Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Výstupní článek vysílače

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: so září 03 2005, 21:01    Předmět: Výstupní článek vysílače Citovat

Již delší dobu mi vrtá hlavou vlastní (pirátské) vysílání, které by pokrylo signálem naši vesnici a přilehlé obce. Bohužel, dnešní rozhlasové vysílání ovládá jen byznys a komerce. Jinak nedokážu pochopit, proč by se vysílaly takové slátaniny, které denně posloucháme ze soukromých rozhlasových stanic.
Po dlouhé úvaze jsem ustoupil od vysílání na VKV. Jednak zde by bylo vysílání záhy odhaleno, jednak pásmo je téměř přeplněno a hrozilo by rušení jiné stanice. Rušit rozhodně nic nikomu nechci. Začal jsem přemýšlet o konstrukci vysílače v AM pásmu, které je přes den velmi málo obsazeno. Je zde jen vysílač Liblice (639kHz, nyní výluka) a pak jsou u nás slyšet dvě stanice ze SRN. Samozřejmě večer se pásmo zaplní. Vzhledem k účelu (pirátské rádio) a náplni vysílání (mluvené slovo a semtam hudba na přání) bych bral kvalitu amplitudově modulovaného rozhlasu jako vyhovující. Navíc na to mám některá zařízení, pro která nemám využití a jež by se sem hodila (např. zesilovač MUSIC 130).

Vlastní vysílač bych chtěl sestavit s elektronkami. Šlo by o zapojení se třemi stupni. Oscilátor by byl osazen paralelně spojenou triodou ECC85, vzhledem ke stabilitě kmitočtu by bylo stabilizováno anodové napětí na 300V, dvěma sériově spojenými 11TA31. Rovněž by byl stabilizován i žhavicí proud ECC85. Následovala by pásmová propust kvůli odfiltrování harmonických, uvažoval jsem použít přeladěnou MF z elektronkového přijímače. Až se v práci dostanu ke spektráku, zkusím to přeměřit. Jako budič bych použil tetrodu 6L6GC, která je běžně dostupná. Konec bych osadil dvěma paralelně spojenými EL51, jen -Ug1 by bylo nastaveno pro každou lampu zvlášť. Ua cca 1500-1700V pro koncový stupeň. Výstupní výkon by mohl být cca 200W.
Modulace by byla do anody EL51, jako modulátor by se dal použít zesilovač MUSIC 130, který mám nevyužitý doma. Jak známo, musí modulátor dodat polovinu výstupního výkonu vysílače, což je v případě MUSIC 130 s rezervou splněno. Problém je naprosto perfektní provedení modulačního transformátoru, jehož izolace nese plné anodové napětí koncového stupně a navíc značné špičky NF napětí.

Nemáte někdo zkušenosti s konstrukcí výstupního pí-článku pro takový vysílač a s konstrukcí anodových tlumivek? Hlavně mi jde jednak o výpočet sériové indukčnosti výstupního článku, jednak jaké použít ladicí kondenzátory pro tuto aplikaci, a jsou-li takové vůbec dostupné. VF napětí zde může dosahovat několika kV a běžné vzduchové či slídové kondenzátory se samozřejmě vůbec nedají použít. Napadlo mě navinout anodové tlumivky i cívku výstupního článku na keramické trubičky z nějakých topných článků, co jsem našel ve sklepě. Ale zajímal by mě výpočet potřebných indukčností-a taky dostupnost ladicích kondenzátorů. Děkuji za jakékoliv informace a nápady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jasin



Založen: Feb 22, 2005
Příspěvky: 1440
Bydliště: Kunratice u Prahy

PříspěvekZaslal: po září 05 2005, 20:09    Předmět: Citovat

Hochu, ty se chystáš k trestné činnosti a ještě tady do toho hodláš namočit další lidi. Právník

Udělej si počítačovou síť, příp. WiFi a posílej hudbu digi. Nebo na Internetu.
Ale na černění se radši vyzapomeň. Bordel
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Neutron



Založen: Apr 08, 2005
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: st září 07 2005, 20:43    Předmět: Citovat

jasin napsal(a):
Hochu, ty se chystáš k trestné činnosti a ještě tady do toho hodláš namočit další lidi. Právník

Udělej si počítačovou síť, příp. WiFi a posílej hudbu digi. Nebo na Internetu.
Ale na černění se radši vyzapomeň. Bordel


Možno by to šlo , ale to by musel objaviť nejaký nový typ modulácie a potom predať svojim poslucháčom nejaké konvertory xxx/yyy do rádií(takže by na tom aj čosi zarobil).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jasin



Založen: Feb 22, 2005
Příspěvky: 1440
Bydliště: Kunratice u Prahy

PříspěvekZaslal: čt září 08 2005, 20:40    Předmět: vysílání na internetu Citovat

Nemusí se nic vynalézat. Rádia na internetu vysílají běžně :
http://www.atlas.cz/r/?vzali Idea
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HiGhLaNdEr



Založen: Mar 08, 2005
Příspěvky: 912
Bydliště: Českobudějovicko

PříspěvekZaslal: čt září 08 2005, 21:29    Předmět: Citovat

Vakuove VN kondy a GU koncove lampy prodaval muj znamy v Holicich.
Lidi mu malem urvali ruce,... Takze pokud neco takoveho shanis tak jedine nejaka radioamaterska burza,...

S tim vykonem 200W se mi zda ze jsi dost uletel,..
Koledujes si o pokutu od CTU. Protoze ne ze by nekomu vadilo ze tam budes vysilat kdyz nebudes nikoho rusit je to kazdemu fuk,...
Ale, urcite mas ve vsi stejne jako v moji vsi nejake UVEDOMNELE obcany, kteri te bleskurychle nahlasi prislusnym organum.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: čt září 08 2005, 22:17    Předmět: Pirátské rádio Citovat

Abych řekl pravdu, vysílání po internetu mě nějak netáhne, a je zde i jiný problém. V té vesnici je vrcholem internetového připojení ISDN a na lepší to nevypadá. CDMA ani WiFi zde nefunguje, o ADSL si při vzdálenosti 8,5km od ústředny (větší část délky navíc po sloupech) můžeme nechat leda zdát.
Rozhodně bych nechtěl vysílat trvale a už vůbec ne na tom vydělávat. Také ne vysílat nějaké nesmysly či cokoliv o politice. Byly by to nějaké místní aktuality, i kdyby to mělo být jen pozvání do místního obrazek_cenzura či na brigádu na čištění místního koupaliště Very Happy Very Happy Very Happy . Vysílalo by se tak jednou za týden, nejspíš o víkendu. Kdo by ten týden slavil narozeniny, mohl by si nechat zahrát na přání či si třeba i do rádia promluvit.
Přiznám se k tomu, že jsem v 1.polovině 90.let již jedno AM pirátské rádio provozoval. Již ani nevím, kam se to zařízení podělo. Šasi jsem vyráběl tehdy ještě na praxi ve škole, měli jsme tam kovodílnu. Snad si ještě vzpomenu na to osazení. Tuším že v oscilátoru jsem měl EC92, pak byla propust a budič s 6F36. Konec 6L31. Nechtěl jsem se motat s modulačním trafem, tak jsem to moduloval do G2. 6L31 již při Ua=500V pěkně fialově zářila a trochu jí i žhavila anoda. Jenže jsem stavěl z toho, co šuplík dal. Modulátor měl předzesilovač pro dynamický mikrofon se vstupním trafem, osazený EF86, pak byla ECC83. Mělo to vstup pro mikrofon (přes EF86) a pro magnetofon, ty se daly směšovat. Konec opět 6L31, která do G2 modulovala koncovou lampu vysílače. Zdroj AZ12 pro konec-500V a 6Z31 pro ostatní stupně. Napětí pro oscilátor bylo stabilizováno 11TA31 na 150V. Hudbu jsme pouštěli z polského kazeťáku značky UNITRA.
Ten výstupní článek k ladění antény-byly to dva otočné kondenzátory z nějakého měřáku, kapacita cca 500pF. Sériovou tlumivku jsme vinuli zkusmo na keramické tělísko 30W drátového odporu a zkoušeli to nastavovat na největší anténní proud. Jako anténní ampérmetr sloužily dvě paralelně spojené 6V/0,5A žárovky od kola, vřazené do napáječe antény! Prostě se to nastavilo na nejsilnější svit žárovek, pak se vypnulo Ua, žárovky se odpojily a anténní napáječ spojil natvrdo čokoládou. Anodovou tlumivku pro koncovou 6L31 jsme měli tuším na kusu feritové tyčinky, už ani nevím, kolik to mělo závitů.
Anténu tvořil cca 15m dlouhý drát, zavěšený přes izolátory z kusů nařezaného plexiskla mezi domek a smrk na zahradě. Ale hrálo nám to. Kamarád dělal moderátora. Já do toho mluvit moc nechtěl. Signál se dal po městě zachytit celkem dobře i jen na feritku, ale v cca 5km vzdálené vesnici ani omylem. Taky jsme měli pár W na anténě-s tou 6L31-a výška antény taky nic moc. Nechytili nás. Časem jsme to zabalili, vysílač skončil na půdě a možná tam leží dodnes...
Pokud bych se rozhodl realizovat toto, použil bych jako koncovou lampu nejspíš EL51 či dvě EL51 paralelně. Výstupní výkon 200W-to tak odpovídá tomu, na co mám materiál, mnohdy nevyužitý. Trafo 2x1500V/0,5A by posloužilo jako anodové. Zesilovač MUSIC 130 by vyhověl jako modulátor. Pak zde mám 15 krabicových kondenzátorů 8uF/4200V-ty by se hodily na filtraci anodového napětí. EL51 má sice Ua=750V ale vydrží skutečně leccos-viz www.pira.cz-Rádio Sejcká Lhota. Chybí modulační trafo, anodové tlumivky a výstupní článek.
Máte úplnou pravdu, je to nelegální a trestné. Ale možná by to přece jen stálo zato. Ale možná zůstane plán tohoto pirátského rádia navždy ležet v šuplíku.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
WLAB



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 867
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út září 13 2005, 17:20    Předmět: Citovat

Je nejaky zvlastni duvod pouzivat elektronky? tedy krom toho, ze to clovek proste chce tak udelat.... Surprised) Prijde mi, ze reseni s polovodici by usetrilo mnoho zminenych problemu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jaka



Založen: Dec 25, 2004
Příspěvky: 110
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

PříspěvekZaslal: st říjen 19 2005, 19:02    Předmět: Citovat

Nechte to ležet v šuplíku Idea
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund