Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak osvětlit obývák ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33998
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt září 07 2023, 22:42    Předmět: Citovat

Paradoxne sa vacsinou vyseru ako prve samotne LED a elektronika ich prezije. Bud sa prerusia uplne (ak rovno nezhoria) alebo aspon zacnu blikat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt září 07 2023, 22:49    Předmět: Citovat

50 000 hodin, při průměrné době svícení 6 hodin denně je to skoro 23 let.
To je krása, jenže to nejen nekorsponduje se snahou výrobců tam odtamtud (Evropa už úspěšně kráčí k deindustrializaci), ale je přímo v rozporu Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1729
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: čt září 07 2023, 23:00    Předmět: Citovat

Je však otázkou jestli to aspoň těch 20 let vydrží. Záruka na ty čistě bílé a dražší LED panely je jen 5 let a pak si můžete stěžovat tak akorát jak se říká "na lampárně" a nebo si raději rovnou koupit jen levné bílé panely jako je třeba tento s deklarovanou životností 25000 hodin a standardní zárukou 2 roky a když vám po 2 letech odejdou tak to oželíte a koupíte si zas podobné levné a nebo si je koupit někde na Aliexpressu za ještě výhodnější ceny, na záruku rovnou zapomenout a když vám odejdou třeba po půl roce tak je opět oželíte a koupíte si na Alíku zas nové ve stylu čím levnější tím lepší a nakonec ty úplně nejlepší budou zanedlouho prodávat za pár kaček "v zelenině na rohu" a vydrží tak den nebo dva, a to si aspoň při pravidelných výměnách pořádně zacvičíte. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1729
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: čt září 07 2023, 23:56    Předmět: Citovat

Výprodej svítidel včetně LED panelů od českého výrobce MODUS.

Jedna z vyprodávaných položek: MODUS IBP3000, čtverec A, LED 830, mikroprizmatický kryt
citace:
Vestavné LED svítidlo s krytem do rastru 600mm.

Barva korpusu: Bílá
Materiál korpusu: Ocel
Materiál krytu: Strukturovaný plast

Typ světelného zdroje: LED
Barva světla (K): 3000
Světelný tok (lm): 3200

Doba životnosti L80/B50 (h): 80000

Dobu životnosti 80 000 hodin L80/B50 (spíš stálost světelného toku) lze interpretovat jako teoretický příslib výrobce, že při teplotě 25 °C bude po 80 000 hodinách provozu minimálně 50% svítidel nad hranicí 80% původního výkonu.

Příkon svítidla (W): 23
Nominální napětí (V): 220...240
Typ napětí: AC

Nestmívatelné: Ano
Se zdrojem: Ano
Vestavná montáž: Ano
Vyměnitelnost: Světelný zdroj vyjmutelný, vyjmutelný driver
Vyrobeno v České republice: Ano
Včetně předřadného systému: Ano
Typ předřadného systému: LED driver proudově řízený

Množství skladem: 18 kusů

Běžná cena za kus: 1470 Kč bez DPH
Výprodejní cena za kus: 465 Kč bez DPH

Zdroj: VÝROBA (deklarace českého výrobce MODUS)
citace:
Jsme největší výrobce osvětlení v České republice a jeden z největších výrobců ve střední a východní Evropě.

Společnost MODUS si je plně vědoma nutnosti podpořit výrobu v Evropě a získat materiálovou nezávislost na Číně. Z tohoto důvodu nabízíme rodiny svítidel, které jsou vyráběny z materiálu "NO-CHINA". Tímto chceme podpořit výrobce materiálů v jiných státech než v autoritativní a nesvobodné Číně.


Naposledy upravil Valdano dne pá září 08 2023, 1:37, celkově upraveno 11 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7444

PříspěvekZaslal: pá září 08 2023, 0:25    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
To je krása, jenže to nejen nekorsponduje se snahou výrobců tam odtamtud (Evropa už úspěšně kráčí k deindustrializaci), ale je přímo v rozporu Rolling Eyes
Ty ty politické žvásty fakt dokážeš nasrat do každýho příspěvku. Politruku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1729
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: pá září 08 2023, 1:37    Předmět: Citovat

rnbw napsal(a):
Paradoxne sa vacsinou vyseru ako prve samotne LED a elektronika ich prezije. Bud sa prerusia uplne (ak rovno nezhoria) alebo aspon zacnu blikat.

Příčiny jsou obvykle spíš v tzv. špatně navrženém aneb vysloveně "odfláknutém" systému s LED a pokud jde o samotné LED tak to bývá přesně naopak viz níže červeně zvýrazněná část citace. Mezi příčiny lze zahrnout například nevhodnou konstrukci svítidla či uzavřeného modulu a s tím spojené špatné chlazení LED, nekvalitní driver, nevhodně nastavené parametry pro příslušnou LED atd. Ano driver to třeba přežije, ale LED pohřbí což by se však při vhodně nastavených parametrech nestalo. Takže ten či onen driver se k příslušné LED nehodí respektive je třeba z hlediska parametrů na hranici použitelnosti s ní, ale některý výrobce na to zkrátka moc nehleděl a dal to dohromady a výsledkem je to, že tu LED pak driver odrovná daleko dříve než by se LED vůbec přiblížila ke konci své životnosti.

Zdroj: Určování spolehlivosti komerčních LED svítidel

V citaci níže jen výběr. Podrobněji viz výše uvedený odkaz.

citace:
Porozumění tomu, co je životnost LED
Definice užitečné životnosti svítidel je udávána jako počet hodin v provozu, během kterých světelný výkon poklesne na úroveň 70 % původního světelného výkonu. Stupeň životnosti označovaný jako L70 je založen na výsledcích zrakového výzkumu, z nichž vyplývá, že v podmínkách zařízení pro všeobecné osvětlení není lidské oko schopno zaznamenat pokles světla, dokud nepřekročí hranici 30%. Výrobci LED stanovují křivky poklesu světelného výkonu svých produktů v testech extrapolací poklesu výkonu až na 70%. V závislosti na způsobu použití mohou být uvedeny další stupně životnosti jako L50 nebo L80. Průměrná doba životnosti je většinou výrobců osvětlení LED udávána v rozsahu 25 000 až 60 000 hodin. Rozumí se jí spíše teoretická stálost světelného toku.

Životnost LED komponenty a stálost světelného toku
LED komponenta je v dobře navrženém systému, jehož částmi jsou kvalitní tepelný management, řízení výkonu LED komponenty, ochrana proti přehřátí apod., tím nejsilnějším článkem, v podstatě nikdy neselže.

Jako každá elektrosoučástka však podléhá opotřebení a její výkon degraduje. Na rychlost poklesu výkonu LED komponenty má vliv jednak kvalita a kompatibilita předřadníku (LED driveru) s celým systémem a jednak samotný teplotní management. Jinými slovy, jakým teplotám je LED komponenta v rámci LED světelného zdroje a vlastně celého LED svítidla vystavena (neboli jak kvalitně je zajištěn odvod tepla). Poznat lépe kvalitu návrhu svítidla pomohou výsledky dále uvedených testů.

Jmenovitá životnost
Jmenovitá životnost je dalším aspektem k určení spolehlivosti LED zdrojů a LED svítidel a významně se podílí na určování jejich životnosti, popř. záruky. Jmenovitá životnost svítidla nebo světelného zdroje je definována, podle normy ANSI/IES RP-16, jako délka života přiřazená k určitému typu zdroje. To je běžně statistický odhad střední hodnoty provozní životnosti. Tato střední hodnota životnosti jedné LED ignoruje rozptyl výsledků z nejlepšího k nejhoršímu napříč množstvím LED komponent. Hodnocení stálosti světelného toku na základě výsledků pro jednu LED tak nadhodnocuje výsledky stálosti světelného toku poloviny ze všech LED komponent a snižuje výsledky ostatních. Jmenovitá životnost LED svítidla nebo světelného zdroje v hodinách stanovená výrobcem platí za stanovených kritérií a určitých provozních podmínek. Statistický údaj o jmenovité životnosti je určen Bp a měřen je v hodinách, kde P je procento.

Příklad: Údaj výrobce životnost svítidla (B50 L70) (víc by slušelo pojmenování stálost světelného toku) je 35 000 hodin lze interpretovat jako teoretický příslib výrobce, že při teplotě 25 °C bude po 35 000 hodinách provozu minimálně 50% svítidel nad hranicí 70% původního výkonu. Jak je ale známo, svítidlo se skládá z více částí než jen LED, a jak praví jedna stará pravda, řetěz je jen tak pevný jako jeho nejslabší článek. Každá část svítidla může být potenciálním zdrojem poruchy. Paradoxně, ačkoliv se věnuje LED komponentě největší pozornost, je tou nejméně poruchovou částí systému. V dobře navrženém systému v podstatě nikdy neselže. Jaké jsou tedy nejčastější příčiny selhání LED produktů?

Postupná degradace vs. kritické poruchy
Postupnou degradací se rozumí degradace jasu LED komponenty, degradace jasu vlivem působení systému jako celku (materiálu, ostatních komponent). Kritickou poruchou se rozumí katastrofické selhání subsystému (elektroniky) vedoucí k úplné ztrátě světelného výkonu nebo jeho významné části (úplné selhání LED nebo skupiny LED komponent).

Změna barvy
Stálost barvy je nedílnou součástí životnosti LED svítidla nebo zdroje. Její změnu může způsobit samotná LED komponenta nebo optická, popř. odrazná část svítidla. Jestliže LED komponenta změní barvu mimo limit daného využití, je to považováno za selhání svítidla. Zatím však není schválena obecná zkušební norma, která by dovolila předpovídat stálost barevného podání. Tento problém úzce souvisí s designem celého systému, s teplotním managementem, použitým materiálem, optikou i s provozními podmínkami. Při používání LED svítidla podle instrukcí výrobce je změna barvy světla důvodem uplatnit záruku v rámci dané lhůty.

atd. viz odkaz výše
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JoDiK



Založen: Jan 10, 2018
Příspěvky: 525
Bydliště: Olomoucký kraj

PříspěvekZaslal: pá září 08 2023, 6:31    Předmět: Citovat

Valdano napsal(a):
rnbw napsal(a):
Paradoxne sa vacsinou vyseru ako prve samotne LED a elektronika ich prezije. Bud sa prerusia uplne (ak rovno nezhoria) alebo aspon zacnu blikat.

Paradoxně, ačkoliv se věnuje LED komponentě největší pozornost, je tou nejméně poruchovou částí systému. V dobře navrženém systému v podstatě nikdy neselže.

Přidávám se k rnbw, svého času jsem recykloval žárovky nejrůznějších výrobců a 95% závad byla jedna vadná LED v sériovém zapojení. Co je zajímavé, už nerecykluju, protože mi žárovky nějak přestaly chcípat a taky se ve sběrných místech přestaly vyskytovat... Žeby se už konečně naučili ty systémy správně navrhovat, aby to vydrželo?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá září 08 2023, 7:21    Předmět: Citovat

Moje zkušenost je tak i tak. LED "žárovky" s velkou kruhovou hliníkovou dps odcházely na vadný (přerušený) čip v sérii ostatních, po výměně velmi krátce odešel zas jiný. V LEDkách tvaru a velikosti tradičních E27 žárovek mnoho vadných elytů. Jsou zastrčené v patici a trpí teplotou a navíc bývají pofidérního původu. Někdy se vyhozená LEDka jeví jako dobrá, ale ukáže se že po ztrátě kapacity tohoto kondu cykluje nebo nenastartuje, někdy "jen" svítí sníženým jasem s velkou složkou 100Hz která navíc reaguje velmi nepříjemným mrkáním na periodické telegramy HDO v distribuční síti.
xsc: pro tebe žvásty, objektivně stačí najít fakta. Odkud kam přesouvaná výroba tradičních firem, počet zavíraných či otvíraných provozů např. hliníkáren, vodičů a kabelů, motorů, abychom zůstali u oblasti elektro, na kterém kontinentě podřízená ekonomika pitomostem typu greendeal. Ostatně ulož si tyhle žvásty a za pár let můžem porovnat.
Valdano a MODUS: odvaha vyrábět kvalitně a dlouhoživotnostně je sympatická, vyrábět opravitelné záměnné díly tedy asi je pak i dodávat, je ještě výjimečnější, odvaha být nezávislý na Číně materiálově je už skoro neuvěřitelná.
Jaký podíl má MODUS na trhu v ČR a v EU celkově by se dalo najít?
Většinový zákazník je bohužel jaký je, jeho soudnost je známa a teď je teda kardinální otázka, jestli při svých pochůzkách v OBI narazí na spektrum svítidel MODUS v regálu nebo ne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dracekvo



Založen: Feb 10, 2009
Příspěvky: 510

PříspěvekZaslal: pá září 08 2023, 8:16    Předmět: Citovat

Já používám jen 4W a 8W filamenty, zatím neodešla ani jedna žárovka, když nepočítám tu, kde z nějakého záhadného důvodu praskla baňka. Slepeno vteřiňákem.

Jinak pak LED svítidla, který jsou jako led vyrobený. Tj uvnitř není žádná žárovka. Taky neselhalo ani jedno a to jsem je objednával z číny.

Do obýváku jsem si dal Yeelight Arwen 550C.

Rozhodně bych nechtěl světlo, které má natvrdo studenou barvu světla. K večeru je vhodné svítit teplou bílou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2193

PříspěvekZaslal: pá září 08 2023, 8:28    Předmět: Citovat

JoDiK napsal(a):
protože mi žárovky nějak přestaly chcípat a taky se ve sběrných místech přestaly vyskytovat... Žeby se už konečně naučili ty systémy správně navrhovat, aby to vydrželo?

Nie, to len hotove obvody na riadenie lediek klesli na uroven, ze sa to cinanom oplati viac, ako tam davat kondenzatorovy zdroj prudu.

Ja mam bodovky, nejaky cesky vyrobca, denna biela. Svieti silno, ale neoslnuje a je celkom prijemna na oci aj v noci.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
padik



Založen: Jan 02, 2015
Příspěvky: 352

PříspěvekZaslal: pá září 15 2023, 13:53    Předmět: Citovat

No, tak těch 8500 K je přehnané, to ano, žárovky už nejsou. Naštěstí. Momentálně svítím 1x 6500K a 1x těch 4000K. Vaše nápady proštuduju.
Totiž, na ČRO mluvil člověk o světelném smogu. Jak to působí na zvířata i na lidi. A o barvě světla. Pokud chceme pracovat a neusínat u toho, tak denní světlo. V závěru dne teplé barvy zapadajícího slunce. Tak že to máme geneticky. Chodit tedy na noční šichtu je prý nesmysl proti přírodě a zdraví.
Pár info zde: https://www.mujrozhlas.cz/vyhledavani?q=sv%C4%9Bteln%C3%BD+smog
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1666
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: pá září 15 2023, 14:32    Předmět: Citovat

Tyhle teorie o vztahu barvy světla a denní doby jsou notoricky známé, ale na mě to nějak nefunguje.
Svítidla nemám rád s teplou barvou. I pozdě večer používám neutrální 4000K. Pak zhasnu a chrápu.
Teplé barvy nočního režimu u telefonu (notebooku, televize) mě vyloženě serou.
Ne všude na světě a ne v každou roční dobu a každý večer se barva slunečního světla před západem mění do červena.

Barvu světla vydávaného ohněm nepočítám. Ta je beztak nepřirozená, stejně jako jakékoli jiné umělé světlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1729
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: pá září 15 2023, 14:44    Předmět: Citovat

Zkuste začít pravidelně pozdě večer používat několik hodin v kuse jen osvětlení 6500K nebo i výše (namísto těch vámi zmíněných 4000K) a uvidíte jestli se to cca do měsíce při takovém pravidelném večerního svícení neprojeví zhoršením spánku. Pokud ne pak jste asi jedna z mála výjimek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund