČ + JM

PříspěvekZaslal: st říjen 25 2023, 20:47    Předmět: Citovat

Neplačte kvůli minulosti. Plačte kvůli budoucnosti, protože ta opravdu není růžová.
_________________
Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st říjen 25 2023, 22:11    Předmět: Citovat

Možná se budu opakovat, ale v minulosti opravdu nebylo všecko úplně na h0vn0. Byly tady i věci, na který dnešní společnost s údivem otevírá hubu, nebo si na ně vzpomene jan pár věkovitějších jedinců. Nedávno jsem čet jakejsi článek, ve kterým se někdo zodpovědnej za třídění odpadu a jeho recyklaci rozplýval nad tím, že u nás je z celý €urohujerský Ůhňyje nejvyšší podíl tříděnýho odpadu a že se u nás vrací až 95% veškerýho zálohovanýho obalovýho skla. Přitom u nás jsou zálohovaný už jen pivní láhve. A začal malovat vzdušný zámky na téma zálohování PETek a nápojovejch plechovek. Přitom před Plyšákem se u nás plně vracelo až 99% veškerýho prodanýho obalovýho skla (v oblasti nápojů), v každý novější sámošce na to bylo samostatný výkupní okýnko. Vykupovalo se asi 10-12 skupin flašek, kromě pivních se zálohovaly i flašky od limonád 0,33l a 0,7l (ty velký byly regionálně hlavně v jižních Čechách), minerálek a moštů 0,7l, litrovky od ovocnejch sirupů a tvrdejch lihovin se šroubovacím uzávěrem, od těch kořalek ještě půllitrovky, typizovaný láhve 1l od vína, speciálně extra odděleně od limonádovek se vykupovaly 0,33l značkový lahve od Coca a Pepsi Coly. Koupit nezálohovanou flašku znamenalo kupovat něco z dovozu - ať to bylo víno nebo tvrdej alkohol. A jak to vím? Jako týnejdžr jsem trávil minimálně půlku každejch prázdnin povinně na brigádě - já konkrétně v samošce n.p. Potraviny a právě za okýnkem u výkupu flašek ... A co tenkrát bylo hlavní - VŠECKY FLAŠKY SE VYKUPOVALY ZÁSADNĚ BEZ VÍČEK A I ZBYLEJ PRSTÝNEK ZE ŠROUBOVACÍHO UZÁVĚRU NA "KOŘALKOVCE" BYL DŮVOD, PROČ FLAŠKU ODMÍTNOUT VYKOUPIT ... Prostě ty plnírny je chtěly bez cizorodejch materiálních příměsí, bylo pro ně jednodušší z flašky vymejt případnej bordel, než z ní odstraňovat víčko ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1678

PříspěvekZaslal: čt říjen 26 2023, 0:12    Předmět: Citovat

Ano, Ekkare, v popisované době ještě nebyly v našich podnicích při stáčení nápojů přednostně používány PET lahve, proto se ve zvýšené míře používalo sklo. Akorát jste zapomněl uvést, že mléko (o kterém zde byla ta diskuse), se v té době běžně prodávalo v PE sáčcích, a jen to trvanlivé bylo v kartonových krabicích TetraPack-u.
Ovšem sběr a výkup tzv. druhotných (sběrných) surovin, byl organizován již v předválečné době. Krom papíru, kovů a skla, se sbíraly i kožešiny, kůže, textil, pryž, atd. A po válce, kdy byl problém s nedostatkem téměř všeho, se k novému zpracování sbíralo daleko více druhů materiálů. Snad od r. 1953, byl zaveden i povinný výkup typizovaných skleněných obalů – těch lahví co uvádíte. Zálohování bylo stanoveno na jednotnou cenu 1,- Kčs/ks.
Vratné skleněné lahve se pak před další naplněním vymyly a po naplnění, opatřily novým uzávěrem. Proto musely výt ty kovové zbytky uzávěru a korkové špunty před výkupem lahve odstraněny. A to je podstatný rozdíl, oproti PET lahvím, které se z hygienických důvodů, nevymývají. Drtí se, granulují a vzniklý granulát, se přidává k novému PET, k výrobě polotovarů pro vyfukování nových lahví. Tam přítomnost PE víčka nevadí, víčko je součástí obalu. Jeho pevným spojením s lahví je zajištěno, že se víčko nebude kdekoliv bez užitku povalovat...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt říjen 26 2023, 8:01    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):
Ano, Ekkare, v popisované době ještě nebyly v našich podnicích při stáčení nápojů přednostně používány PET lahve, proto se ve zvýšené míře používalo sklo. Akorát jste zapomněl uvést, že mléko (o kterém zde byla ta diskuse), se v té době běžně prodávalo v PE sáčcích, a jen to trvanlivé bylo v kartonových krabicích TetraPack-u.
...
Teda pamatuju hodně, ano i mlíko ve skle - na to jsem zapomněl, byly litrovky, půllitrovky a čtvrťáky, všechny se širokým cca 4cm hrdlem - v těch malejch bejval jogurt nebo smetana, ve velkejch krom mlíka i kefír a podmáslí. Druh obsahu byl odlišenej barevným páskem na hnilíkovým odtrhávacím víčku. Ale mlíko v laminovaným Tetrapacku® si pamatuju až z doby po Plyšáku, předtím výhradně igelitový pytlíky, který se tak nádherně protrhávaly a tekly do všeho v tašce ... Určitou dobu se dalo mlíko koupit i v laminovaným papíru bez hnilíkový fólie uvnitř, ty krabice byly částečně průsvitný a měly čtvercovej půdorys a byly vyšší než dnešní a vršek byl poskládanej ze stran tak, že zatažením do stran se roztrhnul termosvar a mlíko se dalo vylít jako hubičkou.
A ještě jsem zapomněl na konve - do krámu se chodilo s bandaskou a prodavačka nabrala z 25litrový hnilíkový konve odměrkou litr nebo dva ... Ale tu bandasku už musel každej mít svoji, ty zálohovaný nebyly!!!!

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2408

PříspěvekZaslal: čt říjen 26 2023, 8:26    Předmět: Citovat

V době mlíka v konvích se občas dala někde ve výletních destinacích koupit limonáda v plastovém pytlíku cca 10x10 cm. V horním svaru byly zakomponované dva proužky, mezi které se strčilo přiložené brčko. To by se dnešní ekologové osypali.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt říjen 26 2023, 10:05    Předmět: Citovat

Jo, to si taky pamatuju - z Matějský pouti! Ale jen jeden rok, pak už jsem ji nikde nepotkal. A ještě nějakej čas kolem Plyšáku šla ve vratný litrovce koupit Pepsicola, měla plechovej šroubovací uzávěr, ale menší než kořalky. Vozila se sem z Dolních Uher.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt listopad 02 2023, 6:46    Předmět: Citovat

Valdano napsal(a):
Zákazníci, kterým to bude vadit si mohou koupit jiné srovnatelné produkty s obaly od jiných výrobců, které to budou mít vyřešeno lépe, ale nakonec budou plastová víčka připevněná u obalů u všech směrnicí dotčených nápojových produktů uváděných na trh v EU.

Hallelujah.
Stejně je to obdivuhodné, jak se svět překlápí. Z centra se zavelí a stamiliony ovcí už vyšlapují. Schválně jestli se někde objeví lokální výrobce, který si dovolí nějaké "směrnici" (jaký eufemismus pro befehl) vzdorovat.
Různí Kimové o tom musí snít.
https://www.samosebou.cz/2023/05/12/nova-vicka-jak-to-funguje-a-proc-tato-zmena/
Vypravěč jinými slovy nabádá: tak dlouho si opakujte, že to upatlané hnědé je růžové, až tomu nakonec uvěříte.
https://echo24.cz/a/SFGu8/zpravy-svet-coca-cola-nemecko-vicko-plast-eu
Jinak řečeno, můžete brblat, že to je neúčelné nepraktické, ale stejně si budete muset zvyknout. A jak si zvyknete držet hubu v nepodstatnostech, naučíme vás držet hubu ke všemu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt listopad 02 2023, 7:08    Předmět: Citovat

Nikdo kdo by "rebeloval" se nenajde - z jednoho jednoduchýho důvodu. Za nerespektování "směrnic" jsou nastavený už předem likvidační pokuty. Zkus si bejt lokální firmou a vyčuhovat z řady - ONI prostě přijdou a zakážou tvůj produkt prodávat na celým území €U, protože nesplňuje směrnici. Jednak tě převálcuje nadnárodní konkurence, která se přizpůsobila, protože se jí to vyplatí právě proto, že jí to pomůže likvidovat malý místní producenty, druhak z tebe udělají doslova vyvrhele, odmítajícího kde co a k tomu žeroucího malý děti. Ono se to bude oyebávat, ne že ne, ale fakt je, že tenhle systém nařízení spojenej s drakonickýma tržníma sankcema ze nedodržování vejmyslů je bohužel právě kvůli těžkýmu ekonomickýmu dopadu velice účinnej - a v Bruseli i jinde dělají všecko jen proto, aby se z týhle pasti povedlo vyklouznout jen co nejmenšímu počtu rybiček ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7573
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: čt listopad 02 2023, 7:30    Předmět: Citovat

vševěd napsal(a):
Ale mlíko v laminovaným Tetrapacku® si pamatuju až z doby po Plyšáku

Za mého dětství se občas vyskytlo mlíko v malé 0,25l krabičce, s brčkem. Bylo to nějak v souvislosti se spartakiádou 1985...

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund