Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

GU50 100W RMS koncák z jedného páru

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 419

PříspěvekZaslal: po září 25 2023, 18:06    Předmět: GU50 100W RMS koncák z jedného páru Citovat

Asi pred rokom som sa dostal tak ku 30tim GU50 za nie krkolomnú cenu. Takže som chcel z nich niečo postaviť.

GU50 nieje vôbec elektronka pre začiatočníka ak sa nechceme držať pri Áčku s maličkým výkonom.

V porovnaní s elektronkami ako EL34 Sú silnejšie Ale ich Ri je mizernejšie a čo najhoršie Jej zosilnenie je len absolutne mizerných 3.3mA/V

Kompenzuje sa to ale s tým že GU50 zmákne až 1kV na anódach čo už fakt nieje sranda.

Tak sa teda dostaneme k môjmu zapojeniu.

Ua 1kV
Ug2 600V
Ug1 -135V

Ra-a 10kOhm (L1,L2)
UL 30% (L3,L4)
CFB 10% (L5,L6)

Elektronka by nemala trpieť na životnosť keďže katodový prúd je pulzne do 250mA takže by jej zaručená životnosť 1700hodín by stále mala byť platná.

Pri anódovom napätí 1kV si zosilňovač vyžaduje ABSOLÚTNU ČISTOTU. Porcelánové pätice očistené v rozpúšťadlách a dokonale vedenú vysoko kvalitnú kabeláž. Inak bude zle. Žiadny prach v elektronike, kolofóna z pätíc očistená......

Všetko je ale zanedbateľné v porovnaní s bežpečnosťou. 1kVDC nieje vôbec žiadna zábava a vôbec dosiahnutie takéhoto napätia je celkom náročné. Ale ak by 1kV nebol dostatočný musím poznamenať že celkový rozkmit zosilňovača je 1.8kV takže výstupný transormátor má čo robiť aby nedošlo k prierazu primárneho vinutia a izolácie mezi primárom a ostatnými vinutiami.

Ug2 600V je velice vysoké napätie na datasheetom daných 250V ale musíme brať ohľad na to že elektronka je konštruovaná hlavne pre prácu vo VF obvodoch takže jej parametre sú aj tak udávané. Ak dodržíme Pg2 (teda jej stratový výkon) tak by to malo byť fajn. A v tomto prípade na schéme je Pg2 pulzne do 6W a RMS 1.3W takže sa nemôže upiecť.

100W z jedného páru elekroniek je hračka s KT88 ale treba si aj to uvedomiť že pár KT88 je 116eur. Ja som platil 2eurá za jednu GU50. Preto toto hnanie za výkonom. Ona tá GU50tka na to má "gule". Jej maximálny stratový výkon anódy je 40W takže sa dá dosiahnuť slušný AB kľudový prúd pri 1kV Ua

GU50 dokáže jednu vec ktorú žiadna audio elektronka nedokážea to zmáknuť až 1W stratového výkonu do G1. To umožní znížiť Ug2 a tým zvýšiť Ug1 a umožní to potlačiť mriežkový prúd do riadiacej mriežky. Toto je absolútne TABU v hudobných zosilňovačoch pretože predošé stupne elektronkové niesu schopné dodať dostatčný výkon do tej mriežky. Dá sa to dosiahnuť ale podľa mňa je zbytočné poderať sa týmto smerom. G1 pri -140v by stále mala byť účinná a nechovať sa ako lúčotvorná elektróda a G2 je o 400V nižšieho potenciálu ako anóda takže Ig2 a teda Pg2 bude akceptovateľná.

Je tu len jediný háčik ktorý som si všimol a to nárast Ig2 keď poklesne Ua pod Ug2. Je mi jasné že prečo sa to deje akurát neviem čo s tým. Či to nechať tak alebo sa to snažiť nejako vykompenzovať. Nieje to až tak podstatné keďže k tomuto dochádza fakt na kratučký čas na plný výkon.

No a teda výstupný transformátor. Je to trocha prekomplikované takže postupne.

Toto je bežná PP topológia s katodovou väzbou. Vinutia v katódach redukujú zosilnenie elektroniek. Rozhodol som sa pre toto riešenie keďže je známe ze GU50tky celkom slušne skreslujú. Ja by som sa tomu skresleniu rád vyhol a toto je najlepší spôsob bez toho aby som príliž zaťažoval nejaký vstup tým že bude musieť drasticky kompenzovať z koncák.

Potom je tu klasika UL vinutia. Sú vinute pomerom rovnako ako bežné UL vinutia akurát niesu spoločné s primárom takže Ug2 si môžem nastaviť aké si želám.

Okrem toto s mizerným zosilnením nebude mať nič moc činiteľ tlmenia. Viacej lokálne väzby tomu dosť pomôže. Aspoň sa nebude trápiť vstup s kompenzáciou za koncák.

No a už je tu len jeden problém. Kde v prdeli zoženiem 300VAC zvukový signál Very Happy Respektive 600V P-P. No buď transformátorom z predošlého stupňa s ECC82 alebo ECC81 alebo kaskóda. Pretože neviem o žiadnej malosignálovej elektronke ktorá by zmála 800V anódového napätia potrebných pre pohodlné dosiahnutie rozkmitu 600V bez upečenia alebo bez toho aby sa z tej ECC81 nestal klystron alebo magnetron.

Ano toto celé je šialenosť ale malo by sa to dať realizovať bez väčších investícií. Drahé bude výstupné železo ale tak čo už. To tak chodí.

Pridám sem ešte viacero toho až budem mať čas.



photo_2023-09-25_19-05-15.jpg
 Komentář:
 Velikost:  105.12 kB
 Zobrazeno:  65 krát

photo_2023-09-25_19-05-15.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 419

PříspěvekZaslal: út září 26 2023, 1:10    Předmět: Citovat

Velice moc som rozmýšlal ako dostanem na tie GU50tky tých 600Vp-p audia a aj som postavil na to riešenie.

Riešenie je teda "interstage transformer" a povedal som si že už keď ho musím nechať vyrobiť tak nech to fakt za to stojí. Výsledok je tu.

Princípe je to to isté ako výstupné trafo akurát s inými pomermi.

L1 L2 sú primár
L4 L5 zavádzajú lokálnu zápornú väzbu čo rozumne vyrovná frekvenčnú charakteristiku a minimalizuje skreslenie aj fázové posuny celého stupňa
L3 L6 sú sekundárne vinutia ktoré sa pripájajú na mieržky GU50tiek.

Toto so si kreslil len tak zo srandy že by to mohlo fungovať a vyzerá to celkom slubne, aj keď teda bol by som radšej naklonený asi ku kaskode kvoli cene zhotovenia a hlavne čo trafo to posunutá fáza. Ale aspoň v simulátore to nevyzerá až tak tragicky.



photo_2023-09-26_01-59-38.jpg
 Komentář:
 Velikost:  74.82 kB
 Zobrazeno:  82 krát

photo_2023-09-26_01-59-38.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 419

PříspěvekZaslal: ne říjen 01 2023, 2:18    Předmět: Citovat

Pri prepočítaní vinutí a pomerov som došiel k záveru že pôvodný koniec je nerealizovateľný.

Napäťové zosilnenie je 0.9 (ani nie 1) a dosť to okráda na maximálnom rozkmite na primárnej strane vinutia.

Teda sú dve riešenie, znížiť pomer vinutí CFB, alebo ho kompletne odstrániť.

Teraz sú CFB vinutia 10%Ra. Takže buď sa to zredukuje na 5% alebo ešte menej, alebo úplne odstráni a zjednoduší sa celé zapojenie...minimálne nebudem potrebovať 2.4kV P-P signál na mriežkach GU50.....solidná blbosť.

Stále je cielom 100W z jedného páru akurát mením stratégiu a to asi zatiaľ bez CFB vinutí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4047
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po říjen 02 2023, 6:24    Předmět: Citovat

A co je vlastně účelem celé akce? K těm 600 V na g2 atd. jsi dospěl jak?

Jinak z 45W pentody v pushpullu bys měl teoreticky dostat až 180 W legálního výkonu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
AdamVarga



Založen: Nov 04, 2018
Příspěvky: 419

PříspěvekZaslal: út říjen 03 2023, 10:26    Předmět: Citovat

Lukas-Peca napsal(a):
A co je vlastně účelem celé akce?

Vyžmýkať maximum z GU50 stále v rámci bezpečnej životnosti.
Lukas-Peca napsal(a):
K těm 600 V na g2 atd. jsi dospěl jak?

Pokus omyl. Dovtedy som hádzal hodnoty v simulátore kým som nemusel poslať G1 do mriežkového prúdu. Neskôr som došiel k tomu že tie napätia budú šialené a datasheet upresňuje 250V takže by to bola solidná sebevražda Ig2.

Lukas-Peca napsal(a):
Jinak z 45W pentody v pushpullu bys měl teoreticky dostat až 180 W legálního výkonu.

S tým súhlasím ale s GU50 to asi nepôjde. Respektive nie kez toho aby som ju ťažko poslal do triedy B. Už pri 800V neexistuje bezpečné nastavenie ktorým sa by sa zaručilo že elektronka sa nachádza v lineárnej oblasti činnosti a vďaka CFB vinutiu (10%Ra) pri žiadanom rozkyte 1.8kV na anódach sa nachádza na CFB vinutiach cez 300V rozkmyt čo o 300V okráda GU50 o rozkmit.

V podstate je to boj s mizerným zosilnením GU50 a ich mizérnou linearitou v prúdovom rozsahu akom by sa mali používať.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.22 sekund